Διπλωματικός πυρετός για ΗΠΑ και Ρωσία με τη Συμφωνία των Πρεσπών
Οι παρεμβάσεις Πούτιν-Λαβρόφ και η θέση των ΗΠΑ στο θέμα
Η διαφαινόμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και οι συνταγματικές αλλαγές που ολοκληρώθηκαν στην ΠΓΔΜ ανοίγουν τον δρόμο της τελευταίας για το ΝΑΤΟ, ένα γεγονός που προκαλεί διπλωματικούς τριγμούς μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Τελευταία επεισόδια ήταν οι δηλώσεις τόσο του Ρώσου προέδρου Πούτιν όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti ενόψει της επίσκεψης του στο Βελιγράδι έσπευσε να υπενθυμίσει τις προηγούμενες παρεμβάσεις της Δύσης, τον βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ το 1999 και την υποστήριξη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, αλλά και το ότι το 2017 «σε αντίθεση με τη βούληση του λαού έσυραν το Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ», προκαλώντας αποσταθεροποίηση της χώρας.
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην «Μακεδονία» λέγοντας ότι με στόχο την προώθηση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ «τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για συνταγματικές αλλαγές και αλλαγή της ονομασίας της χώρας αλλά και της βάσης της Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας». Ο Βλανιμίρ Πούτιν πρόσθεσε ότι «αγνοήθηκε η βούληση των Μακεδόνων ψηφοφόρων, καθώς το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της χώρας απέτυχε, αλλά η έξωθεν πίεση συνεχίζεται..».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του απολογισμού της ρωσικής διπλωματίας για το 2018, αμφισβήτησε ουσιαστικά τη νομιμότητα των αποφάσεων στη γειτονική χώρα και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. «Δεν αντιτιθέμεθα με το όνομα που τελικώς παρουσιάστηκε και ανακοινώθηκε. Θέτουμε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο νόμιμη είναι αυτή η διαδικασία και κατά πόσο εξαρτάται από την επιθυμία να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή εάν εξαρτάται από την αμερικανική επιθυμία να οδηγήσει όλες τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και να σταματήσει οποιαδήποτε ρωσική επιρροή στην περιοχή», ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
ΗΠΑ
Η θέση των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αποτυπώνεται στην απάντηση που είχε δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν τον περασμένο Δεκέμβρη κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον Ζόραν Ζάεφ.
Στην ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η εχθρική ρητορεία της Ρωσίας και η αντίθεση της Μόσχας στη συμφωνίας, σημαίνει και προσπάθεια της για την αποτυχία της συμφωνίας, ο αμερικανός αξιωματούχος απάντησε ότι δεν είναι μυστικό ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι αντίθετη στη συμμετοχή της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας: «θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι θα αναλάβει οποιεσδήποτε ενέργειες μπορούσαν να υπονομεύσουν, για τα δικά της συμφέροντα όσα ο λαός της ΠΓΔΜ και η κυβέρνηση της έχουν αποφασίσει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας αυτής». Πρόσθεσε επίσης: «Δεν νομίζω ότι δεν είναι έκπληξη σε κάποιον σε αυτή την αίθουσα ότι η Ρωσία αντιτίθεται στο μονοπάτι που έχει επιλέξει η ΠΓΔΜ και ότι η [Ρωσία] θα εφαρμόσει μέσα που θα προσπαθήσουν να υπονομεύσουν αυτό, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που μπορούν» υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο προσπάθησε να κάνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Επανέλαβε δε τη σταθερή στήριξη των ΗΠΑ και της κυβέρνησής τους στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αλλά και στο πλευρό όσων χωρών επιθυμούν να αντιμετωπίσουν και να εκθέσουν πιθανή προσπάθεια ρωσικής επιρροής και υπονόμευσης των νόμιμων δημοκρατικών διαδικασιών. «Αυτή την κακοήθη επιρροή, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να την αντιμετωπίσουμε και να την εκθέσουμε» τόνισε ο Τζον Σάλιβαν.