Η Ισπανία δήλωσε σήμερα ότι δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, αν και θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό νόμιμο ηγέτη της χώρας.

«Δεν... έχουμε καμία αμφιβολία πως η λύση για τη Βενεζουέλα πρέπει να έλθει χέρι με χέρι με εκλογές, η Ισπανία δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα.

ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ Ο ΛΟΠΕΣ

Στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Καράκας βρίσκεται ο Λεοπόλδο Λόπες, από τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα (δείτε εδώ). Μαζί του και η σύζυγός του, όπως και το ένα από τα τρία τους παιδιά.

Ο Λόπες είχε συλληφθεί και καταδικαστεί από την κυβέρνηση Μαδούρο, για υποκίνηση σε εξέγερση στις πολύνεκρες διαδηλώσεις του 2014. Το 2017 η ποινή κάθειρξης 14 ετών που του επιβλήθηκε μετατράπηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Πριν από ένα 24ωρο, οι στρατιωτικοί που τον επιτηρούσαν στην οικία του αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στο καθεστώς Μαδούρο και να ταχθούν στο πλευρό του προέδρου της Βουλής Χουάν Γουαϊδό. Με αυτό τον τρόπο ο Λόπες βγήκε από το σπίτι του και εμφανίστηκε μαζί με τον Γκουαϊδό, καλώντας το λαό της Βενεζουέλας σε εξέργερση.

Αρχικά ο Λόπες βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία της Χιλής, μίας από τις χώρες της Νοτίου Αμερικής που δεν αναγνωρίζουν πλέον τον Μαδούρο. Τελικά κατέφυγε στην ισπανική πρεσβεία.

Η εξέλιξη θα προκαλέσει νέο γύρο έντασης μεταξύ Μαδρίτης και Καράκας. Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει διακόψει οριστικά τις σχέσεις της με τον Νικολάς Μαδούρο, αλλά έχει συνταχθεί στο πλευρό της ΕΕ στην αναγνώριση του Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας.

Άλλωστε και στο παρελθόν ο Νικολάς Μαδούρο τα είχε βάλει με πρώην πρωθυπουργούς της Ισπανίας -κατά σύμπτωση, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα- που επιχείρησαν να μεσολαβήσουν μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης.

Η ιστορία του 48χρονου Λόπες πάει πίσω στο 2000, όταν μαζί με άλλα στελέχη ίδρυσαν τον πρώτο φορέα Αντιπολίτευσης στον πανίσχυρο τότε πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν σε επίπεδο δημοτικών εκλογών, ειδικά στα προάστια του Καράκας με έντονη την παρουσία της μεσαίας τάξης.

Ο Λόπες συνελήφθη το 2014 και καταδικάστηκε το 2015. Η ισπανική κυβέρνηση επί πρωθυπουργίας Μαριάνο Ραχόι χορήγησε ιθαγένεια στους γονείς του Λεοπόλδο Λόπες, αλλά και άλλους ηγέτες της Αντιπολίτευσης που εγκατέλειψαν τη χώρα.