Τσάι και παραλογισμός: Χαμένη στο Brexit η βρετανική πολιτική σκηνή
Το μόνο που ψήφισαν: Να μην φύγουν «άτακτα» από την ΕΕ
Στα όρια του παραλογισμού κινείται η υπόθεση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι ψηφοφορίες τροπολογιών στη Βουλή των Κοινοτήτων διαδέχονται η μία την άλλη, συνήθως χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μία όμως ψηφοφορία που έγινε αργά τη νύχτα της Τετάρτης κατάφερε να περάσει, έστω και με μία ψήφο διαφορά.
Οι βουλευτές αποφάσισαν με 313 ψήφους υπέρ έναντι 312 κατά ότι δεν επιθυμούν άτακτο Brexit. Για «τακτικό» βέβαια Brexit, ούτε λόγος. Η μόνη συμφωνία που κατάφεραν να πάρουν οι Βρετανοί από τις Βρυξέλλες δεν περνά με κανέναν τρόπο από τη Βουλή.
Στις ίδιες τις Βρυξέλλες, η υπομονή έχει προ πολλού εξαντληθεί. Ήδη η επίσημη ημερομηνία της εξόδου (τέλη Μαρτίου) πέρασε έτσι απλά, με την Κομισιόν να δίνει (απρόθυμα) μία νέα σύντομη προθεσμία: «Διαζύγιο» στις 12 Απριλίου εκτός και αν μέχρι εκείνη την ημερομηνία υπάρχει η ένδειξη ότι κάπου πάει το όλο θέμα. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ μπορεί να δώσει περαιτέρω χρόνο.
Προς το παρόν βέβαια, η μόνη ένδειξη που προέκυψε από το Λονδίνο είναι ότι δεν επιθυμούν άτακτο Brexit. Αυτό δεν είναι αρκετό για να συζητήσουν στην Κομισιόν τη νέα παράταση. Ήδη ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς για το «διαζύγιο», δεν κρύβει τα λόγια του: Κάθε μέρα που περνά το άτακτο Brexit είναι πιο κοντά.
Το νέο δεδομένο που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες είναι μια ξαφνική διάθεση συνεννόησης μεταξύ της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, και του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι δηλώσεις που έγιναν μετά τα ραντεβού ήταν λακωνικές. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αποφάσισε να μιλήσει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να ακούσει τις δικές τους ανησυχίες και σκέψεις για το θέμα.
Όμως, τόσο στους Συντηρητικούς όσο και στους Εργατικούς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για αυτό το φλερτ. Οι Εργατικοί στη Βουλή είναι γνωστό ότι δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τον ηγέτη τους. Ήδη ο Κόρμπιν είδε βουλευτές του να ανεξαρτητοποιούνται, ενώ οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος για ένα νέο δημοψήφισμα, δυναμώνουν.
Ο Κόρμπιν, όμως, δεν είναι πολύ φανατικός με την ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος και ας δεσμεύθηκε σε αυτό ακόμα και το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος.
Πλανάται επίσης και μία γενικότερη υποψία στους διαδρόμους της Βουλής των Κοινοτήτων: Ότι τα ραντεβού της Μέι γίνονται προκειμένου να τους κάνει όλους συνένοχους στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit.
Στο στρατόπεδο των Συντηρητικών επίσης υπάρχουν αντιδράσεις. Κατ' αρχάς οι σκληροπυρηνικοί του Brexit δεν θέλουν να ακούν ούτε κουβέντα για νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Και είναι λογικό (από την πλευρά τους), από τη στιγμή που απέρριψαν την υπάρχουσα.
Υπάρχουν δε και κάποιοι συντηρητικοί βουλευτές που έτσι κι αλλιώς δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο υφυπουργός αρμόδιος για την Ουαλία, Νάιτζελ Άνταμς, παραιτήθηκε καταγγέλοντας την Μέι για το γεγονός ότι «συνομιλεί με έναν μαρξιστή που ποτέ στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας δεν έβαλε μπροστά τα συμφέροντα των Βρετανών».
Το ξαφνικό μένος του Άνταμς για τον... μαρξισμό αποδίδεται από πολλούς στη γενικότερη αγωνία που έχουν βουλευτές στη χώρα για το μέλλον της βουλετικής τους έδρας. Ανάλογα με το τι ψήφισε η περιφέρεια στην οποία εκλέγονται -παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ.
Κάπως έτσι διαμορφώνεται το τοπίο στη Βρετανία: Καμία πρόοδος. Επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ: «Κάποια ιδιαίτερη θέση στην κόλαση έχει κρατηθεί για τους πολιτικούς που προμόταραν το Brexit χωρίς τρόπο να το φέρουν εις πέρας».
Προφανώς, η δήλωση αυτή καθόλου δεν άρεσε στο Λονδίνο.