Κοροναϊός: 3 τα νέα κρούσματα - 2.853 στο σύνολο - 168 οι θάνατοι στην Ελλάδα
Η ημερήσια ενημέρωση για τον νέο κοροναϊό
Δύο νέοι θάνατοι ασθενών με κοροναϊό σημειώθηκαν σήμερα ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 168.
Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.853 μετά την επιβεβαίωση τριών νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.
Εκ των κρουσμάτων, το 55% αφορά άνδρες, ενώ 612 (21.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.4736 (50%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Όσον αφορά στους νεκρούς οι 49 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 21 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Εξ αυτών, 8 είναι γυναίκες και το 95.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επιπλέον, συνολικά 98 άτομα εξήλθαν από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα.
Για τα παιδιά
Επιστρέφοντας έμμεσα στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων, όπου αναμένεται τη Δευτέρα η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμά τους, ο κ Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ελληνική μελέτη από πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο.
«Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών» είπε και συμπλήρωσε πως:
«Οι κοροναϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζημο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας».
Για την επαναλοίμωξη
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πείραμα που έγινε το οποίο απέδειξε ότι μαϊμούδες είχαν αναπτύξει αντισώματα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την πρώτη φορά που νόσησαν.
«Αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει για το εμβόλιο» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Για το πού σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μεταδόσεις της νόσου
Ακόμα, αναφερόμενος στο πού σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μεταδόσεις της νόσου αναφέρθηκε σε κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία, οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν εκεί σύμφωνα με το ECDC, είπε ο κ. Τσιόδρας.
«Να τηρούμε μέτρα αποστάσεις, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, να μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα. Ελπίζω να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο δρόμος προς την επιστροφή δεν είναι εύκολος», τόνισε.
Χαρδαλιάς: Ελεγχόμενος ο τουρισμός στην Ελλάδα
Στην επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Αναφερόμενος και στη χθεσινή αποκάλυψη του σχεδίου της Ελλάδας για τον τουρισμό, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνει σταδιακά:
Στις 25 Μαΐου θα επιτρέπεται το yachting.
Την 1 Ιουνίου ανοίγουν τα κάμπινγκ και τα 12μηνα ξενοδοχεία.
Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα υπόλοιπα καταλύματα και η Αθήνα θα αρχίσει να υποδέχεται ταξιδιώτες.
Την 1 Ιουλίου θα γίνει πλήρη απελευθέρωση για τους ταξιδιώτες στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι θα εξαιρεθούν ταξιδιώτες από χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο του κοροναϊού. Ο κατάλογος των χωρών που δεν θα μπορούν να αποστείλουν τουρίστες θα ανακοινωθεί σύντομα.
Υπογράμμισε επίσης ότι θα γίνει πλήρης και ενδελεχής έλεγχος όλων των ταξιδιωτών με ερωτηματολόγια και δειγματοληπτικά τεστ.
Η Πολιτική Προστασία συνεχίζει τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων πτήσεων προς την Ελλάδα και τα εισερχόμενα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 13 Μαΐου μόνο ένα τεστ ταξιδιώτη από το εξωτερικό ήταν θετικό σε 21 πτήσεις και συνολικά 2236 επιβάτες.
Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες έφτασαν 3 πτήσεις από Γερμανία με 548 επιβάτες, αρκετοί εκ των οποίων ήταν τράνζιτ από πιο βαριά πληγείσες χώρες. Τα τεστ όλων τους ήταν αρνητικά.
Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα