Στο άγνωστο πορεύεται η εξαθλιωμένη Βενεζουέλα των δύο προέδρων
Στο χείλος του εμφυλίου η άλλοτε πλούσια χώρα της Νοτίου Αμερικής
Σχετικά ήρεμη είναι η κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας και ενώ είχε προηγηθεί ένα εκρηκτικό 48ωρο συγκρούσεων και οδομαχιών με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Αφορμή στάθηκε η πρωτοφανής σε όγκο κινητοποίηση της Αντιπολίτευσης μετά την ορκωμοσία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γουαϊδό, ως μεταβατικού προέδρου.
Η περίπτωση Γουαϊδό έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, διότι είναι η πρώτη φορά που μια πρωτοβουλία της Αντιπολίτευσης κερδίζει διεθνή στήριξη, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Οι ΗΠΑ του Τραμπ αναγνώρισαν τον μεταβατικό πρόεδρο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για στρατιωτική παρέμβαση. Στο πλευρό του Γουαϊδό τάχθηκαν και δύο από τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής, η Βραζιλία και η Αργεντινή.
Αντίθετα, πάγια στήριξη στον Μαδούρο προσφέρουν χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία. Το Μεξικό επίσης τάσσεται στο πλευρό του, όπως και η Κούβα με την Βολιβία.
Μιλώντας στο ισπανόφωνο αμερικανικό δίκτυο Univision, o νέος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί αμνηστία στον Μαδούρο προκειμένου να εγκαταλείψει την εξουσία.
«Σε περιόδους μετάβασης, παρόμοια πράγματα έχουν γίνει [...] δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ωστόσο οφείλουμε να είμαστε πολύ αυστηροί στο μέλλον [...] Πρώτα από όλα να αντιμετωπίσουμε την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση» δήλωσε ο Γκουαϊδό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανόφωνο αμερικανικό δίκτυο Univision.
Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Χάμιλτον Μουράο, πρότεινε την Πέμπτη τη δημιουργία ενός «διαδρόμου εκκένωσης» για να φύγει ο Μαδούρο.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αποστολή της χώρας είναι να προσφέρει μια διέξοδο στον Μαδούρο και στον λαό του. Θα πρέπει να υπάρξει ένας διάδρομος εκκένωσης» δήλωσε ο Μουράο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο GloboNews.
Πάντως, ο Στρατός εξακολουθεί να είναι στο πλευρό του προέδρου Μαδούρο και αυτό, για την ώρα, είναι αρκετό. Για τον Μαδούρο.