Τα «βρώµικα» χρήµατα της Λιβύης απασχολούν την ΕΛ.ΑΣ. Χιλιάδες χαρτονοµίσµατα, κυρίως των 100 και των 200 ευρώ, µε ύποπτες «κηλιδώσεις» και φθορές, έχουν κατακλύσει την ελληνική χρηµαταγορά, προκαλώντας την κινητοποίηση των Αρχών ασφαλείας που διερευνούν τι ακριβώς έχει συµβεί και ποια είναι η διάχυσή τους. Η αρχική εκτίµηση ήταν ότι πρόκειται για χρήµατα από εκρήξεις ΑΤΜ, που «χρωµατίζονται» από ειδικές συσκευές των τραπεζών για να αχρηστευθούν, αλλά τελικά οι υπεύθυνοι της ΕΛ.ΑΣ. κατέληξαν πως πρόκειται για ευρώ από τράπεζα της συγκεκριµένης χώρας της Βόρειας Αφρικής. Τα «Π» αποκαλύπτουν σήµερα τα έγγραφα της Αστυνοµίας σχετικά µε το άγνωστο θρίλερ που σχετίζεται µε τον εµφύλιο της Λιβύης και απασχολεί πλέον και τις ελληνικές αστυνοµικές Αρχές. Τους τελευταίους µήνες και χωρίς να έχει γίνει γνωστό οτιδήποτε, έχει διαπιστωθεί πρόβληµα σε οικονοµικές συναλλαγές µε χαρτονοµίσµατα από τη συγκεκριµένη χώρα.
Το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., και κυρίως των Εγκληµατολογικών Εργαστηρίων, που δηµοσιοποιεί η εφηµερίδα µας, συντάχθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020 και έχει τίτλο: «Ενηµέρωση Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνοµίας για τα εργαστηριακά αποτελέσµατα υποθέσεων σχετιζόµενων µε συγκεκριµένο συµβάν φθαρµένων τραπεζογραµµατίων, κατόπιν αναφοράς του Τµήµατος Οργανωµένου Οικονοµικού και Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνοµίας».
ΚΗΛΙΔΩΣΕΙΣ
Στο έγγραφο αυτό καταγράφεται σειρά αλλοιώσεων στα χαρτονοµίσµατα και καταβάλλεται προσπάθεια να εξηγηθεί από πού προέρχονται. Αρχικά, εκτιµήθηκε ότι πρόκειται για αλλοιώσεις από το ειδικό σύστηµα καταστροφής χαρτονοµισµάτων που εγκαθιστούν οι τράπεζες για να αποτρέπουν τις ληστείες και, κυρίως, τις εκρήξεις σε ΑΤΜ, που έχουν ξεπεράσει τις 150 µέσα σε λίγα χρόνια.
Όπως σηµειώνεται στο έγγραφο, «τα συγκεκριµένα τραπεζογραµµάτια έφεραν εκτεταµένες αλλοιώσεις, µε τµήµατα χάρτου να λείπουν από την περίµετρό τους. 25 από τα 60 τραπεζογραµµάτια έφεραν στην επιφάνειά τους ίχνη και κηλιδώσεις χρώµατος καφέ-ερυθρού. Το εργαστήριο, στο πλαίσιο των εξετάσεων τις οποίες διενεργεί, εξέτασε την ύπαρξη κηλιδώσεων µελανιού ασφαλείας, προκειµένου να διαπιστωθεί αν οι φθορές κηλίδος επί των τραπεζογραµµατίων προέρχονται από ενεργοποίηση-έκρηξη έξυπνου µηχανισµού αχρήστευσης τραπεζογραµµατίων, ο οποίος τοποθετείται ως µέτρο αποτροπής ληστειών σε ΑΤΜ και χρηµαταποστολές». Όµως, ακολούθως σηµειώνεται στο έγγραφο ότι οι συγκεκριµένες αλλοιώσειςκηλιδώσεις δεν προέρχονται από ενεργοποίηση «έξυπνου µηχανισµού αχρήστευσης τραπεζογραµµατίων».
160 εκατ. ευρώ, περίπου, αποµάκρυνε ο Απελευθερωτικός Στρατός της Λιβύης τον Νοέµβριο του 2017
Τα Εγκληµατολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. εστίασαν σε δεύτερη φάση την προσοχή τους στο γεγονός ότι τα εν λόγω «ύποπτα» χαρτονοµίσµατα των 100 και των 200 ευρώ έχουν µεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο. Οπως υπογραµµίζεται στο έγγραφο της Αστυνοµίας, «έπειτα από επικοινωνία µε εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Bάσης ∆εδοµένων µελανιών ασφαλείας - ΕuSISS προκύπτει ότι αντίστοιχες χαρακτηριστικές φθορές και ίχνη, όπως κηλιδώσεις καφέερυθρού χρώµατος, µε περιεκτικότητα σε σίδηρο, έχουν βρεθεί σε τραπεζογραµµάτια χρηµατικής αξίας 200 ευρώ, µε σειριακό αριθµό ο οποίος αρχίζει από Χ0399 και σε άλλες χώρες της Ευρώπης από το έτος 2018. Τα χαρτονοµίσµατα αυτά φέρουν αυτού του είδους τις φθορές και τα ίχνη και πιθανολογείται ότι προέρχονται από τραπεζογραµµάτια του ευρώ τα οποία ήταν αποθηκευµένα σε κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης και υπέστησαν αλλοιώσεις και κηλιδώσεις από άγνωστη, λασπώδη ουσία καφέ-ερυθρού χρώµατος. Κι αυτό καθώς ο χώρος στον οποίο ήταν αποθηκευµένα πληµµύρισε εξαιτίας καταστροφών του κτιρίου από πολεµικές συγκρούσεις. Εκτιµάται, επίσης, ότι τα τραπεζογραµµάτια υπέστησαν διάφορες διαδικασίες πλύσης, χωρίς να είναι γνωστές οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν». Σηµειώνεται ότι στη σχετική ενηµέρωση της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται παραποµπή σε βίντεο σε διαδικτυακό τόπο, όπου υπάρχει αναφορά στις καταστροφές στη λιβυκή Τράπεζα και στις προσπάθειες που υπήρξαν για τον καθαρισµό των χαρτονοµισµάτων από δεκάδες άτοµα, µε πλύσεις αλλά και µε προσπάθεια να στεγνώσουν µε τη χρήση ανεµιστήρων... Όπως αναφέρεται στη συνέχεια του εγγράφου της ΕΛ.ΑΣ., «πιθανολογείται ότι κατά τη διακίνηση των χαρτονοµισµάτων στον ευρωπαϊκό χώρο υπέστησαν επιπλέον διαδικασίες πλύσης.
Οι συγκεκριµένες πληροφορίες έρχονται σε συµφωνία µε πληροφοριακό υλικό και βίντεο που κοινοποιήθηκε στην υπηρεσία µας. Από αυτό το υλικό προκύπτει ότι τραπεζογραµµάτια συνολικής χρηµατικής αξίας 159.700.000 ευρώ αποµακρύνθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης στη Βεγγάζη τον Νοέµβριο του έτους 2017 από τον Απελευθερωτικό Στρατό της Λιβύης και έκτοτε δεν έχει εξακριβωθεί πώς διακινήθηκαν και αποθηκεύτηκαν». Και όπως φαίνεται, µια µεγάλη παρτίδα αλλοιωµένων λιβυκών ευρώ κατέληξε στη χώρα µας.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 15/2