Η τοπική κυβέρνηση της πρωτεύουσας της Αργεντινής βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους της: Το πώς θα κυλήσουν όλα ομαλά στη διάρκεια της Συνόδου της G20, το ερχόμενο διήμερο. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η G20, όπου και να φιλοξενηθεί, προκαλεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που σε πολλές περιπτώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομικών, πόλεμο από δακρυγόνα, τραυματίες κλπ.

Το σχέδιο των Αρχών είναι το εξής: Η Παρασκευή 30 Νοεμβρίου κηρύχθηκε αργία, με στόχο ο κόσμος να εκμεταλλευθεί το τριήμερο και να φύγει από το Μπουένος Άιρες. Όσοι δεν φύγουν, απλά δεν θα μπορούν να μετακινηθούν, καθότι θα κλείσουν σταθμοί του μετρό, θα σταματήσουν τα λεωφορεία, θα κλείσει ακόμα και ο εναέριος χώρος για κάποιες ώρες.

«Φύγετε από την Πέμπτη, γιατί το πράγμα θα είναι περίπλοκο» είπε η υπουργός Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς. Το υπουργείο της έχει κινητοποιήσει πάνω από 22.000 αστυνομικούς.

Συνολικά θα γίνουν 33 διαδηλώσεις-συγκεντρώσεις για την G20, θεωρητικά υπάρχει συμφωνία οργανώσεων-κυβέρνησης ώστε αυτές να γίνουν ομαλά, σε προκαθορισμένους χώρους και με περιφρούρηση. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος.

Άλλωστε, μόλις το περασμένο Σάββατο οι τοπικές αρχές βρέθηκαν στο στόχαστρο επικρίσεων για τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας την ώρα που το πούλμαν με τους ποδοσφαιριστές της Μπόκα Τζούνιορς διέσχισε λεωφόρο της πρωτεύουσας με προορισμό το γήπεδο της Ρίβερ Πλέιτ για τον β' τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής, ομάδα οπαδών της Ρίβερ επιτέθηκε στο πούλμαν με πέτρες και τούβλα, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ποδοσφαιριστές. 

Ο τοπικός υπουργός Ασφάλειας παραιτήθηκε, το παιχνίδι δεν έγινε. Ακόμα και ο πρόεδρος της Αργεντινής εξέφρασε την οργή του για τα επεισόδια, αλλά και για το γεγονός ότι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η Σύνοδος θα κάνει το Μπουένος Άιρες το κέντρο του κόσμου, καθώς εκεί θα φτάσουν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Πούτιν, ο Σι Ζιπίνγκ της Κίνας, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Νοτίου Αφρικής, του Μεξικού, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της Νοτίου Κορέας. Επίσης εκπροσωπείται η ΕΕ και η ΕΚΤ.

Μόνο ο πρόεδρος Τραμπ θα φτάσει με τη συνοδεία 10 αεροσκαφών. Τεράστια είναι και η κινητοποίηση της Σαουδικής Αραβίας αν και υπάρχουν διάφορες φήμες ότι ο πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν θα δώσει το «παρών», λόγω της υπόθεσης δολοφονίας του δημοσιογράφου Κασόγκι.