Μένει μέχρι να φύγει η Τερέζα Μέι: Τα σενάρια για το Brexit
H επόμενη μέρα στο Λονδίνο και τι θα κάνει τώρα η πρωθυπουργός
Στο κενό έπεσε τελικά η πολυναμενόμενη πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι. Η πρωθυπουργός εξασφάλισε 200 ψήφους βουλευτών υπέρ της, έναντι 117 κατά και παραμένει στην ηγεσία των Συντηρητικών, τουλάχιστον για έναν χρόνο. Τόσο είναι το διάστημα για να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής.
Η ένοικος του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ κέρδισε πολιτικό χρόνο για να βρει τρόπο να περάσει το Brexit. Κάπου εδώ όμως τελειώνουν και τα καλά νέα για την ίδια.
Το κόμμα της είναι διχασμένο, το γεγονός ότι 117 βουλευτές τής γύρισαν την πλάτη σημαίνει ότι η Συμφωνία που πέτυχε με την ΕΕ για το «διαζύγιο» δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τουλάχιστον όχι χωρίς τη στήριξη της Αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο αριθμός των 117 είναι μεγαλύτερος από όσους είχαν προφορικά και δημόσια διαφωνήσει μαζί της.
Το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα του Λονδίνου παραμένει το πώς θα ψηφιστεί η Συμφωνία. Η ίδια θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής τη ΕΕ σε μια ακόμα προσπάθεια να πετύχει κάτι καλύτερο στο όλο κείμενο. Στην Ευρώπη βέβαια δεν υπάρχει διάθεση για επαναδιαπραγμάτευση. Το ξεκαθάρισαν άλλωστε στην ίδια, τόσο η Μέρκελ όσο και το δίδυμο Τουσκ-Γιούνκερ.
Η πρωθυπουργός φαίνεται ότι έκανε δύο σημαντικές παραχωρήσεις για να εξασφαλίσει έναν μεγάλο (χωρίς αμφιβολία) αριθμό βουλευτών υπέρ της. Κατ' αρχάς δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες, ώστε να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό της όλης υπόθεσης. Επίσης, είπε -με προσεκτικό όμως τρόπο- ότι δεν θα οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες γενικές εκλογές του 2022. «Δεν προτίθεμαι» να οδηγήσω το κόμμα, ήταν η φράση που χρησιμοποίησε...
Στο τραπέζι υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής από τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν με σκοπό να σχηματιστεί μια άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Για να πετύχει όμως αυτή η πρόταση θα έπρεπε να την στηρίξουν το Σκωτικό SNP (που έτσι κι αλλιώς είναι κατά του Brexit), οι Φιλελεύθεροι (άλλοτε σύμμαχοι των Συντηρητικών και υπέρ της παραμονής στην ΕΕ), αλλά και αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών. Για τους τελευταίους, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τεράστιο πολιτικό ρίσκο.
Επί συνόλου 650 εδρών, οι Συντηρητικοί έχουν 315 έδρες και οι βορειοϊρλανδοί του DUP που στήριξαν την Μέι για τον σχηματισμό κυβέρνησης 10 έδρες, οι Εργατικοί έχουν 257 και το σκωτικό SNP 35 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι έχουν 11 έδρες.
Ένα ακόμα σενάριο που θα μπορούσε να ρίξει στο τραπέζι η πρωθυπουργός είναι να ζητήσει δημοψήφισμα επί της συμφωνίας, αν η Βουλή την καταψηφίσει. Κάτι τέτοιο ζητούν και οι Εργατικοί με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο στο ψηφοδέλτιο να υπάρχει και η επιλογή του μη-Brexit.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα που προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις των «σκληρών» του Συντηρητικού Κόμματος είναι η διευθέτηση της υπόθεσης της Βορείου Ιρλανδίας. Τα δύο μέρη (Λονδίνο-Βρυξέλλες) θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις της περιοχής με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Αν δεν τα καταφέρουν, θα επιβληθεί το λεγόμενο «backstop», σύνορα δηλαδή, δεδομένου ότι η Βόρειος Ιρλανδία (ως τμήμα της Βρετανίας) θα αποτελεί εξωτερικό σύνορο με την ΕΕ.
Κάτι τέτοιο δεν το θέλουν με κανένα τρόπο ούτε στο Λονδίνο ούτε στο Δουβλίνο, αφού -μεταξύ των άλλων- θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή. Όμως οι ευρωσκεπτικιστές στο Λονδίνο θεωρούν ότι αυτή όλη η υπόθεση λειτουργεί ως «κερκόπορτα» για να παραμείνει δεσμευμένη η Βρετανία στην ΕΕ.