Έξι νέα κρούσματα και έναν θάνατο εξαιτίας του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα ανακοίνωσε  ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου που σήμερα αντικαθιστά τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Ακόμη επεσήμανε ότι 37 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι ενώ 2.626 είναι συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 144. Από αυτούς 38 ήταν γυναίκες, με ενδιάμεση ηλικία τα 75 έτη. Το 92,4% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 79,332 κλινικά τεστ για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι μια 76χρονη γυναίκα, που νοσηλευόταν στο ΝΙΜΤΣ, είναι ο τελευταίος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από την πανδημία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα είναι το 8ο θύμα του κορωνοϊού, από την κλινική «Ταξιάρχαι» όπου και παρουσιάστηκαν μαζικά κρούσματα πριν από 10 ημέρες.

«Στη χώρα μας που είχε το πλεονέκτημα να ελέγξει την αρχική φάση της πανδημίας» μπορούμε να περάσουμε στη δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων του κοροναϊού. «Δεν υποστηρίζουμε ότι η δυσκολία όλων πέρασε, δεν έφρασε ακόμη ο χρόνος που η ζωή μας θα επιστρέψει στο πριν» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

«Δεν ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, συνέχισε ο κ. Χατζηγεωργίου που τόνισε πως τα μέτρα προστασίας είναι κατά προτεραιότητα η τήρηση αποστάσεων, η υγιεινή των χεριών με καλό πλύσιμο και χρήση αντισηπτικού και οι μάσκες για την κάλυψη προσώπου.

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

«Κατά την πρώτη φάση δεν ήταν σε προτεραιότητα η χρήση της μάσκας παρά μόνον από υγειονομικούς και αυτούς που φρόντιζαν στο σπίτι δικούς τους ασθενείς» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος που κάλεσε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σημασία τη χρήση μάσκας.

«Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εμείς οι ίδιοι άρρωστοι και δεν θέλουμε να διασπείρουμε την ασθένεια στους γύρω μας» υπενθύμισε ο κ. Χατζηγεωργίου, για την οδηγία της επιτροπής από τις πρώτες ώρες της πανδημίας. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως οι μάσκες με βαλβίδα αποσυμπίεσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό.

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως η επιτροπή διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού ενέκρινε οδηγίες και τρόπους που μπορεί κανείς να φτιάξει μια αυτοσχέδια μάσκα. Όπως είπε, σημαντική παράμετρος αποτελεί το υλικό του υφάσματος, κατά προτίμηση 100% βαμβάκι, αλλά και η ύφανση που θα πρέπει να είναι αρκετά πυκνή.

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να πλένονται με νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο στους 60 με 90 βαθμούς. Αφού στεγνώσουν και σιδερωθούν μπορούν να ξαναφορεθούν.