Αυξάνονται τα παιδιά που θα λαμβάνουν σχολικά γεύματα
Στην ενίσχυση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων αναμένεται ότι θα οδηγήσει η υπογραφή 10 νέων συμβάσεων, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πηγές του γραφείου της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο τελευταίος διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε, προκηρύχθηκε τον Μάιο, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019 και είχε προϋπολογισμό 73.499.901,33 ευρώ, ενώ αφορούσε την παροχή 185.311 γευμάτων σε 1.266 δημοτικά σχολεία κάθε μέρα, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, σε 74 δήμους της χώρας.
Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, καθυστερήσεις στη σύναψη των συμβάσεων έχουν παρουσιαστεί, λόγω κωλυμάτων που σχετίζονται με τις διοικητικές διαδικασίες. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, ο διαγωνισμός των σχολικών γευμάτων υπάγεται στις διαγωνιστικές διαδικασίες του ν. 4412/2016 και προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες προσφυγής τόσο στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.), όσο και τη δικαιοσύνη από μεριάς των υποψήφιων αναδόχων.
«Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με ορισμένες ασάφειες της προκήρυξης, η οποία είχε δημοσιευθεί από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, οδήγησε έναν σημαντικό αριθμό συμβάσεων και αναδόχων στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία ανέστειλαν την εκτέλεση του προγράμματος, μέχρι την οριστική εκδίκαση των υποθέσεων. Επομένως, σήμερα, η εκτέλεση του προγράμματος έχει, ως εξής: σε 50 τμήματα από τα 74 υλοποιείται το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ενώ 24 τμήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, λόγω άσκησης ενδίκων βοηθημάτων, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας» εξηγούν πηγές του γραφείου της υφυπουργού Εργασίας.
Παρόλα αυτά, ξεκαθαρίζουν ότι εφέτος το πρόγραμμα παρουσιάζεται ενισχυμένο, καθώς, τον Ιανουάριο του 2020, συμμετείχαν σε αυτό 877 σχολικές μονάδες έναντι 839 σχολικών μονάδων το 2019 (δηλαδή 38 μονάδες περισσότερες), ενώ διανέμονταν καθημερινά 111.066 γεύματα, δηλαδή 5.275 περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2020, συμμετείχε το 84,5% των μαθητών των σχολείων που εντάσσονταν στο πρόγραμμα έναντι 76,08% το 2019.
Στόχος του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», που συμπληρώνει εφέτος τέσσερα χρόνια εφαρμογής, είναι η σίτιση μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αλλά και η υποστήριξη της σχολικής διαδικασίας, με σκοπό την αποτροπή της σχολικής διαρροής.