Τα σενάρια για το Brexit και την Μέι μετά την ταπείνωση στη Βουλή
Έχει μείνει κρυφός άσος στο μανίκι;
Η ήττα της Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για το Brexit ήταν αναμενόμενη. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν το εύρος της. Μόλις 202 βουλευτές ψήφισαν το σχέδιο, έναντι 432 που το απέρριψαν. Δεν ήταν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» της Αντιπολίτευσης (Εργατικοί, Φιλελεύθεροι, Σκωτσέζοι, Βορειοϊρλανδοί), ήταν και πάνω από 110 βουλευτές των Συντηρητικών που της γύρισαν την πλάτη.
Ήταν ακόμα περισσότεροι από εκείνους που ψήφισαν προ μηνός την πρόταση μομφής για την καθαίρεσή της από την πρωθυπουργία, αλλά απέτυχαν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικρατεί προβληματισμός, αλλά και εκνευρισμός, ίσως γιατί δεν είχαν αντιληφθεί μέχρι σήμερα πόσο εξαγριωμένοι ήταν (καλώς ή κακώς) οι βουλευτές με το σχέδιο που συμφώνησε η Μέι με τις Βρυξέλλες.
Στις πρώτες δηλώσεις που έγιναν από την έδρα της Κομισιόν επισημαίνεται ο κίνδυνος άτακτου Brexit. Κανείς δεν το θέλει, ούτε στο Λονδίνο, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε όμως και στο Δουβλίνο που αγωνιά για το σύνορο στη Βόρειο Ιρλανδία.
Το επόμενο βήμα για την πρωθυπουργό είναι μία ακόμα κοινοβουλευτική διαδικασία-δοκιμασία: Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατέθεσε την πολυαναμενόμενη πρόταση δυσπιστίας εις βάρος της κυβέρνησης, όμως οι πιθανότητες να ευδοκιμήσει είναι ανύπαρκτες.
Κατ' αρχάς το DUP, το βορειοϊρλανδικό κόμμα που στήριξε την Μέι για να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά καταψήφισε το σχέδιο για το Brexit, δήλωσε ότι τώρα θα την στηρίξει για να μην πέσει η κυβέρνηση. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι βουλευτές των Συντηρητικών. Είναι άλλο πράγμα το σχέδιο Brexit και άλλο να δώσουν στο πιάτο την εξουσία στους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Ακόμα και αν γινόταν δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, δεν σημαίνει αυτόματα εκλογές. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρώτο βήμα θα ήταν να αναζητηθεί νέος πρωθυπουργός από τους Συντηρητικούς για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αν κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον, τότε διερευνητικά θα περνούσε η σκυτάλη στην Αντιπολίτευση. Χωρίς νέα κυβέρνηση, η χώρα θα οδηγείτο σε εκλογές.
Η πρωθυπουργός, η οποία έχει αποδειχθεί επτάψυχη σε πολλά πεδία μέχρι σήμερα, δηλώνει έτοιμη για συζητήσεις με στέλεχη, τόσο από το κόμμα της όσο και από την Αντιπολίτευση, με στόχο να έρθει στη Βουλή ένα νέο σχέδιο που θα πάρει την έγκριση του Σώματος.
Αυτό, πάντως, για την ώρα ακούγεται ως ευσεβής πόθος, δεδομένου ότι για να υπάρξουν αλλαγές στο υπάρχον σχέδιο πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ. Στις Βρυξέλλες δεν δείχνουν πρόθυμοι να δώσουν κάτι παραπάνω.