Προκαλεί συνεχώς η Άγκυρα:Ετοιμάζεται για ασκήσεις με πραγματικά πυρά
Η Τουρκία βλέποντας να προχωρούν οι γεωτρήσεις που είχε προγραμματίσει η Exxon Mobil χωρίς να μπορεί να κάνει το παραμικρό για να τις εμποδίσει, προσπαθεί με διάφορες ενέργειες να δυναμιτίσει το κλίμα προκειμένου να δείξει ότι η παρουσία της χώρας στην περιοχή είναι ισχυρή
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προκλήσεις των Τούρκων οι οποίοι επιδίδονται σε λεονταρισμούς με έκδοση Navtex και ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Όπως έχει γίνει γνωστό στις 19-20 Δεκεμβρίου οι Τούρκοι θα κάνουν ασκήσεις με πυρά, με επίκεντρο το Καστελόριζο. Θα έχει προηγηθεί άσκηση με πυρά μεταξύ Ρω και Ρόδου ενώ στις 28 Νοεμβρίου θα έχει γίνει άσκηση με υποβρύχια συσκευή και στις 27 Νοεμβρίου, άσκηση πάλι με πυρά μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.
Η Τουρκία βλέποντας να προχωρούν οι γεωτρήσεις που είχε προγραμματίσει η Exxon Mobil χωρίς να μπορεί να κάνει το παραμικρό για να τις εμποδίσει, προσπαθεί με διάφορες ενέργειες να δυναμιτίσει το κλίμα προκειμένου να δείξει ότι η παρουσία της χώρας στην περιοχή είναι ισχυρή.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας σημείωσε ότι «τώρα έρχεται το αδελφάκι του (σ.σ. του Πορθητή). Τον Δεκέμβριο θα πέσει στα νερά μας. Θα έχει τις ίδιες τεχνολογικές ιδιότητες. Και αυτό το γεωτρύπανο θα μπορεί να κάνει δύο γεωτρήσεις τον χρόνο».
Όπως έγινε το Barbaros επέστρεψε στα οικόπεδα 4 και 5 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που βρίσκονται στο εφαπτόμενο όριο με την Ελληνική υφαλοκρηπίδα ενώ το σκάφος της Τουρκίας κινήθηκε αρκετά πιο ανατολικά από εκεί που βρισκόταν η φρεγάτα Ψαρά
Το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης «Ιωαννίδης» της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η Φρεγάτα «Λήμνος» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που έχουν κοινό πλου προς την Κρήτη για να πάρουν μέρος στην άσκηση «Μέδουσα», θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για τις κινήσεις του Barbaros αλλά και των συνοδευτικών Τουρκικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται κοντά του, νοτιο-δυτικά της Κύπρου, νοητά προς την Κρήτη, και σαφώς πιο κοντά στην Κύπρο, στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου. Επιπλέον η φρεγάτα Ψαρά που τις προηγούμενες ώρες με την προσωρινή απομάκρυνση του Barbaros που είχε αλλάξει ρότα, φαίνεται πως θα επιστρέψει στα καθήκοντα που εκτελούσε και πριν, της απόλυτης διατήρησης της έννομης τάξης εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πολλές ήταν οι σκέψεις που έγιναν όταν το Barbaros άλλαξε την ρότα του και εγκατέλειψε μετά από τόσες ημέρες το σημείο ενδιαφέροντος κατευθυνόμενο ανατολικότερα. Οι κινήσεις του πάντα ήταν υπό στενή παρακολούθηση μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων και πριν κλείσουν καν οι 48 ώρες, το ερευνητικό επέστρεψε εκεί που είχε ξεκινήσει να προκαλεί με τις έρευνες που προσπαθούσε να κάνει και εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Θα φανεί τις επόμενες ώρες αν το ερευνητικό θα κάνει κάποια νέα κίνηση, ίσως πιο βόρεια προς τις ακτές της Τουρκίας.
Οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της γεώτρησης της Exxon Mobil, στο θαλασσοτεμάχιο 10. Υπολογίζεται πως τα πρώτα δείγματα γραφής θα δοθούν εντός Δεκεμβρίου. Η Λευκωσία θέλει να φρενάρει τις όποιες εξελίξεις μέχρι να γίνει γνωστό το μέγεθος των ανακαλύψεων στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, για να μπορέσει να αξιοποιήσει το νέο αυτό εργαλείο στις διαπραγματεύσεις.
Στην αντίπερα όχθη, η Άγκυρα, σημειώνει η ιστοσελίδα, θέλει μερίδιο από το αέριο και θα επιμένει με εκβιαστικές κινήσεις. Προτάσσει τον διαμοιρασμό είτε με λύση είτε χωρίς.
Δηλώσεις Τσαβούσογλου για το Κυπριακό
Εν τω μεταξύ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στον «Πολίτη της Κύπρου» και άνοιξε τα χαρτιά του για το Κυπριακό.
Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «θέσαμε στον κ. Τσαβούσογλου το θέμα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί διαφωνεί με άλλες λύσεις πλην της διζωνικής ομοσπονδίας, για να πάρουμε την απάντηση: «Αυτή μπορεί να είναι η προσωπική του άποψη».
Η εφημερίδα συνεχίζει σημειώνοντας «ότι είναι ο εκλελεγμένος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, για να απαντήσει: «Μπορεί, όμως και η τ/κ κυβέρνηση έχει λόγο και οι Τ/Κ. Όμως το βέβαιο είναι πως στο Κραν Μοντανά, στη Γενεύη, με το σχέδιο Ανάν, όλες οι προσπάθειες για ομοσπονδία απέτυχαν. Η ομοσπονδιακή λύση απέτυχε. Ως Τουρκία δεν αποκλείουμε αυτή τη λύση. Θα μπορούσε να είναι η ομοσπονδία. Όμως η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να εξετάσουμε όλοι μαζί και άλλες επιλογές. Λόγω των εμπειριών που είχαμε αυτά τα χρόνια».