Η ΕΕ καταδίκασε την άρση κοινοβουλευτικής ασυλίας του Γκουαϊδό
Η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας ενέκρινε ομόφωνα προχθές Τρίτη την «άσκηση ποινικής δίωξης» κατά του Χουάν Γκουαϊδό
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν σήμερα το μέτρο που έλαβε η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας το οποίο επιτρέπει ενδεχόμενη προσαγωγή σε δίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που θεωρείται από πολλές δυτικές χώρες ως ο ντε φάκτο αρχηγός του κράτους.
«Η ΕΕ καταδικάζει την απόφαση που έλαβε η μη αναγνωρισμένη Εθνική Συντακτική Συνέλευση να άρει την κοινοβουλευτική ασυλία του Χουάν Γκουαϊδό. Η απόφαση αυτή συνιστά σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος της Βενεζουέλας, καθώς και του κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εκ μέρους των 28 κρατών-μελών.
«Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν μια πολιτική έξοδο από την κρίση και οδηγούν σε περαιτέρω πόλωση και κλιμάκωση των εντάσεων στη χώρα», αναφέρεται στη δήλωση της ΕΕ.
Η κρίση στη Βενεζουέλα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.
Η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενέκρινε ομόφωνα προχθές Τρίτη την «άσκηση ποινικής δίωξης» κατά του Χουάν Γκουαϊδό, κεντροδεξιού βουλευτή και προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η Συντακτική Συνέλευση αντικαθιστά εν τοις πράγμασι την Εθνοσυνέλευση, το μοναδικό Σώμα που ελέγχεται από την αντιπολίτευση και πρόεδρος του οποίου είναι ο Χουάν Γκουαϊδό.
Την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου προς γενική έκπληξη, είχε ζητήσει τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο από τη Συντακτική Συνέλευση.
Ο Γκουαϊδό κατηγορείται ότι παραβίασε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβληθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε το πρώτο θεσμικό όργανο της ΕΕ που αναγνώρισε επίσημα τον Χουάν Γκουαϊδό ως μοναδικό νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Αντίστοιχα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα στο Καράκας ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν οι αρχές κινηθούν εναντίον αυτού που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Περισσότερες από πενήντα χώρες τον έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο, θεωρώντας παράνομη τη δεύτερη θητεία του Νικολάς Μαδούρο έπειτα από εκλογές που χαρακτηρίστηκαν νοθευμένες.
Ο Μαδούρο, που καταγγέλλει μια απόπειρα πραξικοπήματος που ενορχήστρωσε η αντιπολίτευση με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, υποστηρίζεται από τη Ρωσία και την Κίνα.