«Κληρώνει» στην ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές ή την πρόωρη κάλπη
Θα βρει ο Ζάεφ τους βουλευτές που χρειάζεται για το «μαγικό» 80;
Την Τετάρτη, όπως όλα δείχνουν, «κληρώνει» στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την Συμφωνία των Πρεσπών και το επόμενο βήμα της που είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Το στοίχημα για τον Ζόραν Ζάεφ είναι ο «μαγικός» αριθμός των 80 βουλευτών που θα επιτρέψει την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπει η Συμφωνία.
Φαίνεται ότι έχει προσεγγίσει τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και μερικούς μικρότερων κομμάτων που συνεργάζονται με το VMRO και ίσως 2-3 του VMRO, που παρά την επίσημη γραμμή του κόμματος για μποϊκοτάζ συμμετείχαν στο δημοψήφισμα.
Αν η «αριθμητική» δεν βγει, τότε ο δρόμος για τις πρόωρες εκλογές είναι ανοιχτός. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 69 βουλευτές επί συνόλου 120. Η συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί τα 2/3 της Βουλής, δήλαδή 80 βουλευτές.
Ο ηγέτης του VMRO Κρίστιαν Μίτσκοσκι παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή για να σηκώσει το «γάντι» που έριξε ο Ζόραν Ζάεφ περί πρόωρων εκλογών. Κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας να αποκηρύξει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, επιχειρώντας να δείξει ότι δεν υποκύπτει στις πιέσεις Ζάεφ, πως δεν φοβάται την αναμέτρηση στις κάλπες και ότι ελέγχει την κοινοβουλευτική ομάδα του.
Το κατά πόσο ελέγχει όντως την κοινοβουλευτική ομάδα του μένει να φανεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Το βέβαιο είναι ότι στους τρεις βουλευτές του VMRO που ψήφισαν στο δημοψήφισμα έχουν ασκηθεί ασφυκτικές πιέσεις από το κόμμα τους και ήδη δύο από αυτούς αναγκάστηκαν να διευκρινίσουν πως το γεγονός ότι ψήφισαν δεν σημαίνει ότι θα στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές.
Ωστόσο, αν και ο Μίτσκοσκι σηκώνει το «γάντι» για εκλογές, το κλίμα για το κόμμα είναι αρνητικό, καθώς μόλις την Παρασκευή το δικαστήριο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης δύο ετών για μια από τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται ο πρώην ηγέτης του και πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι.
Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα αυτό, πιέζοντας με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα άμεσα, δηλαδή στις 25 Νοεμβρίου ή στις 2 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, με το «μαστίγιο», πάντως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δείχνει και το «καρότο», υπογραμμίζοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας που έχει αναπτύξει με τον «φίλο» του Αλέξη Τσίπρα και τονίζοντας ότι η χώρα έχει μέλλον μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κάτι που υποστηρίζει με κάθε τρόπο και ο διεθνής παράγοντας, που δεν θέλει περαιτέρω καθυστερήσεις ή πολύ περισσότερο έναρξη των διαπραγματεύσεων εξ αρχής…
«Όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο Euronews, σημειώνοντας παράλληλα πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα και εστιάζουν στην επόμενη φάση, την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.
Υπογράμμισε πως είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως το μήνυμα που αυτό στέλνει είναι «να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε».
Η «Μακεδονία» δεν χρειάζεται εκλογές ανέφερε ο Ζάεφ, τονίζοντας πως «η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι».
Ο ίδιος αφού επανέλαβε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησής του, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα έναντι της χώρας και του μέλλοντός της και εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι βουλευτές θα πράξουν ό,τι επιτάσσει η υποχρέωσή τους προς αυτήν.
Αναφερόμενος στα μηνύματα της Δύσης σημείωσε ότι «τα μηνύματα του επιτρόπου Χαν και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία διακριτική και σαφής παρακίνηση προς τους βουλευτές να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκινήσαμε και αυτό περιμένουμε να συμβεί. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι. Συζητούμε διότι είμαι πεπεισμένος ότι η αντιπολίτευση τάσσεται επίσης υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν έχω αμφιβολία γι΄αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν οι μικροκομματικοί υπολογισμοί, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την διαδικασία για την χώρα μας».
«Εάν αποτύχουν όλοι οι δυνατοί τρόποι στο Κοινοβούλιο, τότε οι εκλογές θα είναι αναγκαίες. Αλλά η «Μακεδονία» δεν χρειάζεται εκλογές, Η «Μακεδονία» είναι σε καλή κατάσταση τώρα. Θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο τον Ιούνιο, θα καταλάβουμε την θέση μας στα τραπέζια στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ με την έναρξη της επικύρωσης του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου στα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Είναι μία καλή περίοδος. Οικονομικά, η «Μακεδονία» είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι» υπογράμμισε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξή του.