Το Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί εδώ και χρόνια. Τα κρατικά κονδύλια που «κόπηκαν» βίαια και ακαριαία την εποχή των Μνημονίων μετέτρεψαν και την Υγεία σε θύμα της πιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που γνώρισε ο τόπος.

Εκτοτε γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και, κυρίως, ασθενείς διαμαρτύρονται για το επίπεδο της περίθαλψης. Η νέα κυβέρνηση, που έχει βάλει ως κεντρικό στόχο της τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει την κατιούσα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, όμως το έργο της είναι αρκετά δύσκολο. Πάντως, φαίνεται πως κάτι αλλάζει προς το καλύτερο, δεδομένου ότι σε αρκετά νοσοκομειακά ιδρύματα οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί.

Τα «Π» αυτή την εβδομάδα επιχείρησαν μια αυτοψία στα νοσοκομεία της Αττικής και κατέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στις εφημερίες. Οπως και τον φόβο όλων, ασθενών και εργαζομένων, για τη μετάδοση του νέου κορονοϊού.

Οποιος προσέγγιζε τα νοσοκομεία φορούσε μάσκα στο πρόσωπο ή την κρατούσε στο χέρι για να τη βάλει.

Οι γιατροί πολλές φορές συνιστούσαν στους ασθενείς να τη φορέσουν, ενώ τα φαρμακεία που βρίσκονται κοντά στα νοσοκομεία έκαναν χρυσές δουλειές, καθώς ξεπουλούσαν τις μάσκες με τις κούτες... Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν και καταγγελίες για κρούσματα αισχροκέρδειας και αύξησης της τιμής της μάσκας.

Stand by


Πάντως, σε όσα νοσοκομεία βρέθηκαν τα «Π» ήταν εμφανείς οι συνθήκες συναγερμού για τον νέο κορονοϊό, με το προσωπικό τους να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων επιστημονικών φορέων. Στα μικρά νοσοκομεία, όπου οι ειδικότητες των γιατρών είναι λιγότερες, οι νύχτες είναι πιο ήσυχες.

Στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» τα καθαρά πατώματα και η καλή οργάνωση βοηθούν τους ασθενείς, που, αν και πολλοί, απαιτητικοί και κουρασμένοι, μπαίνουν σε μία σειρά. Ιδια είναι η κατάσταση και στο Αιγινήτειο, που έχει μικρές ουρές στους διαδρόμους και οι γιατροί εξετάζουν τους ασθενείς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Στο Θριάσιο, ωστόσο, η νύχτα της εφημερίας είναι πιο δύσκολη.

Πλήθος κόσμου από τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας επισκέπτεται ένα νοσοκομείο που σηκώνει μεγάλο βάρος. Στα επείγοντα φτάνουν συνέχεια ασθενοφόρα.

Η αναμονή για την εξέταση είναι αρκετά μεγάλη και οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν συνέχεια κόσμο. Ομως, και εδώ η καλή οργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών όπως και η εργατικότητα γιατρών και νοσηλευτών βοηθούν στο να περάσει ακόμα μία δύσκολη νύχτα εφημερίας.

Τα «Π» βρέθηκαν και στον Ερυθρό Σταυρό, όπου τα φορεία στους στενούς διαδρόμους εμποδίζουν τον κόσμο να περάσει. Η επικοινωνία γιατρού με νοσοκόμο και τραυματιοφορέα γίνεται πολλές φορές με φωνές, αφού το υπαλληλικό προσωπικό μπορεί να είναι φιλότιμο, αλλά δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση. Στο Ιπποκράτειο η εφημερία είναι επίσης δύσκολη. Οι ασθενείς είναι αρκετοί και οι γιατροί τρέχουν να προλάβουν. Το σαλόνι της αναμονής είναι γεμάτο και η υπομονή εξαντλείται.

ΑΝΑΜΟΝΗ

Στον «Ευαγγελισμό» όλα είναι διαφορετικά: κοσμοσυρροή, οργή και αγανάκτηση από τους ασθενείς. Η αναμονή για εξέταση ξεπερνά τις τρεις ώρες, ενώ το γεγονός πως πολλοί από τους ασθενείς είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και δεν μιλούν ελληνικά, αλλά ούτε και αγγλικά, δυσκολεύει την επικοινωνία με τους γιατρούς και επεκτείνει τον χρόνο αναμονής των υπόλοιπων ασθενών σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των Βαλκανίων, που έχει όλες τις ειδικότητες.

