«Ναι» από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο στην Ελλάδα για τις κλειστές δομές μεταναστών
Την σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου απέσπασε η κυβέρνηση για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας μεταναστών. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου, δίνει το πράσινο φως στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λίνος - Αλέξανδρος Σισιλιάνος ο οποίος βρέθηκε σήμερα στη Βουλή και μίλησε στην ειδική επιτροπή παρακολούθησης αποφάσεων του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάφερε ότι ουδόλως δεν απαγορεύονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι κλειστές δομές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αρκεί, βέβαια, όπως είπε, να εφαρμόζεται το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το οποίο αφορά την προσωπική ελευθερία και την ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον κ. Σισιλιάνο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει δηλώσει ποτέ ότι απαγορεύονται οι κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, αντιθέτως «όσοι βρίσκονται σε κλειστές δομές μπορούν να επικαλεστούν το άρθρο πέντε σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται σε ανοικτές και οι οποίοι δεν μπορούν». Μάλιστα, κατά τον ίδιο δεν τίθεται ζήτημα περιορισμού καθώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μπορούν να βγαίνουν (ελεγχόμενα) από τις κλειστές δομές και μετά να επανέρχονται.
Ως προς τα εξωτερικά σύνορα, ο κ. Σισιλιάνος υπογράμμισε ότι όχι μόνον υπάρχει δικαίωμα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, αλλά και υποχρέωση φύλαξης τους έναντι των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε..
Σχετικά με τους ασυνόδευτους ανηλίκους μετανάστες και πρόσφυγες, τίθεται, σύμφωνα με τον κ. Σισιλιάνο, ένα ζήτημα κράτησης εφόσον και στο μέτρο που υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες. «Δηλαδή, κράτηση σε ειδικούς χώρους που θα πρέπει να διαμορφωθούν για τους ανήλικους με μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ξέρετε και ο κύριος Πρωθυπουργός έχει εκφράσει την ευαισθησία του για το συγκεκριμένο ζήτημα», είπε.
Ως προς το ζήτημα της μη επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων, ο κ. Σισιλιάνος είπε: «Ασφαλώς πρόκειται για ογκόλιθο του προσφυγικού δικαίου στο άρθρο 33 της Σύμβασης Γενεύης, αλλά βεβαίως αυτό αφορά τους αιτούντες άσυλο. Δεν αφορά τους υπόλοιπους. Εξ ου και η διάκριση των δύο καθεστώτων θα πρέπει να γίνεται με σαφήνεια».