Νέα ταπεινωτική ήττα για την Μέι στην βρετανική Βουλή
Η συζήτηση θα διαρκέσει πέντε ημέρες
Με ήττα για την Τερέζα Μέι ξεκίνησε σήμερα η κοινοβουλευτική συζήτηση επί της συμφωνίας με την Ε.Ε. για τους όρους του Brexit. Η συζήτηση θα διαρκέσει πέντε ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ομιλία της πρωθυπουργού και ψηφοφορία επί της συμφωνίας το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης.
Συγκεκριμένα πέρασε η τροπολογία Γκριβ η οποία πέρασε με 308 ψήφους υπέρ και 297 κατά, δίνει στην κυβέρνηση Μέι τρεις μέρες ώστε να παρουσιάσει ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που καταψηφιστεί η συμφωνία στις 15 Ιανουαρίου.
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοί μου που πιστεύουν ότι αν απορριφθεί η συμφωνία της κυβέρνησης (με την ΕΕ) απλούστατα δεν θα έπρεπε να κάνουμε τίποτα και να αποχωρήσουμε στις 29 Μαρτίου χωρίς καμία συμφωνία και με όλες, κατ' εμέ, τις καταστροφικές συνέπειες που θα προέκυπταν από κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Γκριβ στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία.
«Εγώ διαφωνώ, όπως νομίζω και η πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου. Ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε αν η συμφωνία της κυβέρνησης δεν γίνει αποδεκτή από το κοινοβούλιο, είναι να εργαστεί το κοινοβούλιο με την κυβέρνηση για να βρεθεί μια λύση, και αυτό είναι που προσπαθώ να κάνω», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι πριν την αναβολή της ψηφοφορίας στις 11 Δεκεμβρίου, ο Γκριβ είχε περάσει μια άλλη τροπολογία η οποία δίνει στους βουλευτές τον τελευταίο λόγο σχετικά με το Brexit το οποίο ως γνωστόν πρόκειται να λάβει χώρα στις 29 Μαρτίου.
Νωρίτερα, η Μέι, επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, την ώρα που πιέζει -όπως η ίδια δήλωσε- για συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να εξασφαλίσει νέες διαβεβαιώσεις για τη συμφωνία της αναφορικά με το Brexit.
Εκτός των άλλων, η Μέι δήλωσε ότι πιέζει για συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις προκειμένου να περιοριστούν οι ανησυχίες για τη συμφωνία της αναφορικά με το Brexit, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση της ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία εάν το κοινοβούλιο ψηφίσει κατά της ιδίας.