Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων η ΠΓΔΜ εγκρίνει Πρέσπες ή πάει κάλπες
Η ώρα της κρίσης για τον Ζάεφ
Η ώρα της κρίσης για τον αισιόδοξο (έστω και από ανάγκη) πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έφτασε. Την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, βάσει του «Οδικού Χάρτη» της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Ζάεφ είναι να βρει τους 11 βουλευτές, οι οποίοι μαζί με τους 69 της συμπολίτευσης θα πιάσουν το μαγικό «80», δηλαδή τα 2/3 των εδρών που προβλέπει το Σύνταγμα για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση.
Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2016, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το συντηρητικό VMRO με 51 έδρες και σημαντικότατες απώλειες. Στη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά και μεγάλη άνοδο το κόμμα Ζάεφ με 49 έδρες. Οι υπόλοιπες 20 έδρες πήγαν στα αλβανόφωνα κόμματα, τα οποία στηρίζουν τον Ζάεφ. Μάλιστα στην προεδρία της Βουλής αναδείχθηκε ο Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι.
Το VMRO, που όμως είναι φορτωμένο με σκάνδαλα, αρνείται κατηγορηματικά να συμπράξει στη συνταγματική αναθεώρηση, θεωρώντας άκυρο το δημοψήφισμα, λόγω χαμηλής συμμετοχής. Ωστόσο, η μεγάλη ελπίδα του Ζάεφ είναι ότι θα καταφέρει να βρει στις τάξεις του διχασμένου συντηρητικού κόμματος μερικούς βουλευτές πρόθυμους να στηρίξουν το σχέδιό του. Ήδη, ακούστηκαν ονόματα, αλλά τίποτε δεν είναι βέβαιο.
Αν ο Ζάεφ δεν καταφέρει να περάσει την αναθεώρηση, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες, πιθανότατα εντός Νοεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα, τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέος γύρος ασφυκτικών πιέσεων από ΕΕ και ΗΠΑ, προκειμένου να περάσει η αναθεώρηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Χαν ήταν παραπάνω από ξεκάθαρος: Αναθεώρηση τώρα, όχι κάλπες ήταν το μήνυμά του, κυρίως προς την Αντιπολίτευση.
Αλλά και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε να τονίσει: «Ο μόνος τρόπος να μπουν τα Σκόπια στη Συμμαχία είναι η συμφωνία με την Ελλάδα. Plan B δεν υπάρχει.»
Αλλά και η καγκελάριος Μέρκελ έστειλε επιστολή στον Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντάς του τις ευκαιρίες που δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών. Τα είπε στον Ζάεφ, που έτσι κι αλλιώς συμφωνεί μαζί της, για να τα ακούσει η αντιπολίτευση.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε και Tweet, όπου επανέλαβε αυτό που είχε πει τη βραδιά του δημοψηφίσματος: «Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει μία καλύτερη συμφωνία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Δεν θα υπάρξει εναλλακτική λύση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Υπάρχει βεβαίως και ο ρωσικός παράγοντας, ο οποίος ουσιαστικά ήταν ο μεγάλος νικητής τη βραδιά του δημοψηφίσματος. Η Μόσχα αφού εξαπέλυσε επίθεση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για την προσπάθειά τους να επιβάλουν την άποψή τους στη μικρή χώρα της Βαλκανικής, άφησε να εννοηθεί ότι στον ΟΗΕ μπορεί να ασκήσει και βέτο:
«Η Ρωσία με την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης. Ξεκινάμε από το ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του υπ' αριθμόν 845 ψηφίσματος του ΟΗΕ, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» ήταν το μήνυμα του Κρεμνλίνου.