Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Τερέζα Μέι και το Brexit
Όλα τα σενάρια εν όψει της ψηφοφορίας - Τι αποφάσισε το Δικαστήριο της ΕΕ
Τις τελευταίες της μάχες στην προσπάθεια να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο του Brexit δίνει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με τους περισσότερους πολιτικούς παρατηρητές στο Λονδίνο να θεωρούν χαμένη την υπόθεση της ψηφοφορίας: Φαίνεται να έχουν μαζευτεί τουλάχιστον 100 βουλευτές των Συντηρητικών που δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία. Από την Αντιπολίτευση, ούτε λόγος.
Η ίδια η πρωθυπουργός θα προσπαθήσει και σήμερα να πείσει το κόμμα ότι δεν υπάρχει άλλη συμφωνία καλύτερη από αυτή που έφερε από τις Βρυξέλλες. Η ψηφοφορία θα γίνει την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.
Μιλώντας για την Αντιπολίτευση: ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι η παραμονή στην ΕΕ πρέπει να βρεθεί στο επόμενο ψηφοδέλτιο. Με λίγα λόγια, θεωρεί δεδομένο ένα νέο δημοψήφισμα, όχι μόνο υπέρ ή κατά της συμφωνίας της πρωθυπουργού, αλλά και γενικότερα υπέρ ή κατά της αποχώρησης από την Ένωση. Αυτό είναι σαφέστατα κίνηση μεγάλου πολιτικού ρίσκου για τον Κόρμπιν, δεδομένου ότι σε περιοχές της βόρειας Αγγλίας που ψηφίζουν παραδοσιακά τους Εργατικούς, οι ψηφοφόροι ψήφισαν Βrexit.
O ίδιος βέβαια σημείωσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα πρέπει να σέβεται το αποτέλεσμα του πρώτου. Κατά κάποιο τρόπο ο Κόρμπιν προτείνει τριπλό ερώτημα σε μια νέα κάλπη (θέμα περίπλοκο σε κάθε περίπτωση) προκειμένου να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Ουσιαστικά τα σενάρια μετά την ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων είναι τα εξής:
1. Η Μέι να χάσει την ψηφοφορία με πάνω από 100 βουλευτές των Συντηρητικών να την καταψηφίζουν. Αυτό είναι το πιθανότερο όπως φαίνεται. Η Μέι να αποφασίσει αν θα πάει στις Βρυξέλλες να πάρει κάτι καλύτερο. Η Αντιπολίτευση σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να καταθέσει πρόταση μομφής. Το ίδιο μπορεί να πράξουν και οι βουλευτές των Συντηρητικών, επιδικώκοντας νέα κυβέρνηση με νέο πρωθυπουργό.
2. Η Μέι να χάσει την ψηφοφορία με 30-50 απώλειες σε βουλευτές. Αυτό μπορεί να εκληφθεί και ως νίκη. Η πρωθυπουργός ενδεχομένως να σπεύσει στις Βρυξέλλες για αλλαγές που θα πείσουν ορισμένους να αλλάξουν άποψη. Ίσως οι αλλαγές να πείσουν και το Εργατικό Κόμμα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να κατατεθεί η πρόταση μομφής κατά της Μέι από το κόμμα της.
3. Η Μέι να αποσύρει το σχέδιο από τη Βουλή των Κοινοτήτων ή με διάφορα τερτίπια (πχ μεγάλης διάρκειας ομιλίες) να μην γίνει ποτέ η ψηφοφορία. Αυτό βέβαια θα προκαλέσει αναταρχή στους Τόρις, αλλά και σε αυτή την περίπτωση η πρωθυπουργός κερδίζει χρόνο. Είτε για να πάρει κάτι καλύτερο από τις Βρυξέλλες, είτε για να σπρώξει την υπόθεση στο όριο: Δεν υπάρχει χρόνος, ψηφίστε αυτό που έχουμε, αλλιώς έρχεται το άτακτο Brexit.
Ένα ακόμα «όπλο» από το Δικαστήριο
Ένα 24ωρο προτού γίνει η ψηφοφορία, ήρθε και η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να δώσει μια άλλη διάσταση. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από την Ένωση (Άρθρο 50) χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες-μέλη.
Την απόφαση του Δικαστηρίου καλείται να εξετάσει τώρα επειγόντως το Δικαστήριο της Σκωτίας (από εκεί ξεκίνησε η νομική μάχη για τη συγκεκριμένη απόφαση) και στη συνέχεια θα πάρει τη σκυτάλη το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν την απόφαση με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να γίνει μονομερώς ανάκληση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.