«Η απόφαση του προηγούμενου υπουργού Παιδείας να «μετατρέψει» τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ, προκάλεσε την υπερπληθώρα φοιτητών σε όλα τα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας, δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας, υποβάθμισε το παρεχόμενο διδακτικό έργο και έπληξε το πανεπιστημιακό κύρος των ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Χαρακτηριστικά στο Αριστοτέλειο, φοιτούν περισσότεροι από 60.000 φοιτητές με μόλις 1.700 καθηγητές. Η αναντιστοιχία των αριθμών, καταδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα για τους αυριανούς επιστήμονες της χώρας μας».
Τις αποκαλύψεις έκανε στο Radio North 98, ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ Δημήτρης Κωβαίος. «Έτσι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του πανεπιστημίου. Δεν υπάρχει χώρος στις αίθουσες, ούτε στα εργαστήρια. Να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι τμήματα όπως το Γεωπονικό, το Μαθηματικό, το Φυσικό, δεν μπορούν να επιτελλέσουν το ακαδημαϊκό τους έργο», τόνισε ο κ. Κωβαίος. Το τεράστιο πρόβλημα δημιουργήθηκε στο ΑΠΘ, όπως και στα υπόλοιπα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας μετά την απόφαση του προηγούμενου υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να «ανωτατοποιήσει» ξαφνικά τα ΤΕΙ, με αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές μέσω των μετεγγραφών να μεταπηδήσουν στα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας και να δημιουργήσουν ασφυξία στις δομές τους και προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, «τα θέματα τέθηκαν στην υπουργό Παιδείας, η οποία θα προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές όπως ενημέρωσε τους πρυτάνεις». Ο κ. Κωβαίος, έθεσε και το θέμα της κατάργησης της τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, η οποία και είναι απαραίτητη. «Είναι παγκόσμια μοναδικότητα να μην έχουμε τεχνολογική εκπαίδευση. Μια πρώτη σκέψη είναι να υπάρχει μέσα στα πανεπιστήμια διετής φοίτηση τεχνολογικής εκπαίδευσης. Αλλά αυτό δεν θα είναι και τόσο δόκιμο. Θα δημιουργηθούν και πάλι προβλήματα» υπογράμμισε.