«Η μάχη της Βρετανίας»: Η Μέι προσπαθεί να πείσει για το Brexit
Στις 12 Δεκεμβρίου η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων
Στο Λονδίνο στρέφονται πλέον τα βλέμματα όλων σχετικά με το «διαζύγιο» του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Οι ηγέτες των «27» της Ένωσης έκαναν ουσιαστικά το δυσάρεστο καθήκον τους -όπως τουλάχιστον δήλωσαν αρκετοί- και έδωσαν το πράσινο φως στη συμφωνία.
Τώρα το «μπαλάκι» περνά στο βρετανικό γήπεδο με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να δίνει τη σπουδαιότερη μάχη της πολιτικής της σταδιοδρομίας. Στη Βουλή των Κοινοτήτων χρειάζεται απλή πλειοψηφία για να περάσει η συμφωνία, ωστόσο, ακόμα και αυτό δεν είναι τόσο απλό, δεδομένου ότι ο βρετανός βουλευτής σχεδόν πάντα είναι πιο πιστός στην εκλογική του περιφέρεια, από τις επιταγές του κόμματος.
Και δεν είναι λίγοι οι βουλευτές -όχι μόνο των Συντηρητικών, αλλά και των Εργατικών, που σκέφτονται περισσότερο τους ψηφοφόρους τους από τους πολιτικούς τους αρχηγούς. Για την ιστορία, η ψηφοφορία θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου.
Η πρωθυπουργός έχει τη δική της στρατηγική. Κατ' αρχάς προσπαθεί να πάρει με το μέρος της τους πολίτες. Σε μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η πρωθυπουργός μίλησε για μια συμφωνία που βάζει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, πέραν από το τι ψήφισαν οι πολίτες το 2016. Με λίγα λόγια, προσπάθησε να πείσει ότι το Brexit είναι τελικά θετικό για το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο για το 52% που ψήφισε έξοδο από την ΕΕ όσο και για το 48% που προτίμησε την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το να πάρει τους πολίτες με το μέρος της είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον λόγο που εξηγήθηκε παραπάνω: Οι πολίτες θα μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να πιέσουν τον τοπικό τους βουλευτή να δώσει θετική ψήφο στο Κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία είναι χωρισμένη σε 650 μονοεδρικές περιφέρειες.
Και αν οι πολίτες δεν πιέσουν τους βουλευτές τους, υπάρχει και το Plan B: Οι λεγόμενοι whips (κατά λέξη, μαστίγια), δηλαδή οι βουλευτές με ιδιαίτερη επιρροή στους συναδέλφους τους. Αυτοί θα προσπαθήσουν να πιέσουν τους αναποφάσιστους ή τουλάχιστον αυτούς που είναι πιο κοντά στο «ναι» με το επιχείρημα ότι πρέπει κάποτε όλη αυτή η ιστορία να τελειώσει. Άλλωστε, οι Βρυξέλλες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλη συμφωνία από αυτήν που εγκρίθηκε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.
Οι αντίπαλοι της Μέι δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Η Sunday Telegraph έγραψε ότι μια ομάδα πέντε υπουργών, που θεωρούν δεδομένη την καταψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, κινούνται στην κατεύθυνση της άσκησης πίεσης στην ΕΕ για μια συμφωνία αντίστοιχη με αυτή της Νορβηγίας και της Ισλανδίας με την ΕΕ: Κοινώς, να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο, στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Στο πλευρό τους, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι και το DUP της Βορείου Ιρλανδίας.
Η συμμετοχή στον ΕΟΧ σημαίνει αποδοχή των τεσσάρων βασικών αρχών της ΕΕ (ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων μεταξύ των χωρών του ΕΟΧ) χωρίς παράλληλα οι χώρες αυτές να είναι μέλη της ΕΕ.
Οι ευρωσκεπτικιστές έχουν τα δικά τους σχέδια. Η πρόταση μομφής κατά της Μέι δεν έχει ακόμα φύγει από το τραπέζι. Με έναν άλλο πρωθυπουργό, οι ευρωσκεπτικιστές θεωρούν ότι θα μπορέσουν να πείσουν (άγνωστο πώς) την ΕΕ για μια καλύτερη συμφωνία... Στις Βρυξέλλες πάντως δεν υπάρχει καμία διάθεση για νέες συζητήσεις.
Ακόμα και οι πρόωρες εκλογές είναι ένα από τα σενάρια, χωρίς όμως και αυτό να δημιουργεί περισσότερες βεβαιότητες. Ακόμα και οι Εργατικοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει στους εαυτούς τους και στο εκλογικό σώμα τι καλύτερο έχουν να προτείνουν.
Η αντίστροφη μέτρηση, πάντως, για την 12η Δεκεμβρίου έχει αρχίσει...