Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επανεινώνδα Κορκονέα, 11 χρόνια μετά το μοιραίο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο 15χρονος έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του αστυνομικού στα Εξάρχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί της Τρίτης, τα parapolitika.gr με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είχαν προαναγγείλει την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Πώς όμως έγινε αυτό; Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που του αναγνωρίστηκε ήταν το στοιχείο-κλειδί που τον «έκανε» να αποφυλακιστεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, αλλά δεν θα γινόταν τόσο γρήγορα.

Επίσης ακόμη ένα στοιχείο του Νέου Ποινικού Κώδικα που αποφυλάκισε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα ήταν το γεγονός πως με τις νέες διατάξεις μειώθηκε η ποινή για όσους έχουν κατηγορηθεί για ανθρωποκτονίες αλλά έχουν κάποιο ελαφρυντικό.

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα σε περίπτωση χορήγησης ελαφρυντικού, η ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία είναι τα 15 έτη κάθειρξης, αντί για τα 20 που ίσχυε.

Τα ισόβια λοιπόν αναμένεται να «σπάνε» πιο εύκολα από εδώ και στο εξής, καθώς το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου θα μπορεί να χορηγείται σχεδόν σε όλους τους κατηγορούμενους (ακόμη και σε όσους έχουν καταδίκες για ελαφρά πλημμελήματα).

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας


Απόψε (20:00) υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (Τζαβέλλα και Μεσολογγίου). Το κάλεσμα προωθείται μέσω των social media και ανήκει στην «Πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη»

Μεταξύ άλλων το κάλεσμα αναφέρει: «Για εμάς, το αίμα δεν είναι νερό, η μνήμη δεν είναι σκουπίδι. Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη τίποτα δεν έχει ξεχαστεί, κανένας δεν έχει συγχωρεθεί».

Ανησυχία από την ΕΛΑΣ

Στην Ελληνική Αστυνομία έχει σημάνει συναγερμός για τη συγκέντρωση, ενώ φοβούνται και επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα και ευαίσθητους στόχους από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.