Καθηγητής Μικροβιολογίας για κοροναϊό: Είναι μια νόσος εξαιρετικά επικίνδυνη
«Ο κοροναϊός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και δεν είναι μια απλή γρίπη», τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος.
Ερωτηθείς αν ήμασταν υπερβολικοί στις αντιδράσεις μας σε σχέση με τον κοροναϊό, ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι «απλή γρίπη φάνηκε στην Ιταλία, στη Γαλλία, στη Βρετανία, στην Αμερική ότι δεν είναι». «Οι απλές γρίπες δεν κάνουν αυτό τον πανικό που έγινε σε αυτά τα κράτη με τους χιλιάδες νεκρούς», τόνισε ο ίδιος.
«Είναι μια νόσος η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και συνεπώς κανείς δεν μπορούσε να μείνει κάποιας μορφής αντίδραση από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας τις παγκόσμιες ή τις εθνικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «η οικονομία δεν είναι ξέχωρη από τον άνθρωπο». «Για να έχεις οικονομία πρέπει να έχεις και υγιείς ανθρώπους, αν έχεις άρρωστους ανθρώπους τότε έχεις πρόβλημα και στην οικονομία έτσι κι αλλιώς», διευκρίνισε.
«Αυτό που γίνεται τώρα στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία ή στη Γαλλία που υποτίθεται ότι κοιτάξανε την οικονομία τελικώς η οικονομία επλήγη και στις ΗΠΑ και στη Βρετανία», υπογράμμισε.
«Όταν παρθήκανε τα μέτρα στην Ελλάδα έμπαινε στην εξίσωση να παρθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι πολύ νωρίς, ώστε να έχουμε τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία όσο το δυνατόν λιγότερες. Πραγματικά τα μέτρα πάρθηκαν την κατάλληλη στιγμή. Το πώς θα φύγουμε από αυτή την ιστορία είναι τεχνικά πιο δύσκολο, ‘’τι πρέπει να ανοίξουν, με ποια σειρά’’ κλπ είναι αποφάσεις που είναι σχετικά δύσκολο να παρθούν γιατί πρέπει να συνυπολογίσουν πάρα πολλές παραμέτρους» δήλωσε ο κ. Βατόπουλος.
Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων, ο καθηγητής Μικροβιολογίας ανέφερε ότι «τουλάχιστον μετά τις 4 Μαΐου που θα είναι και το επόμενο «επικίνδυνο» τριήμερο».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει μετά το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων να περιμένουμε 14 ημέρες ώστε να δούμε τα αποτελέσματα της ενδεχόμενης διάδοσης του ιού, σημείωσε πως «κάπως έτσι θα γίνεται, είναι λογικό να περιμένουμε μερικές μέρες που είναι ο χρόνος επωάσεως να δούμε τι έχει γίνει ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων».
Ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι «αυτό που κάναμε ήταν ότι έπεσε το μεγάλο βάρος σε μέτρα δημόσιας υγείας δηλαδή σε μέτρα πρόληψης, να μην αρρωστήσουνε πολλοί».
«Αυτό ήταν πολύ πετυχημένο στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο από άλλε κράτη, και άρα όποιος αρρωσταίνει πλέον έχει τη δυνατότητα, που δεν την έχει ο Ιταλός, να μπει σε μια ΜΕΘ να έχει τους γιατρούς του, τα φάρμακά του, τους αναπνευστήρες του κλπ. Αυτό δεν συμβαίνει στην Νέα Υόρκη, αυτό δεν συνέβαινε στην Ιταλία, πέθαινε ο κόσμος επειδή δεν υπήρχε αναπνευστήρας. Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να πεθάνει κανένας επειδή δεν υπάρχει αναπνευστήρας», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα της νόσου το Φθινόπωρο, ο καθηγητής σημείωσε ότι «είναι λογικό εφόσον το νόσημα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, και εφόσον θα αρχίσουμε σιγά –σιγά να ερχόμαστε σε επαφή ο ένας με τον άλλο να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων».
«Το θέμα είναι η αύξηση αυτή των κρουσμάτων να είναι σε επίπεδα διαχειρίσιμα. Άρα πιστεύω ότι θα έχουμε μετά από μερικούς μήνες κάποια νέα αύξηση των κρουσμάτων και το στοίχημα είναι αυτή η αύξηση να μην είναι αυτό που παραλίγο να ζήσουμε ή αυτό που ζήσανε οι Ιταλοί ή άλλες κοινωνίες», πρόσθεσε.
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟΠόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα