Ο Ακιντζί «λύνει» το Κυπριακό: Δώστε αέριο να δώσουμε νερό
Τι είπε ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων για τις γεωτρήσεις
Την… ανταλλαγή του φυσικού αερίου με νερό ως μέσο επίλυσης και του Κυπριακού προτείνει το ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. Η πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη είναι να περάσει το φυσικό αέριο της Μεσογείου από την Τουρκία στην Ευρώπη και η Τουρκία ως αντάλλαγμα να μεταφέρει νερό στην Κύπρο.
Όπως μεταδίδει το Sigmalive, Ο Μουσταφά Ακιντζί θεωρεί πως το φυσικό αέριο της Μεσογείου πρέπει να ιδωθεί από μία άλλη οπτική, ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και άρα θα οδηγήσει και σε λύση του Κυπριακού.
Μιλώντας στην τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα «HaberTurk» και αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο θέμα των γεωτρήσεων της ανατολικής Μεσογείου, το οποίο αποτελεί φλέγον ζήτημα αυτή τη χρονική περίοδο για όλες τις χώρες της περιοχής, ο Ακιντζί δήλωσε ότι η Τουρκία έχει οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα της και «ανατολικά υπάρχουν κάποιες περιοχές, οι οποίες συγκρούονται με τα οικόπεδα της ελληνοκυπριακής πλευράς», προσθέτοντας ότι «και ανατολικά και νοτιο-ανατολικά του νησιού υπάρχουν περιοχές που τις έχουν κηρύξει ως δική τους ΑΟΖ οι Τουρκοκύπριοι και συγκρούονται με οικόπεδα των Ελληνοκυπρίων».
Τόνισε επίσης ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία κάνει έρευνες εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, ωστόσο υπάρχουν «συμφωνίες» μεταξύ της τουρκοκυπριακής πλευράς και της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) που δίνουν την άδεια στην Τουρκία να κάνει έρευνες και σε αυτές τις περιοχές για λογαριασμό τους.
«Το πότε θα γίνει αυτό και πώς θα γίνει θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, αλλά στο τέλος θα γίνει» ανέφερε.
Σε ερώτηση εάν προβλέπει να αυξηθεί η ένταση ή εκτιμά ότι η άλλη πλευρά θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε λύση, ο Ακιντζί απάντησε με μία ευχή. Θα ήθελε να γίνει το δεύτερο και να μη γίνει οικειοποίηση των δικαιωμάτων μονομερώς. «Το τι θα γίνει, θα το δούμε άμεσα, αλλά δεν μας άφησαν άλλη εναλλακτική», υπογράμμισε.
Αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, είπε ότι υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί η αρχή που τέθηκε στη Σύνοδο της Γενεύης ότι «και οι δύο πλευρές πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια, και δεν πρέπει η ασφάλεια της μιας πλευράς να αποτελεί απειλή για την άλλη».