«Έσπασαν» τα ισόβια για Κορκονέα – 13 χρόνια η ποινή
Το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με αποτέλεσμα να «σπάσουν τα ισόβια» αναγνωρίστηκε για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα καθώς η ποινή που του ανακοινώθηκε είναι 13 έτη.
Ηδη ο κατηγορούμενος έχει ήδη εκτίσει πραγματικά τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ έχει εργαστεί στη φυλακή γεγονός που προσμετράται ευεργετικά και κατά συνέπεια μπορεί να ζητήσει την αποφυλάκισή του, καθώς θα έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του.
Νωρίτερα, ο συνήγορός του Βαγγέλης Ανδρούλας ζήτησε την αναγνώριση πέντε ελαφρυντικών, με τον εισαγγελέα να προτείνει να αναγνωρισθεί αυτό του προτέρου σύννομου βίου. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό Β. Χανή, το ελαφρυντικό του σύννομου προτέρου βίου «δεν διαφαίνεται από το μητρώο». Όπως εξήγησε, «ο νομοθέτης δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει σύννομος βίος ακόμη και με κάποιο πλημμέλημα, άρα δε σημαίνει ότι ο σύννομος βίος φαίνεται από ένα λευκό ποινικό μητρώο». Μάλιστα, όπως ανέφερε, η κρίση πρέπει να βασίζεται από την παρουσία του κατηγορουμένου στο δικαστήριο και από την πορεία της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Τόσο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος όσο και η Ζωή Κωνσταντοπουλου, στο άκουσμα της κάθειρξης 13 ετών στον Κορκονέα, γνωστοποίησαν ότι θα ασκήσουν αναίρεση υπέρ του νόμου επί της απόφασης. «Η απόφασή σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα» δήλωσε στο δικαστήριο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με το Νίκο Κωνσταντόπουλο να τοποθετείται σχετικά:
«Καταδικάσετε τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Ο δολοφόνος αυτός ήρθε στο δικαστήριο και ζήτησε ελαφρυντικό για ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος, συμπεριφέρθηκε ως τυμβωρύχος και σε αυτόν δώσατε ελαφρυντικό. Η πολιτική αγωγή θα ζητήσει την αναίρεση της απόφασης υπέρ του νόμου».
Υπεράσπιση: να διαγραφεί η δήλωση από τα πρακτικά...
Πολ. αγωγή: δεν μπορείτε να διαγράψετε αυτά που ειπώθηκαν. Οπως δεν διαγράφονται το «ελευθερος ο Σαραλιώτης, ελευθερος ο Κορκονέας».
Το χρονικό
Ήταν Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τις 9 το βράδυ. Ύστερα από φραστική αντιπαράθεση με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη, ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από πυροβολισμό του πρώτου, μπροστά στα μάτια των φίλων του, στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Ο θάνατός του -όπως διαπιστώθηκε αργότερα από την ιατροδικαστική εξέταση- ήταν ακαριαίος. Η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο του νεαρού.
Ο Κορκονέας βάζει το όπλο στη θήκη και μαζί με τον Σαραλιώτη αποχωρούν επιστρέφοντας ψύχραιμα προς το αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων, στην οδό Καλλιδρομίου, αφού πρώτα ενημερώνουν μέσω ασυρμάτου για το συμβάν.
Η είδηση διαδίδεται αστραπιαία μέσω κινητών τηλεφώνων, διαδικτύου και μέσων ενημέρωσης. Κόσμος αρχίζει να συρρέει στα Εξάρχεια, όπου δεκάδες νεαροί φορούν κουκούλες και στήνουν τα πρώτα οδοφράγματα ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που φθάνουν στην περιοχή βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα οργισμένο πλήθος που αρχίζει να τους επιτίθεται με βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα και ότι άλλο βρισκόταν εύκαιρο.
Τα επεισόδια συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όταν οι κουκουλοφόροι αποχωρούν από τα Εξάρχεια. Ωστόσο, το θέμα συνεχίζει να παίρνει διαστάσεις. Τα ΜΜΕ απευθύνουν ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου του Γρηγορόπουλου, ενώ η Αστυνομία δεν δίνει πειστικές απαντήσεις.
Η επόμενη μέρα ξεκινά με μεγαλύτερες ταραχές. Ογκώδεις διαδηλώσεις διοργανώνονται νωρίς το μεσημέρι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα ξεσπούν νέα σοβαρά επεισόδια. Το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου σημειώνονται οι χειρότερες ταραχές που έχει δει η χώρα μετά την Μεταπολίτευση.
Οι ταραχές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου. Κάθε μέρα κι άλλα κτίρια γίνονται παρανάλωμα του πυρός και λεηλατούνται. Δημόσια κτίρια, ιδιωτικά, μνημεία, αμέτρητα αυτοκίνητα. Στην Ακαδημίας, τη Σόλωνος, την Πατησίων.
Την επομένη χιλιάδες μαθητές γυμνασίων και λυκείων προχωρούν σε καταλήψεις σχολείων και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Τα επεισόδια κρατούν ακόμα μερικές ημέρες και σταδιακά η κατάσταση αρχίζει να αποκλιμακώνεται. Ωστόσο η πρωτεύουσα θυμίζει βομβαρδισμένη πόλη. Σύμφωνα με εκτίμηση του ΕΒΕΑ, οι ζημιές που προκλήθηκαν μόνο στην Αθήνα ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Στις 10 Δεκεμβρίου και οι δύο ειδικοί φρουροί κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή αφού παρέδωσαν απολογητικά υπομνήματα. Στις 18 Δεκεμβρίου κατατέθηκε στον ανακριτή το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν «στοιχεία απολύτως συμβατά με πρόσκρουση της βολίδας σε σκληρή – ανένδοτη επιφάνεια με το πλαϊνό τμήμα της και στη συνέχεια εποστρακισμού της από την επιφάνεια αυτή». Στις 14 Ιανουαρίου 2009 παραδόθηκε στον ανακριτή η έκθεση της βλητικής αυτοψίας. Οι πραγματογνώμονες δέχθηκαν ότι η σφαίρα εποστρακίστηκε σε τσιμεντένια μπάλα και στη συνέχεια έπληξε το θύμα. Αντίθετα, οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας Γρηγορόπουλου δεν δέχτηκαν τον εποστρακισμό της σφαίρας, ισχυριζόμενοι ότι «πρόκειται για μία πολυσυζητημένη λέξη, για την οποία έχει αναπτυχθεί φιλολογία και παραφιλολογία, η οποία στην ουσία δεν προσδιορίζει τίποτα».
Στις 24 Αυγούστου 2009 το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών διέταξε την παραπομπή των δύο ειδικών φρουρών στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, προκειμένου να δικαστούν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ο Κορκονέας και για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ο Σαραλιώτης.
Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, αποτελούμενο από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ένορκους, έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ενόχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο (με μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερον και χωρίς ελαφρυντικά) και τον Σαραλιώτη για συνέργεια. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες φυλάκιση, ενώ ο Σαραλιώτης σε πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών (ψήφοι 6-1). Και οι δυο καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, αλλά μετά από ένα χρόνο ο Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.