Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, «υποθέτω μου φορτώθηκες», κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης, έγραψε η Wall Street Journal, καθώς οι ενδείξεις για την ένταση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τον ανεξάρτητο θεσμό που χαράσσει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ πολλαπλασιάζονται.

Η κυβέρνηση του Τραμπ και ο ίδιος ο πρόεδρος έχουν επανειλημμένα και δημόσια επικρίνει με οξύτητα την κεντρική τράπεζα, διότι αύξησε τα επιτόκιά της πέρυσι. Ο Τραμπ κατηγόρησε την Federal Reserve ότι πλήττει την οικονομία και το Χρηματιστήριο.

Ο Τραμπ έθιξε τη συνομιλία του με τον Πάουελ σε μια από τις πολλές συναντήσεις με συμβούλους του για τη χάραξη πολιτικής την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ο πρόεδρος της Fed έγινε στόχος των επικρίσεων του Ρεπουμπλικάνου, ανέφερε η «Wall Street Journal», επικαλούμενη πηγή που δεν κατονόμασε, παρούσα στη συνάντηση.

Ο Πάουελ είχε μια «σύντομη συνδιάλεξη» με τον Τραμπ την 8η Μαρτίου, ανέφερε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Λευκός Οίκος δεν είχε κανένα σχόλιο να κάνει για το δημοσίευμα. Πάντως, Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει την άποψη του Τραμπ για το πώς ενεργεί ο Πάουελ σημείωσε πως δεν θα τον εξέπληττε εάν ο μεγιστάνας πράγματι είπε αυτό που αναφέρει η εφημερίδα.

Οι προκάτοχοι του Τραμπ απέφευγαν επιμελώς να σχολιάζουν, τουλάχιστον δημόσια, την πολιτική της Fed, αλλά ο Ρεπουμπλικάνος έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, που επέλεξε ο ίδιος. Ο Τραμπ έχει εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο να απομακρύνει τον Πάουελ, κατά ορισμένα δημοσιεύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