Απογοητευτικά και δυσοίωνα για τις γυναίκες είναι τα αποτελέσματα του Δείκτη Ισότητας των Φύλων για την Ελλάδα την τετραετία 2015-2019 που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Παρά τη μικρή βελτίωση του Γενικού Δείκτη Ισότητας τα έτη 2005-2017 (η βαθμολογία έχει αυξηθεί μόνο κατά 4,4 μονάδες από το 2015 έως το 2017), η Ελλάδα τερμάτισε τελευταία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρώντας προς την κατεύθυνση της Ισότητας των Φύλων με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι ο μέσος όρος της Ε.Ε.

Δραματική είναι η θέση μας στον τομέα της εργασίας των γυναικών. Από το 2015 δεν σημειώθηκε καμία βελτίωση. Είμαστε η προτελευταία χώρα στην Ε.Ε.! Η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλά ποσοστά γυναικών και ανδρών που εργάζονται σε επαγγέλματα STEM, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. Στον τομέα του χρόνου, η βαθμολογία της Ελλάδας η δεύτερη χαμηλότερη στην ΕΕ. Οι γυναίκες αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες από τους άνδρες, φροντίζοντας για την οικογένειά τους.

Ο συγκεκριμένος ευρωπαϊκός δείκτης μετρά την ισότητα των φύλων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει τους τομείς στους οποίους απαιτείται πρόοδος. Επικεντρώνεται σε έξι θέματα: εργασία, χρήματα, γνώσεις, χρόνος, εξουσία και υγεία, καθώς και δύο επιπλέον θέματα που είναι η βία κατά των γυναικών και οι οριζόντιες ανισότητες.