Ασθενείς παίρνουν χαρτάκι με το νούμερό τους και, όταν βλέπουν πως θα αργήσουν να εξεταστούν, απογοητεύονται. Συνοδοί, γιατροί, καθαρίστριες, σεκιουριτάδες τρέχουν πάνω-κάτω με μία μάσκα στο πρόσωπο.

Εκεί νοσηλεύτηκε για λίγες ώρες ο 22χρονος Ελληνας φοιτητής ο οποίος την περασμένη Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του ιδρύματος και διερευνήθηκε για το ενδεχόμενο να αποτελεί πραγματικό κρούσμα του νέου κορονοϊού.

Τα «Π» συζήτησαν με έναν από τους άξιους παθολόγους του νοσοκομείου σχετικά με την αντιμετώπιση της περίπτωσής του και δήλωσε πως «όλο το σύστημα του “Ευαγγελισμού” ανταποκρίθηκε άψογα, με απόλυτο επαγγελματισμό και ιδιαίτερη ψυχραιμία».

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας πως «δεν αντελήφθην να έλαβε χώρα ο παραμικρός πανικός στο νοσοκομείο, ενώ όλοι οι επικεφαλής, από τους διευθυντές γιατρούς μέχρι τη διοίκηση του νοσοκομείου, έμειναν στον “Ευαγγελισμό” μέχρι πολύ αργά το βράδυ».

ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ

Το νοσοκομείο, ωστόσο, είχε ξεκινήσει να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει τον 22χρονο φοιτητή ως ύποπτο κρούσμα του νέου κορονοϊού, χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει τον ΕΟΔΥ, χωρίς ο οργανισμός να έχει μελετήσει την περίπτωση και χωρίς να έχει χαρακτηρίσει, όπως προβλέπεται, ο ίδιος το περιστατικό ως ύποπτο κρούσμα.

Τα «Π» μετά την αυτοψία που επιχείρησαν στα νοσοκομεία που εφημέρευαν μίλησαν με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος δήλωσε πως «η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή» και συνέχισε: «Τα ράντζα υπάρχουν. Σε κάθε εφημερία στο Αττικόν μπαίνουν 120 ράντζα, ενώ ξέρουμε πως ο χρόνος αναμονής για να εξεταστούν ασθενείς φτάνει σε κάποια νοσοκομεία και τις 10 ώρες».

«Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση» 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, μίλησε στα «Π» και για τις ελλείψεις που υπάρχουν. «Χρειαζόμαστε στελέχωση και χρηματοδότηση», ανέφερε και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Αλλά χρειαζόμαστε και προσωπικό. Το 2018 και το 2019 έφυγαν 4.000 άτομα που δούλευαν στα νοσοκομεία. Αυτοί δεν αναπληρώθηκαν ποτέ και μέχρι να προκηρυχθούν νέες θέσεις και να προσληφθούν θα έχει περάσει ένας χρόνος και θα φύγουν άλλοι τόσοι». Ενα από τα προβλήματα, όμως, που ταλανίζουν τα νοσοκομεία είναι και τα λίγα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Ολες οι ΜΕΘ έχουν πρόβλημα και έχουν κεντρική διαχείριση», δήλωσε ο κ. Γιαννάκος και συνέχισε επισημαίνοντας πως «οι ΜΕΘ που λειτουργούν στη χώρα μας είναι 557, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 3.000. Στην Αθήνα έχουμε 224 κρεβάτια, ενώ θα έπρεπε να έχουμε τον τριπλάσιο αριθμό, γιατί εδώ εξυπηρετείται 6.000.000 πληθυσμός.

Τα νοσοκομεία της Αττικής εξυπηρετούν και τις γύρω περιοχές και τα νησιά, οπότε η ανάγκη να βρεθούν κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι μεγάλη. Με βάση τα διεθνή στάνταρ, πρέπει το 10% των κλινών να είναι ΜΕΘ. Κάθε μέρα η αναμονή για ένα κρεβάτι ξεπερνά τα 50 άτομα».


                                                                           ***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