Σε «καραντίνα» τα Boeing 737 Max 8 μετά την τραγωδία της Ethiopian
Βρετανία, Μαλαισία, Αυστραλία και Σιγκαπούρη κλείνουν το εναέριο χώρο τους
Ανώμαλη... προσγείωση των Boeing 737 τύπου Max 8 μετά την τραγωδία της Κυριακής κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, όταν ανάλογο μοντέλο αεροσκάφους συνετρίβη έξι λεπτά μετά την απογείωσή του οδηγώντας στο θάνατο 157 ανθρώπους.
Κι ενώ οι ειδικοί μελετούν τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους που εντοπίστηκαν χθες, η Boeing επιβεβαίωσε ότι θα εγκαταστήσει αναβάθμιση του λογισμικού σε όλα τα αεροσκάφη του τύπου 737 MAX 8.
Η ανακοίνωσή της έρχεται λίγες ώρες αφότου η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) δεσμεύτηκε πως θα ζητήσει να γίνουν «αλλαγές στον σχεδιασμό» του μοντέλου ως τον Απρίλιο.
Σχεδόν πέντε μήνες μετά από παρόμοιο δυστύχημα ενός Boeing 737 ΜAX 8 της Lion Air στην Ινδονησία, πολλές χώρες και εταιρείες καθηλώνουν στο έδαφος αυτό το αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων.
Σε λιγότερο από πέντε μήνες έχουν χαθεί 346 ανθρώπινες ζωές, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο Sky News.
Ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς πράκτορες, ο ΤUI, επιβεβαίωσε σήμερα ότι όλος ο στόλος των ΜAX 8 θα παραμείνει, μέχρι νεωτέρας, καθηλωμένος στο βρετανικό έδαφος.
Η Βρετανία είναι η τελευταία στον κατάλογο των χωρών που έχουν αναστείλει τις πτήσεις με αυτά τα μοντέλα αεροσκάφους. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες του μοιραίου αεροσκάφους, ήταν και και εννέα Βρετανοί.
Πριν τη Βρετανία, οι νορβηγικές αεροπορικές εταιρείες προέβησαν σε αναστολή των πτήσεων ανάλογων αεροσκαφών.
Σύμφωνα με το «Flightglobal», σχεδόν το 40% των 371 Boeing 737 Max 8 που χρησιμοποιούνταν έχει καθηλωθεί στο έδαφος, περιλαμβανομένων 97 αεροσκαφών στην Κίνα.
Οι χώρες που αναστέλλουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 είναι μεταξύ άλλων, η Κίνα η Ινδονησία ,η Αυστραλία και το Βιετνάμ.
Η Κινεζική Υπηρεσία Αεροπορίας ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση από τις αμερικανικές αρχές και την Boeing ότι έχουν ληφθεί μέτρα που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πτήσεων. Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που διαθέτουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους είναι οι Air China, Hainan Airlines και Shanghai Airlines.
Οι ινδονησιακές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά τις πτήσεις των αεροσκαφών αυτών που ανήκουν στις εταιρείες Lion Air και Garuda.
Η υπηρεσία ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας της Αυστραλίας ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς την χώρα των αεροσκαφών τύπου Boeing Co 737 MAX. Η απόφαση της Αυστραλίας επηρεάζει μόνο τις εταιρείες Singapore Airlines, Silk Air και Fiji Airways καθώς προς το παρόν καμία αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία δεν διαθέτει αυτό το μοντέλο στον στόλο της.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας του Βιετνάμ Ντιν Βιέτ Θανγκ δήλωσε ότι οι βιετναμέζικες αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους της Μπόινγκ.
Ο ίδιος είπε ότι η Υπηρεσία αποφάσισε να μην χορηγήσει άδεια πτήσης σε Boeing 737 Max μέχρι να αποσαφηνιστεί η αιτία του δυστυχήματος και μέχρι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας να ανακοινώσει τα μέτρα που πρόκειται να λάβει.
Το υπουργείο Μεταφορών της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε την καθήλωση των αεροσκαφών της Easter μέχρι την πραγματοποίηση των αναγκαίων ελέγχων.
Ο μεξικανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις των έξι αεροσκαφών Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει στον στόλο του ωσότου να λάβει σαφείς πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για τη συντριβή αεροπλάνου της Ethiopian Airlines.
H αεροπορική εταιρεία της Αργεντινής Aeorlineas Argentinas ανακοίνωσε «την προσωρινή αναστολή της εμπορικής εκμετάλλευσης» των πέντε Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει.
Οι αρχές της Μογγολίας απαγόρευσαν την πτήση του 737 MAX 8 της Mongolian Airlines
Οι αρχές της Ινδίας έχουν επιβάλει επιπλέον μέτρα ασφαλείας στις ομάδες συντήρησης εδάφους και στο πλήρωμα των αεροσκαφών.
Οι χώρες που απαγορεύουν τα Boeign 737 MAX και από τον εναέριο χώρο τους
Πέραν, όμως, της καθήλωσης του στόλου τους, αρκετές είναι οι χώρες που επιβάλλουν προσωρινή αναστολή των πτήσεων Boeign 737 MAX 8 στον εναέριο χώρο τους.
Εν πρώτοις, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει προσωρινά» από τις 14:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) τις πτήσεις «όλων των τύπων του μοντέλου Boeing 737 MAX προς και από τη Σιγκαπούρη», μετά «τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν 737 MAX μέσα σε λιγότερους από πέντε μήνες».
Η αναστολή αφορά την εταιρεία SilkAir (Σιγκαπούρη, θυγατρική της Singapore Airlines), καθώς και τις China Southern Airlines (Κίνα), Garuda (Ινδονησία), Shandong Airlines (Κίνα) και Lion Air (Ινδονησία, και τη θυγατρική της στην Ταϊλάνδη).
Με τη σειρά της η Αυστραλία ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς την χώρα των αεροσκαφών τύπου Boeing Co 737 MAX, με την αρμόδια αρχή να επισημαίνει ότι «αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για την αναθεώρηση των κινδύνων ασφαλείας των συνεχιζόμενων πτήσεων του Boeing 737 MAX προς και από την Αυστραλία».
Η απόφαση της Αυστραλίας επηρεάζει μόνο τις εταιρείες Singapore Airlines, Silk Air και Fiji Airways καθώς προς το παρόν καμία αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία δεν διαθέτει αυτό το μοντέλο στον στόλο της.
Σε αντίστοιχη απόφαση προχώρησε και η Μαλαισία, απαγορεύοντας τις πτήσεις προς και από τη χώρα μέχρι νεωτέρας.
Όσον αφορά την Ευρώπη την αναστολή κάθε πτήσης για τα αεροσκάφη Boeing 737 Max προχώρησαν και οι βρετανικές αρχές, απαγορεύοντας τις πτήσεις του συγκεκριμένου αεροσκάφους πάνω από την επικράτεια της χώρας.
«Η Πολιτική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καθώς ωστόσο δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες από τον καταγραφέα δεδομένων της πτήσης (σσ: πρόκειται για το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά), εκδώσαμε ως προληπτικό μέτρο οδηγία να σταματήσει κάθε πτήση από κάθε εταιρία, είτε αναχωρεί, είτε προσγειώνεται είτε υπερίπταται του βρετανικού εναέριου χώρου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Πολιτικής Αεροπορίας προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη οδηγία θα βρίσκεται σε ισχύ «μέχρι νεοτέρας».