Κοροναϊός - Σε «κόκκινο» συναγερμό οι αρχές: Έρχονται και νέα δραστικά μέτρα τις επόμενες εβδομάδες
Επέλαση του κοροναϊού και αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες είναι το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί κανείς για την πανδημία του κοροναϊού με κάθε αρμόδια κρατική αρχή, αλλά και τους επιστήμονες να δίνουν σκληρή μάχη προκειμένου να προστατευτεί ο πληθυσμός. Τα 98 κρούσματα που σημειώθηκαν στη χώρα, συν δυστυχώς ένας θάνατος, αναμένονται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μπροστά στις εξελίξεις αυτές έκδηλη είναι η ανησυχία των ελληνικών Αρχών οι οποίες έχουν τεθεί σε «κόκκινο» συναγερμό.
Λαμβάνοντας σειρά δραστικών μέτρων τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν το προσεχές διάστημα ανάλογα με την εξάπλωση του ιού, κράτος και επιστήμονες, θα δώσουν τις επόμενες ώρες τον τόνο για τον τρόπο αντιμετώπισης και προστασίας του ιού.
Με βάση τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων για τη χώρα μας, αναμένεται έξαρση της νόσου σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες. «Αναμένεται με όρους επιδημιολογικούς, με όρους επιστημονικούς, να κλιμακωθεί η επιδημία, γι’ αυτό θα είναι σκληρός μήνας και για εμάς ο Απρίλιος» προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
«Αναμένεται με επιστημονικούς όρους τον Απρίλιο να κλιμακωθεί η επιδημία. Γι΄αυτό θα είναι σκληρός μήνας. Πρέπει να περάσουμε σε μία φάση άμβλυνσης, πρέπει να αμβλύνουμε το κύμα της επιδημίας ώστε να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και από τον πληθυσμό γενικότερα» είπε ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Έκκληση Κικίλια
Την ίδια ώρα η έκκληση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στο υγειονομικό προσωπικό -γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό- να υποβάλουν αιτήσεις ώστε να προσληφθούν άμεσα, με διετείς συμβάσεις, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και να παραμείνουν σε αυτό, φανερώνει και την κινητικότητα που θα σημειωθεί τις επόμενες εβδομάδες από την αύξηση των κρουσμάτων. Η προσπάθεια θωράκισης του υγειονομικού μας συστήματος αποτελεί και μια από τις προτεραιότητες που αξιολόγησε η κυβέρνηση απέναντι στα μέτρα προστασίας.
Η προετοιμασία των Αρχών για την αντιμετώπισή του
Ακόμη όμως και αν η άνοιξη και το καλοκαίρι εξαφανίσουν επιδημιολογικά τον κοροναϊό, το μόνο που θα γίνει είναι να δώσει χρόνο στους επιστήμονες να παρασκευάσουν φάρμακα και εμβόλια, διότι είναι βέβαιο ότι θα κάνει και πάλι την εμφάνισή του.
Ως προς αυτό, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τόνισε πως «πρέπει να περάσουμε σε μία φάση άμβλυνσης, πρέπει να αμβλύνουμε το κύμα της επιδημίας, ώστε να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και από τον πληθυσμό γενικότερα».
Ατομική ευθύνη και αυστηρές κυρώσεις
Η ατομική ευθύνη γίνεται αυστηρό μάθημα και προτάσσεται σε κάθε περίπτωση και όπως σε κάθε χώρα έτσι και στην Ελλάδα, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά η καθημερινότητα και η ζωή όλων, όχι μόνο αλλάζει, αλλά περνάει σε μια φάση εγρήγορσης απέναντι στα μέτρα προστασίας.
Με οδηγό την ψυχραιμία, αλλά και με υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης οι Έλληνες καλούνται να πειθαρχήσουν στους κανόνες που οι επιστήμονες και οι αρμόδιες κρατικές αρχές επισημαίνουν προκειμένου να καθυστερήσει η διασπορά του κοροναϊού.
Μάλιστα, για το λόγο αυτό ο Άρειος Πάγος ζητά να υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν ακολουθούν τα μέτρα προστασίας.
Με εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα στους εισαγγελείς όλης της χώρας, ο κ. Βασίλειος Πλιώτας παραπέμπει στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση της επικίνδυνης νόσου.
Ενθαρρυντικές οι υψηλές θερμοκρασίες
Ειδικοί μολυσματικών ασθενειών υποστηρίζουν ότι, ενώ κάποιοι παράγοντες κάνουν άλλους ιούς να υποχωρούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, στην περίπτωση του COVID-19 δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι. Και, ακόμη και αν η εξάπλωση του ιού επιβραδυνθεί με την άνοδο της θερμοκρασίας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί.
Το κοινό κρυολόγημα είναι πιο διαδεδομένο τον χειμώνα και την άνοιξη και η γρίπη είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα στις ΗΠΑ, με τη γρίπη να «χτυπάει κόκκινο» μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Φαίνεται ότι ο COVID-19 μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα: μέσω στενής επαφής με τους μολυσμένους ανθρώπους και με τα σταγονίδια όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί φτερνιστεί ή βήξει.
Υπάρχει μάλιστα μια ποικιλία λόγων γιατί τα περιστατικά γρίπης και κρυολογήματος σημειώνουν το καλοκαίρι, αλλά ο πιο σημαντικός είναι ότι ο ζεστός, υγρός καιρός καθιστούν πιο δύσκολη τη μετάδοση μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο νέος κοροναϊός «πεθαίνει» σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου, αναμένεται υποχώρηση της νόσου τον Μάιο, με πιθανή επανεμφάνιση ενός δεύτερου επιδημικού κατά τον Οκτώβριο.
Τα θετικά νέα
Στην παραζάλη του πανικού που έχει σπείρει η πανδημία του κοροναϊού υπάρχουν και τα θετικά νέα για την αντιμετώπισή του.
Το Κέντρο Έρευνας και Βιολογίας του Ισραήλ αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ότι το εμβόλιο για τον covid-19 ολοκλήρωσε το στάδιο «ανάπτυξης» σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα της χώρας «Haaretz».
Σύμφωνα με τις ιατρικές πηγές που επικαλείται η Haaretz, οι ισραηλινοί επιστήμονες πραγματοποίησαν πρόσφατα σημαντική πρόοδο στην κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού του ιού, η οποία οδηγεί σε βελτιωμένη διαγνωστική ικανότητα, παραγωγή αντισωμάτων για όσους έχουν ήδη τον ιό, αλλά και την παρασκευή εμβολίου.