Σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν το επόμενο λουκέτο στη λειτουργία των Ομποσπονδιακών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (shutdown), Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία προκειμένου να ικανοποιήσουν εν μέρει τις απαιτήσεις του προέδρου Τραμπ για το τείχος ασφαλείας στα σύνορα με το Μεξικό. Αυτό το ζήτημα άλλωστε έγινε η αιτία η χώρα να ζήσει το μεγαλύτερο σε διάρκεια shutdown στην ιστορία της, το οποίο κόστισε στην οικονομία 11 δισ. δολάρια.

Δεν είναι όμως βέβαιο ότι ο Τραμπ θα συμφωνήσει με αυτό που θα του φέρουν προς υπογραφή, καθώς το Σώμα αποφάσισε να διαθέσει 1,4 δισ. δολάρια (από τα 5,7 δισ. που ο πρόεδρος απαίτησε) για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας.

Με λίγα λόγια, με το ποσό αυτό μπορεί να ανεγερθεί (πλάι στο ήδη υπάρχον) ένα μικρό τμήμα του τείχους: μόλις 80 χιλιόμετρα από τα σχεδόν 350 που προβλέπει το σχέδιο.

Λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί η συμφωνία στο Κογκρέσο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μιλήσει στο Τέξας από όπου επανέλαβε ότι θα γίνει ο πρόεδρος που θα τελειώσει την υπόθεση του τείχους. Το ίδιο είπε την περασμένη εβδομάδα και στο Κογκρέσο, όταν εμφανίστηκε για την ομιλία του σχετικά με την Κατάσταση της Ένωσης: Πολλοί εδώ μέσα, είπε δείχοντας, ξεκίνησαν και έφτιαξαν μέρος του φράκτη, εγώ όμως θα γίνω ο πρόεδρος που θα τελειώσει τη δουλειά...

Το shutdown είναι σε διακοπές, αφού ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω (στα τέλη Ιανουαρίου) και να επιτρέψει τη λειτουργία του Ομοσπονδιακού Κράτους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Με αυτό τον τρόπο πήραν ανάσα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έμειναν απλήρωτοι για πάνω από έναν μήνα. Ο πρόεδρος όμως ξεκαθάρισε ότι αν δεν βρεθεί λύση, το Κράτος θα ξαναβάλει λουκέτο.

Μένει να φανεί αν η πρόταση που θα του σταλεί προς υπογραφή, θα εγκριθεί και από τα δύο Σώματα: τη Βουλή (υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών) και τη Γερουσία (υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων). Ασφαλώς, αν η Γερουσία απορρίψει το σχέδιο, τότε δεν θα φτάσει ποτέ στο γραφείο του προέδρου.