Κοροναϊός στην Ελλάδα: Αυξάνονται τα κρούσματα και η ανησυχία - Έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση
Κλιμακώνεται η διεθνής αναστάτωση για τον νέο κορονοϊό (Covid-19) που σιγά-σιγά φαίνεται πως εξελίσσεται σε πανδημία
Η ανησυχία για την εξάπλωση του ιού κορωνοϊού εντείνεται και στη χώρα μας, μετά την εκτόξευση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μέσα σε λίγες μέρες.
Στα 66 τα κρούσματα στη Ελλάδα
Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Από αυτά, 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, 7 στο νομό Αττικής και 1 στο νομό Ευβοίας.
Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται πλέον σε 66 και είναι όλοι ελληνικής καταγωγής. Από αυτούς, οι 51 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο (47 μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 4 επαφές τους).
Ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 22 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 43 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών επισημαίνουν ότι ο ιός αναμένεται να προσβάλει περίπου το 5-10% του πληθυσμού. Ωστόσο, θεωρείται, πως η άνοδος της θερμοκρασίας πιθανόν θα ανακόψει το ρυθμό της μετάδοσης του.
Περίπου 30 σχολεία είναι κλειστά σε όλη τη χώρα που σχετίζονται με επαφές κρουσμάτων ή είναι σχολεία στα οποία έγιναν εκδρομές μαθητών σε πληττόμενες περιοχές .
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αρχές επισημαίνουν πως δεν χρειάζεται πανικός, αφού στη χώρα μας δεν υπάρχουν κρούσματα των οποίων να μην είναι γνωστή η πηγή, ενώ επιπλέον στη συντριπτική τους πλειονότητα τα κρούσματα έχουν ήπια συμπτώματα.
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κοροναϊό: Έρχονται νέα μέτρα για οικονομία, δημόσιους χώρους και σχολεία
Eκτίμηση της κατάστασης στον τομέα της δημόσιας υγείας αλλά και των επιπτώσεων στην οικονομία έγινε κατά τη διευρυμένη σύσκεψη για την κρίση λόγω κοροναϊού, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις για τις σχολικές μονάδες και τη Δευτέρα θα συγκεκριμενοποιηθούν οικονομικά μέτρα για τις πληττόμενες περιοχές.
Από το Υπουργείο Υγείας ύστερα από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής θα αποφασιστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε χώρους δημοσίων συναθροίσεων. Θα εξεταστεί επίσης πότε και ποιες σχολικές μονάδες πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους. Οι σχετικές ανακοινώσεις για τις σχολικές μονάδες θα γίνουν αύριο.
Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για έκτακτα μέτρα και κλείσιμο σχολείων
Νέα συνεδρίαση λόγω κοροναϊού πραγματοποίησε σήμερα στο υπουργείο Υγείας η Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.
Εν αναμονή ανακοινώσεων σχετικά με το προληπτικό κλείσιμο σχολείων, την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε χώρους δημοσίων συναθροίσεων και άλλων μέτρων κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού, η Επιτροπή εξειδικεύει τα επιπλέον μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.
Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο
Συνέπεια των νέων κρουσμάτων και της εξάπλωσης του ιού είναι η παράταση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τους τρεις νομούς με τα περισσότερα κρούσματα, Ηλείας, Αχαϊας και Ζακύνθου, για δύο εβδομάδες. Για τους αθλητικούς συλλόγους των παραπάνω νομών που πραγματοποιούν εκτός έδρας αγώνες αυτοί θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων θυρών.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ακυρώνονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληττόμενες χώρες μέχρι νεωτέρας όπως και όλες οι οργανωμένες σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού και μετά τις 13 Μαρτίου.
Ανησυχοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ
Στο μεταξύ, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), εκφράζει την ανησυχία του για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις συγκοινωνιακές εταιρείες για την προστασία από τον κοροναϊό, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το επιβατικό κοινό.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους ότι την ώρα που «σχολεία, θέατρα, δημόσιοι χώροι, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις μένουν κλειστές γιατί είναι αδύνατον να προστατευτούν αποτελεσματικά, σε αντιδιαστολή θεωρούν ότι ένα αντισηπτικό φτάνει για να προστατέψει το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ, τους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες και τους δεκάδες εργαζομένους σε ένα δίκτυο που εκτείνεται σχεδόν σε όλη την Αττική».
Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν υποτυπώδη τα μέτρα, τα οποία έχει προτείνει ο ΟΑΣΑ και καλούνται να εφαρμόσουν οι συγκοινωνιακές εταιρίες, «υποτυπώδη» προσθέτοντας ότι «δεν τηρούνται ούτε στο σωστό χρόνο ούτε στη σωστή ποσότητα».
Λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν, μετά από κοινή σύσκεψη στον ΟΑΣΑ, για την προστασία των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, αλλά και επιβατικού κοινού από τον κοροναϊό «εφαρμόζονται επισταμένως σε όλους τους χώρους, τους συρμούς και τους σταθμούς του δικτύου των Σταθερών Συγκοινωνιών» δηλώνει η ΣΤΑΣΥ ΑΕ.
Συγκεκριμένα η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, με αφορμή τις χθεσινές θέσεις (Παρασκευή 6 Μαρτίου) του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίες και δημοσιοποιήθηκαν, διευκρινίζει πως «τα μέτρα αυτά αποτελούν κανόνες υγιεινής στον εργασιακό χώρο και προέρχονται από το υπουργείο Υγείας, είναι δε αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνονται σε όλα τα μετρό και τα συγκοινωνιακά μέσα της Ευρώπης».
Επίσης, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ επισημαίνει πως «οι ανεύθυνες τοποθετήσεις κάποιων που υπαινίσσονται ότι πρέπει να κλείσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μόνο σύγχυση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης προκαλούν, την ώρα που όλοι πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας στην προσωπική υγιεινή όλων των εργαζομένων και των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών».
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ: Όλοι οι σταθμοί του δικτύου της ΣΤΑΣΥ ΑΕ καθαρίζονται επιμελώς από συνεργεία καθαρισμού, με ειδικά καθαριστικά και απολυμαντικά προϊόντα, ενώ δίνεται έμφαση για περισσότερο επιμελημένη καθαριότητα των σημείων με τα οποία έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (κουπαστές, εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων κλπ.)
Οι συρμοί μετά το τέλος της βάρδιας και την απόσυρσή τους στα αμαξοστάσια καθαρίζονται και απολυμαίνονται με τα προβλεπόμενα προϊόντα, ενώ επίσης δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα σημεία στήριξης των επιβατών (χειρολαβές, πόρτες, κάθετες μπάρες κλπ.)
Σε όλους τους σταθμούς των γραμμών 1,2 και 3, στα αμαξοστάσια καθώς και στα Κέντρα Ελέγχου και των τριών μέσων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ έχουν ήδη αποσταλεί επαρκείς ποσότητες αντισηπτικού υγρού και απολυμαντικών μέσων προς χρήση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.
Παράλληλα έχουν αποσταλεί σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενημερωτικά σημειώματα των ιατρών εργασίας με οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για τα μέτρα πρόληψης του κοροναϊό. Σε όλες τις οθόνες των συρμών και των σταθμών έχουν αναρτηθεί οι αντίστοιχες οδηγίες του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες.
Νέες οδηγίες ΕΟΔΥ
Νέες οδηγίες εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, σχετικά με τον ορισμό του κρούσματος κοροναϊού, επισημαίνοντας ότι έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης, όσο και στη δήλωσή τους.
Ύποπτο κρούσμα
Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) ΚΑΙ χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα ΚΑΙ με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων
ή
Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού ΚΑΙ ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων
ή
Ασθενής με πνευμονία για την οποία έχει προηγουμένως αποκλειστεί άλλη αιτιολογία, βάσει κλινικών ή/και ακτινολογικών κριτηρίων
ή
Ασθενής με οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), στο πλαίσιο πιθανής ιογενούς λοίμωξης, χωρίς άλλη προφανή αιτιολογία
Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2
Πιθανό κρούσμα
Ύποπτο κρούσμα με αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2:
Αδιευκρίνιστο,
ή
Θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κοροναϊών και όχι ειδικά τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.
