Κοροναϊός - Καθηγητής καρδιολογίας: Ψάχνουμε ένα φάρμακο που να προφυλάσσει την καρδιά από τον ιό
«Είμαστε κοντά. Το κοντά όμως είναι 6 μήνες τουλάχιστον», σημείωσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, αναφορικά με τη δημιουργία του εμβολίου για τον κοροναϊό, ο καθηγητής καρδιολογίας πανεπιστημίου Αθηνών και Yale και βουλευτής της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης.
Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα, ο κ. Στεφανάδης ανέφερε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. «Πράγματι είμαστε σε μια πολύ καλή θέση με τα δεδομένα των αριθμών, δεν αναφέρομαι στα κρούσματα που μπορεί να είναι περισσότερα, αναφέρομαι στους νεκρούς που δεν μπορούν να αποκρυβούν και στους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ και τους διασωληνομένους», δήλωσε ο ίδιος.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αν θα συνεχίσει έτσι δεν το ξέρει κανείς για αυτό και η κυβέρνηση λέει πολύ σωστά να μην χαλαρώσουν τα μέτρα. ...Φαίνεται ότι τα μέτρα αποδίδουν».
Για την καραντίνα, ο καθηγητής καρδιολογίας, διευκρίνισε ότι «η καραντίνα διασφαλίζει ότι θα γίνει μια ελεγχόμενη επαφή του πληθυσμού με τον ιό». «Η συνάντηση του με τον ιό ότι δεν θα γίνει μαζικά για να έχουμε μια έξαρση όπως έγινε στην Ιταλία και να καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε», εξήγησε επιπρόσθετα.
Για το εμβόλιο, ο κ. Στεφανίδης ανέφερε ότι «υπάρχει μια εξελικτική ταχύτητα όσον αφορά την προσπάθεια πολλών εταιρειών, περίπου 40 φαρμακευτικές εταιρείες, ινστιτούτα, οργανισμοί ερευνητικοί προσπαθούν να κάνουν το εμβόλιο». «Από αυτούς περίπου 4 είναι πολύ κοντά, ένας ή δύο άρχισαν να δοκιμάζουν σε ζωικά πρότυπα και σε εθελοντές, αυτό σημαίνει ότι είμαστε κοντά», συμπλήρωσε. «Το κοντά όμως είναι 6 μήνες τουλάχιστον. Μετά για να φτιαχτούν εκατομμύρια εμβόλια θέλουμε ένα εξάμηνο ακόμα επομένως δεν μπορούμε να περιμένουμε το εμβόλιο να μας λύσει το πρόβλημα για αυτό εστιάζουμε στα φάρμακα», επισήμανε.
«Η ελπίδα είναι, η οποία είναι βάσιμη και σε ορατό χρόνο, να βρεθεί φάρμακο ή κοκτέιλ φαρμάκων που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον ιό», υπογράμμισε.
Για τη χρήση της χλωροκίνης και της κολχικίνης, τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πηγαίνει ο ασθενής ή ο υγιής και να ζητάει φάρμακα οδηγούμενος από τα ΜΜΕ».
Ο κ. Στεφανίδης εξήγησε: «Η χλωροκίνη φαίνεται από μελέτες ότι δρα θετικά σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, τους προφυλάσσει δηλαδή από δύσκολες καταστάσεις και από μοιραίες καταλήξεις. Η χλωροκίνη είναι ένα παλιό φάρμακο για την ελονοσία. Όσον αφορά την κολχικίνη, ξέρουμε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που καταλήγει από τον κορονοϊό πηγαίνει από καρδιακά επεισόδια, δηλαδή βλάπτει στο μυοκάρδιο. Ψάχνουμε επομένως να βρούμε ένα φάρμακο το οποίο προφυλάσσει την καρδιά από την τοξικότητα του καινούργιου ιού. Τα τελευταία 10 χρόνια η ερευνητική μας ομάδα υπό τον καθηγητή το, κ. Δευτεραίο, τον ομιλούντα και τον κ. Κλέμαν έναν καθηγητή από το Yale έχει διευρύνει τις ενδείξεις τις κολχικίνης για προστασία του μυοκαρδίου στο οξύ έμφραγμα, στην κολπική μαρμαρυγή σε άλλες καταστάσεις με σημαντικές δημοσιεύσεις. Με αυτό το σκεπτικό είπαμε μήπως η κολχικίνη βοηθάει τους ασθενείς που πάσχουν από την καινούργια μάστιγα. Πέρασε η ερευνητική πρόταση ομόφωνα από τον ΕΟΔΥ, πέρασε από τον ΕΟΦ χθες και αρχίζει σήμερα η εφαρμογή η κλινική του πρωτοκόλλου».
Αναφορικά με τις δομές φιλοξενίας και τον κοροναϊό, δήλωσε ότι «ακόμα δεν έχουμε στοιχεία το τι συμβαίνει εκεί μέσα, πιστεύω σύντομα θα αρχίσει η διερεύνηση του πληθυσμού που είναι εκεί μέσα». «Είναι ένα πρόβλημα γιατί οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας είναι πολύ ευνοϊκές στο να εξαπλωθεί η νόσος», διευκρίνισε ο ίδιος. «Πιστεύω ότι θα ληφθούνε μέτρα και έχει ευαισθητοποιηθεί το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και το υπουργείο Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας στα νησιά του Αιγαίου, σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει αυτή τη γεωγραφική κατανομή που δεν μπορεί να υπάρξει μια ομοιογένεια στο σύστημα υγείας». «Δηλαδή η υγεία που απολαμβάνει ο κάτοικος των μεγάλων αστικών κέντρων δεν έχει καμία σχέση με αυτή που απολαμβάνει ο κάτοικος στους Φούρνους της Ικαρίας ή στον Άγιο Ευστράτιο», εξήγησε ο ίδιος.
«Για παράδειγμα το νοσοκομείο Σάμου έχει 6 κλίνες εντατικής θεραπείας φανταστείτε να υπάρξουν δεκάδες ή εκατοντάδες κρούσματα που χρειάζονται, εκεί θα υπάρξει ένα τραγικό αδιέξοδο», τόνισε.
Για αυτό όπως είπε ο κ. Στεφανίδης, «υπάρχει σχεδιασμός σε κάποια τελική φάση να ενεργοποιηθούν πλωτά νοσοκομεία ώστε να προσφέρουν δευτεροβάθμιες υπηρεσίες στην περιοχή του Αιγαίου, το ίδιο ενδεχομένως θα συμβεί και με άλλες κινητές μονάδες στην υπόλοιπη Ελλάδα».
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟΠόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα