Η απόφαση Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα και να στείλει χιλιάδες πρόσφυγες προς την χώρα μας δυναμίτισε ακόμα περισσότερο το κλίμα με την κυβέρνηση να παίρνει άμεσα μέτρα και να συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από χθες, Παρασκευή, εκατοντάδες -και σύμφωνα με τελευταίες ενημερώσεις χιλιάδες- πρόσφυγες φθάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τις ελληνικές αρχές να κλείνουν τα τελωνείο στις Καστανιές και να χρησιμοποιούν ακόμα και τη βία, με σκοπό να αποτρέψουν τους πρόσφυγες από το να περάσουν στην Ελλάδα.

Το κλίμα είναι τεταμένο τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα με την κυβέρνηση, που δείχνει να δυσκολεύεται να σηκώσει το δυσβάσταχτο βάρος του προσφυγικού, να καλείται να αντιδράσει άμεσα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Σάββατο, πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των: ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, ο υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του λιμενικού σώματος.

Έβρος: 3.000 πρόσφυγες στις Καστανιές

Οι μετανάστες έφτασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα με παρότρυνση, ακόμη και επίσημη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης που διέθετε ακόμη και λεωφορεία στα οποία οι μετανάστες επιβιβάζονταν δωρεάν και μεταφέρονταν στην Αδριανούπολη, στην τουρκική πλευρά στο τελωνείο στις Καστανιές και σε όλο το μήκος της μεθοριακής γραμμής του Έβρου.

Σύμφωνα, δε, με τα όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ αυτή τη στιγμή στα σύνορα έχουν συγκεντρωθεί περί τους 3.000 πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή, αφού οι ελληνικές αρχές δεν τους αφήνουν να περάσουν.

Ωστόσο, κάποιοι προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα από περάσματα στο δάσος αλλά μπλοκαρίστηκαν από αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που περιπολούσαν όλη τη νύχτα. Παράλληλα, 66 άτομα που κατάφεραν να μπουν στην Ελλάδα, συνελήφθησαν.

Δείτε ζωντανή εικόνα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα:



Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ στη μεθόριο του Έβρου

Για τους παραπάνω λόγους, ενισχύονται και οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ στη μεθόριο του Έβρου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνεχίζουν να καταφθάνουν από χθες το απόγευμα στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, τη στιγμή που από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου.

Ολονύχτια μάχη στον Έβρο με χημικά και δακρυγόνα για να μην περάσουν οι πρόσφυγες τα σύνορα

Καθ’όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας συνεχίστηκε το σκηνικό έντασης που είχε ξεκινήσει την Παρασκευή στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο.

Σύμφωνα με το thrakinea.gr, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ομάδα μεταναστών φέρεται να επιχείρησε να σπάσει το μπλόκο στις Καστανιές, με την αστυνομία να προχωρά σε ρίψη δακρυγόνων. Στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες με βροχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ορισμένα άτομα κατόρθωσαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα από σημεία κατά μήκος του Έβρου. Ομάδα 10 ατόμων εντοπίστηκε αργότερα στις Καστανιές από τις αστυνομικές αρχές.