Επιβεβαιωμένο κρούσμα
Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων
Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται ΑΜΕΣΑ στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2:
Ορισμός «στενής επαφής»
Ως «στενή επαφή» ορίζεται:
• Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19
• Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)
• Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19
• Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
• Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
• Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας
• Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)
Τα 7 νεότερα δεδομένα για την επιδημία
α επτά νεότερα δεδομένα για την επιδημία του κορωνοϊού παρουσιάζει ο καθ' ύλην αρμόδιος πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και καθηγητής Ιατρικής, Θάνος Δημόπουλος. Είναι τα επτά συμπεράσματα που προέκυψαν από την αποδελτίωση των πιο σημαντικών δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω από τον νέο κορωνοϊό και τη διάδοσή του στον κόσμο, την ώρα που στην Ελλάδα νοσούν 66 άτομα από τον νέο ιό.
1. Πιο αναλυτικά, το πρωί της 7ης Μαρτίου 2020, το Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανακοίνωσε 102.238 κρούσματα με 3.497 θανάτους.
Στην Κίνα έχουν διαγνωσθεί 80.651 κρούσματα και 3.070 θάνατοι και ακολουθεί η Νότια Κορέα με 6.767 κρούσματα και 44 θανάτους.
Στη γειτονική Ιταλία έχουν επιβεβαιωθεί 4.636 κρούσματα και 197 θάνατοι. Στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία ακολουθεί η Γερμανία με 670 κρούσματα και κανένα θάνατο και η Γαλλία με 653 κρούσματα και 9 θανάτους. Η Ισπανία ακολουθεί με 401 κρούσματα και 8 θανάτους. Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν περισσότερα περιστατικά από την Ελλάδα, όπως 214 η Ελβετία, 164 η Μεγάλη Βρετανία, 128 η Ολλανδία, 109 το Βέλγιο, 108 η Νορβηγία, 101 η Σουηδία, 66 η Αυστρία, 45 η Ισλανδία.
Στην Ελλάδα ο αριθμός των κρουσμάτων έχει παρουσιάσει άνοδο και έχει ανέλθει στα 45, και τα περιστατικά είναι και κατόπιν μετάβασης στο εξωτερικό, και κατόπιν επαφής με επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας. Στις γειτονικές χώρες και τα Βαλκάνια, δεδομένα υπάρχουν μόνο για την Σερβία (1 κρούσμα) και για τη Βόρεια Μακεδονία με 3 κρούσματα. Είναι απορίας άξιο η έλλειψη αναφοράς περιστατικών από την Τουρκία, την Αλβανία και την Βουλγαρία στο διεθνές παρατηρητήριο.
2. Aμερικανικός Οργανισμός Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CENTRE OF DISEASE CONTROL AND PREVENTION- CDC)
O Οργανισμός Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία σύμφωνα με την οποία:
Α. Κατατάσσει τις χώρες Κίνα (δεν περιλαμβάνεται Hong Kong, Makau και Taiwan), Ιράν, Νότια Κορέα στο επίπεδο 3, δηλαδή συνιστά σε όλους τους ταξιδιώτες να μην ταξιδεύουν προς τις χώρες αυτές αν δεν είναι απαραίτητο. Επίσης, ειδικά οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνιες νόσους είναι σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας. Οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν επαφή με νοσούντες και να πλένουν τα χέρια τους συχνά με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον, ή χρησιμοποιώντας ένα αντισηπτικό με 60%–95% περιεκτικότητα αλκοόλ. Μόλις γυρίσουν πίσω στις ΗΠΑ, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για 14 ημέρες και να απομονωθούν. Όσοι από αυτούς εμφανίσουν πυρετό, βήχα ή δύσπνοια, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες αρχές, πριν αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.
Β. Κατατάσσει την Ιαπωνία στο επίπεδο 2, δηλαδή συνιστά στους ηλικιωμένους ταξιδιώτες και σε ασθενείς με χρόνιες νόσους να μην ταξιδεύουν προς τις χώρες αυτές αν δεν είναι απαραίτητο. Οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν επαφή με νοσούντες και να πλένουν τα χέρια τους συχνά με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον, ή χρησιμοποιώντας ένα αντισηπτικό με 60%–95% περιεκτικότητα αλκοόλ. Μόλις γυρίσουν πίσω στις ΗΠΑ, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την υγεία τους.
3. Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ΕUROPEAN CENTRE OF DISEASE CONTROL AND PREVENTION- ECDC)
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων αξιολογεί καθημερινά τον κίνδυνο λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό και εκδίδει καθημερινές αναφορές κινδύνου (ecdc.europa.eu). Η χθεσινή αναφορά (6/3/2020) συνοψίζεται στα παρακάτω σημεία:
Ο κίνδυνος λοίμωξης από COVID-19 για τους πολίτες της Ευρώπης θεωρείται μέτριος προς υψηλός. Η συντριπτική πλειοψηφία των μέχρι σήμερα διαγνωσμένων περιστατικών είχαν ιστορικό ταξιδιού στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες με συρροή κρουσμάτων ή είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν ταξιδέψει. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η αλυσίδα μετάδοσης δεν είναι σαφής και αυτό προκαλεί ανησυχία για τη δυναμικότητα μετάδοσης του SARS-CoV-2.
Ο κίνδυνος λοίμωξης θεωρείται χαμηλός προς μέτριος σε χώρες της Ευρώπης χωρίς επιβεβαιωμένα κρούσματα ή με πολλαπλά εισαγόμενα κρούσματα ή με περιορισμένη τοπική μετάδοση. Βεβαίως αυτό προϋποθέτει την αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση του COVID-19 από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στις χώρες αυτές.
Ο κίνδυνος λοίμωξης θεωρείται υψηλός σε περιοχές με εκτεταμένη τοπική μετάδοση. Επιπλέον, δεν είναι σαφές πόσα ασυμπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά άτομα παραμένουν αδιάγνωστα ενώ συμβάλλουν στη μετάδοση.
Ο κίνδυνος εμφάνισης συρροής κρουσμάτων και σε επιπλέον χώρες της Ευρώπης θεωρείται μέτριος προς υψηλός. Όπως και στην περίπτωση της χώρας μας, η «εισαγωγή» κρουσμάτων από άλλες χώρες μπορεί να προκαλέσει με σχετική ευκολία στη συρροή περιστατικών. Η πραγματική πρόκληση έγκειται στην έγκαιρη αναγνώριση, ιχνηλάτηση και απομόνωση, στην προστασία των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και στην πρόληψη της έκθεσης του υγειονομικού προσωπικού.
Ο κίνδυνος εκτεταμένης και παρατεινόμενης μετάδοσης του COVID-19 στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες είναι μέτριος προς υψηλός. Όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν νέα κρούσματα και συρροή κρουσμάτων, καθώς και κρούσματα που είχαν ταξιδέψει σε χώρες που μέχρι πρότινος δεν είχαν μεγάλο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων όπως το Ισραήλ. Τα μέτρα απομόνωσης και περιορισμού είναι πολύ σημαντικά και επιβραδύνουν την εξέλιξη της επιδημίας αλλά δε φαίνεται να την αναχαιτίζουν πλήρως.
Ο κίνδυνος για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες θεωρείται μέτριος προς υψηλός. Η προβλεπόμενη αύξηση των κρουσμάτων, η ανάγκη για έλεγχο πολλαπλάσιου αριθμού δειγμάτων και η νοσηλεία μεγάλου αριθμού ασθενών αποτελούν πρόκληση για την ανταπόκριση των εθνικών συστημάτων υγείας.
