Το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, κατά την επίδοση του παράσημου, στο Προεδρικό Μέγαρο:

Συγκεκριμένα εμείς, οι Έλληνες, Ιστορικοί Θεματοφύλακες της μακραίωνης παράδοσης της Αρχαίας Ολυμπίας και των Ολυμπιακών Αγώνων, σας αναγνωρίζουμε την αταλάντευτη αφοσίωσή σας στο Ολυμπιακό Πνεύμα και στα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Αφοσίωση την οποία αποδεικνύει, με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, και το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της Προεδρίας σας τόσον η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και η διεξαγωγή τους, εν γένει, γίνονται με πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό των αρχών και αξιών, τις οποίες εκπέμπουν, διαχρονικώς και σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα, το Ολυμπιακό Πνεύμα και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Οφείλω δε να επισημάνω ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχουν συμβάλει, τα μέγιστα, τόσον η προγενέστερη διάκρισή σας ως κορυφαίου Ολυμπιονίκη όσο και η ευρύτατη Ουμανιστική σας Παιδεία.
Να είσθε βέβαιος ότι με τον τρόπο αυτόν η Προεδρία σας στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή προσφέρει, επιπλέον,μεγάλες υπηρεσίες στην Ειρήνη, στην Δημοκρατία, στον Πολιτισμό μας, εν τέλει δε στον ίδιο τον Άνθρωπο».

«Η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της ΔΟΕ είναι βαθιά»

Φανερά συγκινημένος για την τιμή αυτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ θυμήθηκε πως τη διάκριση αυτή, τον ίδιο Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος έλαβε και ο Βαρώνος ντε Κουμπερντέν, ο οποίος αναβίωσε πρώτος στην σύγχρονη εποχή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας. Ο Τόμας Μπαχ επισήμανε επίσης πως «η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι βαθιά και δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση. Διότι η Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε, έχει προσφέρει δύο πολύτιμα ανεκτίμητα δώρα σε όλη την Ανθρωπότητα. Εδώ στην Αθήνα, πριν από 2500 χρόνια, γεννήθηκε η Δημοκρατία και στην Ολυμπία πριν από 3000 χρόνια περίπου γεννήθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες».

«Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριε υπουργέ, αγαπητό μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, πρόεδρε της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι, είναι πάρα πολύ μεγάλη η τιμή και η υπερηφάνια που νιώθω λαμβάνοντας αυτή την πάρα πολύ σημαντική διάκριση της Ελληνικής Δημοκρατίας.