Κοροναϊός - Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ: Σε αυτόν τον ιό δημιουργείται περίπου μια μετάλλαξη κάθε μήνα
«Θα έχουμε αυτόν τον ιό τουλάχιστον μια διετία. Και αν δεν έχουμε εμβόλιο, δεν υπάρχει θεραπεία»
Αυτό δήλωσε στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βεράντα Αριστοτέλους», ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
«Έχει διαπιστωθεί ότι σ αυτόν τον ιό δημιουργείται περίπου μια μετάλλαξη κάθε μήνα. Βρετανοί αλλά και Κινέζοι επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν τη γενετική σύσταση του διαπίστωσαν ότι κυκλοφορούν τρία διαφορετικά στελέχη. Αυτή είναι μια από τις πιθανές εξηγήσεις, για τα ποικίλα κλινικά συμπτώματα, που παρουσιάζονται στους ασθενείς»
Ο καθηγητής συμπλήρωσε: «Σημαντικό ρόλο, ως προς τα κλινικά συμπτώματα, φαίνεται να παίζουν η γενετική σύσταση, το dna του ανθρώπου, το φύλο αλλά και η ύπαρξη διαφορετικού ανοσολογικού συστήματος. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχουν φορείς, που έχουν διαφορετικά γονίδια, τα οποία τους δίνουν μια ανοσία έναντι, όχι μόνο αυτού του ιού, μα και άλλων ιών».
Ερωτηθείς αν οι μεταλλάξεις του ιού θα επηρεάσουν το εμβόλιο απάντησε ότι θα το επηρεάσουν μεν, λιγότερο απ΄ότι το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης δε. Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι τον Μάιο θα υπάρχει στα χέρια των γιατρών φάρμακο για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων. Συνεπώς το δεύτερο κύμα, που ενδεχομένως να έρθει από τον Σεπτέμβριο, θα βρει την επιστημονική κοινότητα περισσότερο έμπειρη και με κάποιο φάρμακο στα χέρια της.
Ο καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τότε «θα υπάρχουν και αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τα οποία θα μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα μέσα σε δυο – τρία λεπτά και θα είναι πάρα πολύ φθηνά, οπότε όποιος έχει τα αντισώματα θα μπορεί να κυκλοφορεί και όποιος δεν έχει θα μπορεί να καθίσει σε καραντίνα για κάποιο χρονικό διάστημα».