4. Οργανισμός Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στην Κίνα (CHINESE ENTRE OF DISEASE CONTROL AND PREVENTION- CDC)
Πρόκειται για τα πιο σημαντικά επιδημιολογικά δεδομένα που διαθέτουμε, αφού αφορούν 72314 περιστατικά στην Κίνα. Τα σημαντικότερα στοιχεία συνοψίζονται στα εξής: από τις 72314 περιπτώσεις το 62% ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα, το 22% ήταν ύποπτα κρούσματα, το 15% είχαν διαγνωσθεί μόνο με βάση την κλινική εικόνα και το 1% ήταν ασυμπτωματικοί φορείς. Τα περισσότερα περιστατικά ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 30-70 (87%), και ακολουθούσε η ηλικιακή ομάδα 20-29 (8%), άνω των 80 (3%), 10-19 (1%) και κάτω των 10 (1%).
Στο 81% των περιπτώσεων τα συμπτώματα ήταν ήπια, ενώ το 14% εμφάνισε σοβαρή συμπτωματολογία και η κατάσταση θεωρήθηκε κρίσιμη στο 5%. Το ποσοστό θνητότητας υπολογίστηκε στο 2.3%, αλλά ήταν 14.8% στις ηλικίες άνω των 80, 8% για τις ηλικίες 70-79 και 49% για τα κρούσματα σε κρίσιμη κατάσταση.
Σημαντικό είναι ότι το 3.8% των περιπτώσεων ήταν εργαζόμενοι σε υγειονομικές δομές και από αυτούς το 14.8% ήταν σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, ενώ καταγράφησαν και 5 θάνατοι. Αυτά τα στοιχεία τονίζουν την αναγκαιότητα πρόνοιας και αυστηρής επιτήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας σε όλες τις υγειονομικές δομές.
5. Λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό και παιδιά
Μέχρι πρόσφατα, υπήρχε η εκτίμηση ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα όταν μολυνθούν, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Όμως δεν ήταν σαφές αν τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα το νέο κορωνοϊό ή αν ο οργανισμός τους καταπολεμά πιο αποτελεσματικά τη λοίμωξη. Σύμφωνα με δήλωση του επιδημιολόγου Τζάστιν Λέσλερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης στο περιοδικό Nature και τη προδημοσίευση στο medRXiv Bi et al. Epidemiology and Transmission of COVID-19 in Shenzhen China: Analysis of 391 cases and 1,286 of their close contacts, τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν αλλά δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές. Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν 391 διαγνωσθέντες με Covid-19, καθώς και 1.286 στενές επαφές τους με βάση την αντίστοιχη ιχνηλάτηση. Τα παιδιά κάτω των δέκα ετών που εκτίθενται στον ιό έχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο να μολυνθούν σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους. Από τα μικρά παιδιά που περιλαμβάνονταν στην ομάδα των στενών επαφών των ασθενών, το 7% διαγνώστηκαν στη συνέχεια με τον ιό, έναντι 8% μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ο ρόλος των παιδιών στην αλυσίδα μετάδοσης, αν και με βάση τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι το κλείσιμο των σχολικών μονάδων όταν και όπου κριθεί απαραίτητο συμβάλλει τουλάχιστον στην καθυστέρηση της μετάδοσης. Να υπογραμμιστεί ότι στην Κίνα δεν παρατηρήθηκε κανένας θάνατος σε παιδιά κάτω των 9 ετών.
6. Λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό και εγκυμοσύνη
Επίσης, όσον αφορά στην εγκυμοσύνη το CDC των ΗΠΑ αναφέρει ότι: Δεν έχουμε πληροφορίες από δημοσιευμένες επιστημονικές εκθέσεις σχετικά με την ευαισθησία των εγκύων γυναικών στο COVID-19. Οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν ανοσολογικές και φυσιολογικές αλλαγές που θα μπορούσαν να τις καταστήσουν πιο ευαίσθητες στις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19. Οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται επίσης να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, νοσηρότητας ή θνησιμότητας σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, όπως παρατηρήθηκε σε περιπτώσεις άλλων σχετιζόμενων λοιμώξεων από κορωνοϊό και άλλες ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα εγκυμοσύνης σε εγκύους με το COVID-19.
Το αν η έγκυος γυναίκα με COVID-19 μπορεί να μεταδώσει τον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19 στο έμβρυο ή το νεογνό μέσω άλλων οδών κάθετης μετάδοσης (πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό) είναι ακόμη άγνωστο. Ωστόσο, σε πρόσφατα δημοσιευμένες μικρές σειρές περιστατικών βρεφών που γεννήθηκαν από μητέρες με το COVID-19 σε κανένα από τα βρέφη δεν ανιχνεύτηκε ο ιός SARS-Cov-2 που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19. Επιπλέον, ο ιός δεν ανιχνεύθηκε σε δείγματα αμνιακού υγρού.
Με βάση περιορισμένες αναφορές περιπτώσεων, έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα για τα βρέφη (π.χ. πρόωρος τοκετός) που γεννήθηκαν από μητέρες θετικές για COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα αποτελέσματα σχετίζονταν με τη μητρική λοίμωξη και αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστός ο κίνδυνος αυτός.
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού μέσω του μητρικού γάλακτος. Σε περιορισμένες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, δεν βρέθηκαν στοιχεία ιού στο μητρικό γάλα γυναικών με COVID-19. Ωστόσο, ανιχνεύθηκαν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 σε τουλάχιστον ένα δείγμα.
7. Θεραπευτικές προσπάθειες για καταπολέμηση της επιδημίας
Είναι σημαντική η διεθνής προσπάθεια για την ανάπτυξη εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 και ήδη έχει προγραμματιστεί η έναρξη κλινικών μελετών φάσης 1 εντός της άνοιξης για τουλάχιστον δύο υποψήφια εμβόλια. Η βιοπληροφορική και οι νέες τεχνολογίες όπως πλατφόρμες νανοσωματιδίων ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών και εμβόλια αγγελιαφόρου RNA, παρέχουν σημαντικές προοπτικές ερευνητικής δραστηριότητας και επιλογής του καταλληλότερου εμβολίου. Βεβαίως, ακόμα και με ενθαρρυντικά αποτελέσματα και επιταχυνόμενη διαδικασία έγκρισης δεν αναμένουμε να υπάρχει ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο σε λιγότερο από μερικούς μήνες με ένα έτος από σήμερα. Βέβαια αυτό τελεί υπό την προαίρεση ότι ο ιός SARS-Cov-2 δεν θα υποστεί μεταλλάξεις μέσα στους προτεινόμενους επιτόπους-στόχους. Για το λόγο αυτό, η διαρκής μοριακή ταυτοποίηση των στελεχών του ιού που αναγνωρίζονται στους ασθενείς καθώς εξαπλώνεται η επιδημία έχει ιδιαίτερη σημασία για την καθοδήγηση της ανάπτυξης νέων εμβολίων.
Διαθέσιμα στοιχεία για 35 θεραπευτικές προσπάθειες από πολλές εταιρείες υπάρχουν εγγεγραμμένες στο Chinese Clinical Trial Registry και στην Αμερικάνικη βάση ClinicalTrials.gov (https://www.genengnews.com/a-lists/how-to-conquer-coronavirus-top-35-tre...).
Συμπυκνώνοντας τα επτά νεότερα από την αποδελτίωση του Πανεπιστήμιο Αθηνών, μπορούμε να πούμε ότι σταδιακά γίνεται ενδελεχής επιδημιολογική ανάλυση των στοιχείων από την Κίνα κυρίως, αλλά και ταυτόχρονα είναι έκδηλη η προσπάθεια να δοθούν συστάσεις σε ειδικές ομάδες, όπως τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, τις εγκυμονούσες και τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Οι θεραπευτικές προσπάθειες είναι πολλές, αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών πριν φθάσουν στην έγκριση, στην παραγωγή και την ευρεία χρήση.
Ο COVID-19 προκαλεί παγκόσμια ανησυχία λόγω της έλλειψης πρότερης εμπειρίας και γνώσης. Ωστόσο, είναι σωστό τα νέα στοιχεία να τα κρίνουμε με βάση τη σφαιρική εικόνα. Στη χώρα μας, όπως και στον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι βασικές αιτίες θανάτου παραμένουν τα χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος και τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και ότι ο ιός της γρίπης κάθε έτος μπορεί να κοστίζει τη ζωή κατά μέσο όρο σε 100 Έλληνες.