Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, γράφει η Γαλλική Le Monde. H εφημερίδα τονίζει ότι «ο Π.Καμμενος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη συμφωνία που τερμάτισε τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και "Μακεδονίας" για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε την Παρασκευή (11 Ιανουαρίου) την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, η οποία γίνεται τώρα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση τη συμφωνία που είχε συναφθεί τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Πάνος Καμμένος είναι ο ιδρυτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), ενός μικρού εθνικιστικού κόμματος το οποίο στήριζε την κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Τσίπρα από το 2015. Ποτέ δεν έχει κρύψει την εχθρότητα του για τη συμφωνία με τη «Μακεδονία», θεωρώντας ότι αυτό το όνομα πυροδοτεί αξιώσεις για ελληνικό έδαφος» γράφει η Le Monde.

«Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι θα ζητήσει αμέσως από το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του» τονίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει ότι «Το θέμα της ονομασίας της "Μακεδονίας" είχε ήδη οδηγήσει τον Οκτώβριο στην παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αρχιτέκτονα της συμφωνίας, ο οποίος θεώρησε ότι δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τον Τσίπρα στις κακές σχέσεις του με τον Καμμένο. Από εδώ και πέρα, η αποχώρηση από την κυβέρνηση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα, ενώ οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο».

Liberation

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ανακοινώνει την παραίτησή του πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας με την πΓΔΜ γράφει η Liberation. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Tσίπρας ζήτησε από την ελληνική Βουλή να προχωρήσει «άμεσα» σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας του, που είναι ένθερμος αντίπαλος του νέου ονόματος της «Μακεδονίας», γράφει η γαλλική εφημερίδα

«Οι βουλευτές στην "Μακεδονία" συμφώνησαν την Παρασκευή, με την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, να μετονομάσουν τη χώρα τους σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Τώρα εναπόκειται στους Έλληνες βουλευτές να αποφασίσουν για το νέο αυτό όνομα, σύμφωνα με τη συμφωνία Πρεσπών. Ο Π. Καμμένος, ο οποίος είναι αντίθετος με τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας στη γειτονική χώρα για ιστορικούς λόγους, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με την έγκριση της συμφωνίας Ελλάδος - ΠΓΔΜ, την οποία θεωρεί "αντισυνταγματική". Ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές» γράφει η Liberation.