Κανονικά η γεώτρηση της EXXON στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ
To γεωτρύπανο βρίσκεται υπό διακριτική παρακολούθηση...
Ξεκίνησε η γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.
To γεωτρύπανο βρίσκεται υπό την περιοδική διακριτική παρακολούθηση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ έχει μαζί του τα υποστηρικτικά πλοία που έφθασαν από το λιμάνι Λεμεσού.
Μετά το ηχηρό μήνυμα ΗΠΑ-Βρετανίας με αποδέκτη την Τουρκία να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε ό,τι αφορά το δικαίωμα που έχει η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους, ο υπουργός Ενέργειας της συναντήθηκε με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Φάνον επανέλαβε την «πάγια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου».
Η δήλωση του κ. Φάνον προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγινε μερικές ώρες ύστερα από την απειλή του υπουργού Ενέργειας ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και θα κηρύξει «παράνομες» τις αδειοδοτήσεις για φυσικό αέριο από την Κύπρο στην ΑΟΖ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι το ταξίδι του Φράνσις Φάνον «θα αναδείξει τις οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα, μέσα από την ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχετικές εξαγωγές. Παράλληλα, θα ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες, στοχεύοντας στην αυξημένη περιφερειακή σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη».
«Χαστούκι» σε Άγκυρα
«Οι ΗΠΑ είναι σαφείς: Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τους πόρους της» διεμήνυσε ο αμερικανός πρέσβης μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2018. Πολλοί διπλωμάτες εξέλαβαν τη δήλωση αυτή από τη Θεσσαλονίκη και ως απάντηση στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος νωρίτερα είχε μιλήσει για «μονομερή ενέργεια της Κύπρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ» από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.
Ο Μπαγίς αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε η Τουρκία συμμετείχε στις συναντήσεις που έγιναν στο Κρανς Μοντανά και «η θετική της προσέγγιση και πρόθεση που εξέφρασε, όπως και οι τουρκοκύπριοι είναι σε γνώση σχεδόν του συνόλου της διεθνούς κοινότητας.
Μόνο μία συμφωνία βασισμένη στον διάλογο και τη διπλωματία μπορεί να οδηγήσει σε μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στην κατεύθυνση αυτή», υπογράμμισε, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι «στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων η επιμονή σε μονομερείς δραστηριότητες με στόχο την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων του νησιού, σαφέστατα δεν θα είναι παραγωγική για τις μακροπρόθεσμες θετικές προσδοκίες μας σε ό,τι αφορά την περιοχή».
Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πάιατ ο οποίος μίλησε για τα δικαιώματα που έχει η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα στην περιοχή της. Πρόκειται για ακόμη ένα μήνυμα από τις ΗΠΑ στην Τουρκία να μην εμποδίσει τη γεώτρηση η οποία θα ξεκινήσει πιθανότατα το Σάββατο. Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών θα γίνουν γνωστά στα τέλη του χρόνου και τον Ιανουάριο θα μπορεί να ανακοινωθεί αν υπάρχει μεγάλο κοίτασμα στο οικόπεδο 10.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τις αρχικές τοποθετήσεις των ομιλητών του πάνελ, ερωτηθείσα η Βρετανίδα πρέσβης, Κέιτ Σμιθ, σχετικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, εξήγησε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαθεν αναγνωρίζει το δικαίωμα δημοκρατίας της Κύπρου στην αξιοποίηση των πόρων και πιστεύουμε πως πρέπει να είναι προς όφελος δύο κοινοτήτων». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι «οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν ρόλο αλλά το συγκεκριμένο δεν αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων».