Αντίστροφη μέτρηση για το restart στον Τουρισμό: Τι ισχύει για πτήσεις, ξενοδοχεία και υγειονομικά πρωτόκολλα
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το «άνοιγμα» της τουριστικής περιόδου και την επανέναρξη των πτήσεων από και προς το εξωτερικό.
Η κυβέρνηση παρουσίασε την Τετάρτη όλο το σχέδιο για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, το οποίο προβλέπει τις εξής ημερομηνίες σταθμούς:
Τι ισχύει για τις πτήσεις
Πιο αναλυτικά, για το πρώτο στάδιο της απελευθέρωσης του τουρισμού, προβλέπεται ότι από τις 15 Ιουνίου θα γίνει
- Η απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.
- Η απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά
Για το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης του τουρισμού, από την 1η Ιουλίου το σχέδιό της κυβέρνησης προβλέπει τα εξής μέτρα:
- Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
- Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών στην Ελλάδα από όλες τις χώρες. Βεβαίως, όπως είναι αυτονόητο, θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Ποιες χώρες παίρνουν τουριστικό «διαβατήριο» για την Ελλάδα
Το αργότερα μέχρι το τέλος του μήνα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να έχουν δώσει τις εισηγήσεις τους έτσι ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, για το αν οι πολίτες των συγκεκριμένων χωρών θα μπορέσουν να επισκεφθούν στις 15 Ιουνίου την Ελλάδα.
Στην λίστα που έχει στα χέρια της η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας μετέχουν 20 χώρες που έχουν σχεδόν τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα. Πρόκειται για την Γερμανία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Νορβηγία, τη Δανία, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, την Βοσνία, την Κροατία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία
Στην περίπτωση που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ανάψει το «πράσινο φως» τότε οι συγκεκριμένοι τουρίστες θα έρθουν χωρίς τεστ, δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους επισκέπτες.
Υπάρχουν όμως και χώρες που βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα, όπως η Βρετανία που δύσκολα φέτος το καλοκαίρι θα επισκεφθούν τα νησιά του Ιονίου και την Ρόδο όπως συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια.
Εκτός από την Μεγάλη Βρετανία, έντονος προβληματισμός υπάρχει για την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία. Μπορεί η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η εικόνα για την πορεία της νόσου είναι ακόμα ιδιαιτέρως ρευστή. Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν για τις ΗΠΑ και την Ρωσία που η καμπύλη του κοροναϊού δεν έχει ακόμα φθίνουσα πορεία..
Από ποιες χώρες δεν φτάνουν πτήσεις στην Ελλάδα μέχρι τέλος Ιουνίου
Επεκτείνεται έως το τέλος Ιουνίου η αεροπορική οδηγία (NΟΤΑΜ) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που επιτρέπει τις αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών δρομολογίων μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας, «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Συγκεκριμένα, η ΥΠΑ ανακοινώνει την αναθεώρηση προϋπάρχουσας αεροπορικής οδηγίας με την οποία επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων.
Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία, που εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19, ισχύει πλέον έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59, και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα λοιπά αεροδρόμια της Ελλάδας.
Η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου 2020.
Η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59.
Η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών και το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59.
Κατάταξη ταξιδιωτών ανάλογα με τη χώρα προέλευσης
Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη καταρτίσει έναν «χάρτη» με τέσσερα βασικά χρώματα – το κόκκινο, το πορτοκαλί, το πράσινο και το κίτρινο – με το καθένα από αυτό να αντικατοπτρίζει την κατάταξη της χώρας ανάλογα με τα κρούσματα και τα θύματα κοροναϊού.
Τα χρώματα των χωρών θα αποτελούν και οδηγό για τους ειδικούς για τον αριθμό των ελέγχων. Έτσι σε πτήση από «πράσινη» χώρα θα γίνονται ένας ή δύο έλεγχοι ανά 150 επιβάτες, αριθμός που θα αυξάνει στους 5-10 για τις πτήσεις από «κίτρινες» χώρες» και θα φτάνει έως και 75 για αεροπλάνα που θα φτάνουν στην Ελλάδα από «κόκκινες» χώρες.
«Ελ. Βενιζέλος»: Έτσι θα γίνονται οι πτήσεις – Τα μέτρα και οι οδηγίες προς τους επιβάτες
Αναλυτικές οδηγίες προς τους επιβάτες παρέχει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΔΑ), ενόψει και της διεύρυνσης των πτήσεων εσωτερικού από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, έτσι και στον ΔΑΑ, έχουν τεθεί σε ισχύ μία σειρά μέτρων που συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρακολουθήσεις των πτήσεων, παρουσία γιατρών και άλλου προσωπικού έκτακτης ανάγκης, όπως επίσης και παροχή πληροφοριακού υλικού με στόχο την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση.
Το προσωπικό, τόσο του αεροδρομίου όσο και των αεροπορικών εταιρειών, είναι ενημερωμένο σχετικά με τους παράγοντες που απαιτούν την άμεση περαιτέρω ενημέρωση των υπηρεσιών υγείας του αεροδρομίου, ενώ οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο ενημερώνονται διαρκώς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19 και με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την αποφυγή διασποράς.
Οι οδηγίες προς τους επιβάτες πτήσεων
-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο του επιβάτη στο αεροδρόμιο- καθώς και η διατήρησή της κατά τη διάρκεια της παραμονής στους χώρους του αεροδρομίου. Ενδέχεται να ζητηθεί η προσωρινή αφαίρεση της μάσκας κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.
-Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση.
-Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
-Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά υγρά σε περισσότερα από 300 σημεία του αεροδρομίου και στους χώρους υγιεινής / WC, για xρήση από τους επιβάτες σε όλα τα στάδια της ταξιδιωτικής διαδικασίας (αναχώρηση, άφιξη).
-Πολυκαρβονικά φύλλα χρησιμοποιούνται για περαιτέρω προστασία σε υπηρεσίες όπου υπάρχει εκ του σύνεγγυς συνεργασία επιβάτη – προσωπικού (εκδοτήρια εισιτηρίων, γραφεία πληροφοριών κ.λπ.).
-Η τήρηση των αποστάσεων είναι κυρίως μέτρο συμπεριφοράς για επιβάτες και προσωπικό, που πρέπει να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους (1,5 μέτρων) σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο έδαφος. Ειδικές σημάνσεις τοποθετούνται στο έδαφος ώστε να επισημαίνουν αυτή την ανάγκη, όπως και οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners.
-Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά.
-Το προσωπικό του αεροδρομίου, των αεροπορικών εταιρειών και των φορέων επίγειας εξυπηρέτησης, παρέχει πληροφόρηση στους επιβάτες για τα υγειονομικά μέτρα και για τις σχετικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο και στην πτήση και επιβλέπουν την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.
-Ροή πληροφοριών και οδηγιών για την τήρηση των μέτρων υγιεινής ενημερώνει τους επιβάτες τόσο μέσω ηχητικών ανακοινώσεων όσο και σε οθόνες και σημάνσεις σε όλους τους χώρους.
-Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check-in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, e-parking).
-Υπάρχει νέα διάταξη των καθισμάτων σε όλους τους χώρους αναμονής, που επιτρέπει την τήρηση ελάχιστης απόστασης, ενώ συνιστάται η διατήρηση μιας θέσης κενής δίπλα σε κάθε καθήμενο επιβάτη. Οικογένειες ή ζευγάρια που συνταξιδεύουν, μπορούν να μην τηρούν την απόσταση αυτή.
-Το σύστημα κλιματισμού των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου παρέχει φρέσκο, ανανεωμένο και μη ανακυκλούμενο αέρα με φορά από πάνω προς τα κάτω, έτσι ώστε να περιορίζεται η οριζόντια κυκλοφορία του. Επιπρόσθετα, ο παρεχόμενος αέρας φιλτράρεται για σκόνη, ιούς και βακτήρια ή μύκητες, με ειδικά φίλτρα συγκράτησης.
Για τους επιβάτες ΑμεΑ, τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα και επιπρόσθετα, κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς όσο και τα οχήματα (Ambulifts) καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία από τον Covid-19 για τους επιβάτες.
Στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι σε στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και ακολουθεί πιστά της οδηγίες του, ενώ διευκρινίζεται:
«Τα παραπάνω μέτρα αξιολογούνται διαρκώς για την αποτελεσματικότητά τους και θα προσαρμόζονται σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων Κρατικών Αρχών. Ιδιαίτερα για τους αφικνούμενους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού, οι αρμόδιες Αρχές επιβάλλουν τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου ατομικών στοιχείων, ενώ κατά τη κρίση τους μπορεί να πραγματοποιούν και λήψεις βιολογικού υλικού για test Covid-19. Μέχρι τώρα, στους αφικνούμενους επιβάτες εξωτερικού ισχύει η 14ήμερη καραντίνα. Σχετική ενημέρωση παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες στους επιβάτες τους».
Οι οδηγίες του EASA
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, το οποίο καθορίζει τα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας της υγείας των ταξιδιωτών και του προσωπικού αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών, μόλις οι αεροπορικές εταιρείες επανεκκινήσουν τακτικά δρομολόγια πτήσεων μετά την παύση τους λόγω του κορονοϊού- COVID -19.
Για την άφιξη στο αεροδρόμιο και τα check in
- Όποιος έχει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με ασθενή με Covid-19 δεν θα πρέπει να εμφανίζεται στο αεροδρόμιο
- Στα αεροδρόμια θα μπαίνουν μόνο οι εργαζόμενοι και όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις γεγονός που σημαίνει ότι οι αποχαιρετισμοί θα γίνονται εκτός αεροδρομίων
- Όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να φοράνε μάσκες με την εξαίρεση των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών και όσων έχουν ιατρικούς λόγους που δεν τους επιτρέπουν να φοράνε μάσκες
- Όσοι βήχουν ή φταρνίζονται χωρίς να τηρούν τους σωστούς κανόνες προστασίας θα μπορούν να απομακρύνονται από τα αεροδρόμια ή και να τους επιβάλλονται πρόστιμα από τις κατά τόπους αρχές
- Η απόσταση ασφαλείας ορίζεται στο 1,5 μέτρο ενώ θα πρέπει να υπάρχουν σημάδια στο πάτωμα που θα βοηθούν τους ταξιδιώτες
- Στα αεροδρόμια θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι για τη διαχείριση επιβατών με πυρετό μεγαλύτερο των 38 βαθμών Κελσίου.
Ωστόσο στις οδηγίες επισημαίνεται ότι η θερμομέτρηση δεν θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο για τον εντοπισμό ασθενών με κορoνοϊό αλλά συστήνεται για να αποθαρρύνει ασθενείς από το να ταξιδεύουν αλλά για να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών
- Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια θα πρέπει να φορούν μάσκες αλλά και να δίνουν μάσκες σε όσους επιβάτες δεν διαθέτουν
- Το προσωπικό ασφαλείας μπορεί να φορά και ασπίδες προσώπου ενώ οι δίσκοι που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή των αντικειμένων κατά τη διάρκεια των ελέγχων θα πρέπει να απολυμαίνονται συχνά
Για την επιβίβαση και την αποβίβαση
- Ο EASA προτείνει περιορισμό στον αριθμό των χειραποσκευών για να γίνεται πιο γρήγορα η επιβίβαση αλλά και για να περιορίζονται οι κίνδυνοι μόλυνσης
- Στην είσοδο των αεροσκαφών συστήνεται να υπάρχει αυτόματος μηχανισμός για αντισηπτικά αλλά και χαλί εμποτισμένο με αντισηπτικό
- Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα λεωφορεία στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η χρήση τους για την επιβίβαση
Για την πτήση
- Τα αεροσκάφη θα πρέπει να απολυμαίνονται ενδελεχώς μεταξύ των πτήσεων
- Ο EASA ζητά ακόμα καλύτερα φίλτρα αέρα στα αεροπλάνα
- Επιβάτες και πλήρωμα θα φορούν μάσκα τις οποίες, όμως, θα πρέπει να αλλάζουν μετά από τέσσερις ώρες
- Μια τουαλέτα θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το πλήρωμα ενώ οι επιβάτες δεν θα πρέπει να συνωστίζονται στους διαδρόμους όπου αυτό είναι δυνατό
- Προτείνεται οι υπηρεσίες φαγητού και ποτού να είναι «περιορισμένες» και καμία πώληση προϊόντων dutyfree
- Σε περίπτωση κρούσματος κατά τη διάρκεια της πτήσης ο EASA προτείνει την εκκένωση δύο σειρών καθισμάτων προς κάθε κατεύθυνση ενώ όσοι κάθονταν σε αυτές θα πρέπει να δίνουν τα στοιχεία τους κατά την αποβίβαση. Ο ασθενής επιβάτης θα πρέπει να έχει τη δική του τουαλέτα και να κάθεται σε κάθισμα στο πίσω δεξιά τμήμα του αεροπλάνου. Ο αεραγωγός από πάνω του θα πρέπει να κλείνει και μόνο όσοι από το πλήρωμα έχουν έρθει ήδη σε επαφή μαζί του θα πρέπει να συνεχίζουν να τον εξυπηρετούν
Για την αποβίβαση και τη συλλογή αποσκευών
- Προτείνεται η απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου αλλά και ο ανασχεδιασμός των χώρων για τους μετανάστες
- Όσοι επιβάτες παίρνουν τις αποσκευές τους θα πρέπει να αποχωρούν το συντομότερο δυνατόν από το αεροδρόμιο.
Δείτε εδώ αναλυτικά τις οδηγίες
Πώς θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία
Για τα ξενοδοχεία ισχύουν οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας των καταστημάτων εστίασης, όσον αφορά στις καφετέριες και τα εστιατόριά τους. Δηλαδή, τραπέζια θα υπάρχουν μόνο σε εξωτερκούς χώρους, με ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών τα 2 μέτρα και με 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Το σερβίρισμα θα γίνεται επίσης με πολύ συγκεκριμένους τρόπους και οι μπουφέδες κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα υφίστανται καθόλου φέτος σε πολλά resorts.
Σχεδιάζονται επίσης πάρα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα καθαριότητας που απαιτούν όμως περισσότερα άτομα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης
Οι είσοδοι και οι έξοδοι κάθε δωματίου και πιθανόν και οι διαδρομές εντός του συγκροτήματος θα προσδιορίζονται επακριβώς για κάθε δωμάτιο για να μη συμπίπτουν κατά το δυνατόν οι επισκέπτες. Και το roomservice θα έχει την τιμητική του. Τα εντός δωματίων γεύματα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν καθώς ο κόσμος θα αποφεύγει την επαφή
Το σχέδιο δράσης σε περίπτωση κρούσματος κοροναϊού σε ξενοδοχείο
Ένα ενιαίο σχέδιο δράσης, του οποίου την ευθύνη υλοποίησης θα έχει η διεύθυνση του εκάστοτε τουριστικού καταλύματος, προβλέπει σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος κοροναϊού το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων του υπουργείου Τουρισμού.
Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης θα αφορά όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες με περισσότερα από 50 δωμάτια, ωστόσο σε όλα τα καταλύματα θα πρέπει να αναπτυχθεί σχέδιο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Αναλυτικό σχέδιο και ενημέρωση του ΕΟΔΥ
Με το σχέδιο δράσης, το υπουργείο Τουρισμού ελπίζει στην πρόληψη εμφάνισης κρουσμάτων κοροναϊού στις ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων που ενδεχομένως θα υπάρξουν με σκοπό τον περιορισμό της επέκτασης στο προσωπικό και τους ενοίκους.
Σε αυτό, θα παρουσιάζονται εγγράφως τα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων που θα έχει λάβει η διεύθυνση του τουριστικού καταλύματος.
Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ορισμένα από αυτά είναι:
– Η διεύθυνση του καταλύματος θα πρέπει να ορίσει συντονιστή για την επίβλεψη της εφαρμογής του και υπευθύνου για κάθε επιμέρους τμήμα αυτού (πχ. F&B, Housekeeping).
– Θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο στην τήρηση του πρωτοκόλλου ή των επιμέρους πρωτοκόλλων ανά τμήμα του καταλύματος με αντίστοιχη αναφορά των ατόμων, της διάρκειας και του τρόπου της εκπαίδευσης (πχ. τηλεκπαίδευση, εκπαίδευση από εξωτερικό διαπιστευμένο συνεργάτη κτλ).
– Θα αποτυπώνεται συνεργασία με ιατρό (αναλυτικά στοιχεία συνεργαζόμενου ιατρού), ο οποίος ενεργεί βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο του Covid-19 και ειδικότερα είναι εκπαιδευμένος στη λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος για μοριακό έλεγχο από ύποπτο κρούσμα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της τηλεϊατρικής έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ύποπτου κρούσματος και στενών επαφών του.
– Θα πρέπει να παρέχεται ενδεχόμενη πιστοποίηση του τουριστικού καταλύματος ως προς τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.
Παράλληλα, τα καταλύματα θα έχουν την υποχρέωση κοινοποίησης των στοιχείων επικοινωνίας του υπευθύνου εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος και του ιατρού που συνεργάζονται ή του παρόχου υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ.
Τέλος, η διεύθυνση του καταλύματος οφείλει να τηρεί αρχείο των μελών προσωπικού και όλων των ατόμων που διέμειναν στο ξενοδοχείο -όνομα, εθνικότητα, ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail)-, ώστε να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία με τις στενές επαφές τυχόν κρούσματος COVID-19, που ενδέχεται να ταυτοποιηθεί εκ των υστέρων.
Τι θα γίνει με τον εσωτερικό τουρισμό
Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, το «άνοιγμά» του αναμένεται την 1η Ιουνίου, όταν και επιτραπεί η λειτουργία των κάμπινγκ και των ξενοδοχείων–καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας.
Voucher σε 250.000 δικαιούχους
Το υπουργείο εστιάζει και στην τόνωση του κοινωνικού τουρισμού, καθώς ανακοινώθηκε η ενίσχυση του, ενώ οι συναρμόδιοι υπουργοί μίλησαν πιο συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για τριπλασιασμό της χρηματοδότησης του.
Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια και εστίασε στο πρόγραμμα Τουρισμός για όλους, που έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου και της τόνωση της ζήτησης.
Είναι προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία, θα προβλέπει κατ΄ ελάχιστον 4 διανυκτερεύσεις και θα αφορά 250.000 δικαιούχους, κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.
Η κυβέρνηση παρουσίασε την Τετάρτη όλο το σχέδιο για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, το οποίο προβλέπει τις εξής ημερομηνίες σταθμούς:
Τι ισχύει για τις πτήσεις
Πιο αναλυτικά, για το πρώτο στάδιο της απελευθέρωσης του τουρισμού, προβλέπεται ότι από τις 15 Ιουνίου θα γίνει
- Η απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.
- Η απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά
Για το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης του τουρισμού, από την 1η Ιουλίου το σχέδιό της κυβέρνησης προβλέπει τα εξής μέτρα:
- Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
- Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών στην Ελλάδα από όλες τις χώρες. Βεβαίως, όπως είναι αυτονόητο, θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Ποιες χώρες παίρνουν τουριστικό «διαβατήριο» για την Ελλάδα
Το αργότερα μέχρι το τέλος του μήνα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να έχουν δώσει τις εισηγήσεις τους έτσι ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, για το αν οι πολίτες των συγκεκριμένων χωρών θα μπορέσουν να επισκεφθούν στις 15 Ιουνίου την Ελλάδα.
Στην λίστα που έχει στα χέρια της η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας μετέχουν 20 χώρες που έχουν σχεδόν τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα. Πρόκειται για την Γερμανία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Νορβηγία, τη Δανία, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, την Βοσνία, την Κροατία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία
Στην περίπτωση που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ανάψει το «πράσινο φως» τότε οι συγκεκριμένοι τουρίστες θα έρθουν χωρίς τεστ, δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους επισκέπτες.
Υπάρχουν όμως και χώρες που βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα, όπως η Βρετανία που δύσκολα φέτος το καλοκαίρι θα επισκεφθούν τα νησιά του Ιονίου και την Ρόδο όπως συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια.
Εκτός από την Μεγάλη Βρετανία, έντονος προβληματισμός υπάρχει για την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία. Μπορεί η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η εικόνα για την πορεία της νόσου είναι ακόμα ιδιαιτέρως ρευστή. Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν για τις ΗΠΑ και την Ρωσία που η καμπύλη του κοροναϊού δεν έχει ακόμα φθίνουσα πορεία..
Από ποιες χώρες δεν φτάνουν πτήσεις στην Ελλάδα μέχρι τέλος Ιουνίου
Επεκτείνεται έως το τέλος Ιουνίου η αεροπορική οδηγία (NΟΤΑΜ) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που επιτρέπει τις αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών δρομολογίων μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας, «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Συγκεκριμένα, η ΥΠΑ ανακοινώνει την αναθεώρηση προϋπάρχουσας αεροπορικής οδηγίας με την οποία επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων.
Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία, που εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19, ισχύει πλέον έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59, και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα λοιπά αεροδρόμια της Ελλάδας.
Η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου 2020.
Η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59.
Η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών και το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59.
Κατάταξη ταξιδιωτών ανάλογα με τη χώρα προέλευσης
Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη καταρτίσει έναν «χάρτη» με τέσσερα βασικά χρώματα – το κόκκινο, το πορτοκαλί, το πράσινο και το κίτρινο – με το καθένα από αυτό να αντικατοπτρίζει την κατάταξη της χώρας ανάλογα με τα κρούσματα και τα θύματα κοροναϊού.
Τα χρώματα των χωρών θα αποτελούν και οδηγό για τους ειδικούς για τον αριθμό των ελέγχων. Έτσι σε πτήση από «πράσινη» χώρα θα γίνονται ένας ή δύο έλεγχοι ανά 150 επιβάτες, αριθμός που θα αυξάνει στους 5-10 για τις πτήσεις από «κίτρινες» χώρες» και θα φτάνει έως και 75 για αεροπλάνα που θα φτάνουν στην Ελλάδα από «κόκκινες» χώρες.
«Ελ. Βενιζέλος»: Έτσι θα γίνονται οι πτήσεις – Τα μέτρα και οι οδηγίες προς τους επιβάτες
Αναλυτικές οδηγίες προς τους επιβάτες παρέχει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΔΑ), ενόψει και της διεύρυνσης των πτήσεων εσωτερικού από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, έτσι και στον ΔΑΑ, έχουν τεθεί σε ισχύ μία σειρά μέτρων που συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρακολουθήσεις των πτήσεων, παρουσία γιατρών και άλλου προσωπικού έκτακτης ανάγκης, όπως επίσης και παροχή πληροφοριακού υλικού με στόχο την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση.
Το προσωπικό, τόσο του αεροδρομίου όσο και των αεροπορικών εταιρειών, είναι ενημερωμένο σχετικά με τους παράγοντες που απαιτούν την άμεση περαιτέρω ενημέρωση των υπηρεσιών υγείας του αεροδρομίου, ενώ οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο ενημερώνονται διαρκώς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19 και με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την αποφυγή διασποράς.
Οι οδηγίες προς τους επιβάτες πτήσεων
-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο του επιβάτη στο αεροδρόμιο- καθώς και η διατήρησή της κατά τη διάρκεια της παραμονής στους χώρους του αεροδρομίου. Ενδέχεται να ζητηθεί η προσωρινή αφαίρεση της μάσκας κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.
-Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση.
-Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
-Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά υγρά σε περισσότερα από 300 σημεία του αεροδρομίου και στους χώρους υγιεινής / WC, για xρήση από τους επιβάτες σε όλα τα στάδια της ταξιδιωτικής διαδικασίας (αναχώρηση, άφιξη).
-Πολυκαρβονικά φύλλα χρησιμοποιούνται για περαιτέρω προστασία σε υπηρεσίες όπου υπάρχει εκ του σύνεγγυς συνεργασία επιβάτη – προσωπικού (εκδοτήρια εισιτηρίων, γραφεία πληροφοριών κ.λπ.).
-Η τήρηση των αποστάσεων είναι κυρίως μέτρο συμπεριφοράς για επιβάτες και προσωπικό, που πρέπει να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους (1,5 μέτρων) σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο έδαφος. Ειδικές σημάνσεις τοποθετούνται στο έδαφος ώστε να επισημαίνουν αυτή την ανάγκη, όπως και οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners.
-Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά.
-Το προσωπικό του αεροδρομίου, των αεροπορικών εταιρειών και των φορέων επίγειας εξυπηρέτησης, παρέχει πληροφόρηση στους επιβάτες για τα υγειονομικά μέτρα και για τις σχετικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο και στην πτήση και επιβλέπουν την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.
-Ροή πληροφοριών και οδηγιών για την τήρηση των μέτρων υγιεινής ενημερώνει τους επιβάτες τόσο μέσω ηχητικών ανακοινώσεων όσο και σε οθόνες και σημάνσεις σε όλους τους χώρους.
-Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check-in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, e-parking).
-Υπάρχει νέα διάταξη των καθισμάτων σε όλους τους χώρους αναμονής, που επιτρέπει την τήρηση ελάχιστης απόστασης, ενώ συνιστάται η διατήρηση μιας θέσης κενής δίπλα σε κάθε καθήμενο επιβάτη. Οικογένειες ή ζευγάρια που συνταξιδεύουν, μπορούν να μην τηρούν την απόσταση αυτή.
-Το σύστημα κλιματισμού των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου παρέχει φρέσκο, ανανεωμένο και μη ανακυκλούμενο αέρα με φορά από πάνω προς τα κάτω, έτσι ώστε να περιορίζεται η οριζόντια κυκλοφορία του. Επιπρόσθετα, ο παρεχόμενος αέρας φιλτράρεται για σκόνη, ιούς και βακτήρια ή μύκητες, με ειδικά φίλτρα συγκράτησης.
Για τους επιβάτες ΑμεΑ, τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα και επιπρόσθετα, κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς όσο και τα οχήματα (Ambulifts) καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία από τον Covid-19 για τους επιβάτες.
Στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι σε στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και ακολουθεί πιστά της οδηγίες του, ενώ διευκρινίζεται:
«Τα παραπάνω μέτρα αξιολογούνται διαρκώς για την αποτελεσματικότητά τους και θα προσαρμόζονται σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων Κρατικών Αρχών. Ιδιαίτερα για τους αφικνούμενους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού, οι αρμόδιες Αρχές επιβάλλουν τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου ατομικών στοιχείων, ενώ κατά τη κρίση τους μπορεί να πραγματοποιούν και λήψεις βιολογικού υλικού για test Covid-19. Μέχρι τώρα, στους αφικνούμενους επιβάτες εξωτερικού ισχύει η 14ήμερη καραντίνα. Σχετική ενημέρωση παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες στους επιβάτες τους».
Οι οδηγίες του EASA
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, το οποίο καθορίζει τα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας της υγείας των ταξιδιωτών και του προσωπικού αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών, μόλις οι αεροπορικές εταιρείες επανεκκινήσουν τακτικά δρομολόγια πτήσεων μετά την παύση τους λόγω του κορονοϊού- COVID -19.
Για την άφιξη στο αεροδρόμιο και τα check in
- Όποιος έχει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με ασθενή με Covid-19 δεν θα πρέπει να εμφανίζεται στο αεροδρόμιο
- Στα αεροδρόμια θα μπαίνουν μόνο οι εργαζόμενοι και όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις γεγονός που σημαίνει ότι οι αποχαιρετισμοί θα γίνονται εκτός αεροδρομίων
- Όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να φοράνε μάσκες με την εξαίρεση των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών και όσων έχουν ιατρικούς λόγους που δεν τους επιτρέπουν να φοράνε μάσκες
- Όσοι βήχουν ή φταρνίζονται χωρίς να τηρούν τους σωστούς κανόνες προστασίας θα μπορούν να απομακρύνονται από τα αεροδρόμια ή και να τους επιβάλλονται πρόστιμα από τις κατά τόπους αρχές
- Η απόσταση ασφαλείας ορίζεται στο 1,5 μέτρο ενώ θα πρέπει να υπάρχουν σημάδια στο πάτωμα που θα βοηθούν τους ταξιδιώτες
- Στα αεροδρόμια θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι για τη διαχείριση επιβατών με πυρετό μεγαλύτερο των 38 βαθμών Κελσίου.
Ωστόσο στις οδηγίες επισημαίνεται ότι η θερμομέτρηση δεν θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο για τον εντοπισμό ασθενών με κορoνοϊό αλλά συστήνεται για να αποθαρρύνει ασθενείς από το να ταξιδεύουν αλλά για να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών
- Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια θα πρέπει να φορούν μάσκες αλλά και να δίνουν μάσκες σε όσους επιβάτες δεν διαθέτουν
- Το προσωπικό ασφαλείας μπορεί να φορά και ασπίδες προσώπου ενώ οι δίσκοι που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή των αντικειμένων κατά τη διάρκεια των ελέγχων θα πρέπει να απολυμαίνονται συχνά
Για την επιβίβαση και την αποβίβαση
- Ο EASA προτείνει περιορισμό στον αριθμό των χειραποσκευών για να γίνεται πιο γρήγορα η επιβίβαση αλλά και για να περιορίζονται οι κίνδυνοι μόλυνσης
- Στην είσοδο των αεροσκαφών συστήνεται να υπάρχει αυτόματος μηχανισμός για αντισηπτικά αλλά και χαλί εμποτισμένο με αντισηπτικό
- Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα λεωφορεία στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η χρήση τους για την επιβίβαση
Για την πτήση
- Τα αεροσκάφη θα πρέπει να απολυμαίνονται ενδελεχώς μεταξύ των πτήσεων
- Ο EASA ζητά ακόμα καλύτερα φίλτρα αέρα στα αεροπλάνα
- Επιβάτες και πλήρωμα θα φορούν μάσκα τις οποίες, όμως, θα πρέπει να αλλάζουν μετά από τέσσερις ώρες
- Μια τουαλέτα θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το πλήρωμα ενώ οι επιβάτες δεν θα πρέπει να συνωστίζονται στους διαδρόμους όπου αυτό είναι δυνατό
- Προτείνεται οι υπηρεσίες φαγητού και ποτού να είναι «περιορισμένες» και καμία πώληση προϊόντων dutyfree
- Σε περίπτωση κρούσματος κατά τη διάρκεια της πτήσης ο EASA προτείνει την εκκένωση δύο σειρών καθισμάτων προς κάθε κατεύθυνση ενώ όσοι κάθονταν σε αυτές θα πρέπει να δίνουν τα στοιχεία τους κατά την αποβίβαση. Ο ασθενής επιβάτης θα πρέπει να έχει τη δική του τουαλέτα και να κάθεται σε κάθισμα στο πίσω δεξιά τμήμα του αεροπλάνου. Ο αεραγωγός από πάνω του θα πρέπει να κλείνει και μόνο όσοι από το πλήρωμα έχουν έρθει ήδη σε επαφή μαζί του θα πρέπει να συνεχίζουν να τον εξυπηρετούν
Για την αποβίβαση και τη συλλογή αποσκευών
- Προτείνεται η απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου αλλά και ο ανασχεδιασμός των χώρων για τους μετανάστες
- Όσοι επιβάτες παίρνουν τις αποσκευές τους θα πρέπει να αποχωρούν το συντομότερο δυνατόν από το αεροδρόμιο.
Δείτε εδώ αναλυτικά τις οδηγίες
Πώς θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία
Για τα ξενοδοχεία ισχύουν οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας των καταστημάτων εστίασης, όσον αφορά στις καφετέριες και τα εστιατόριά τους. Δηλαδή, τραπέζια θα υπάρχουν μόνο σε εξωτερκούς χώρους, με ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών τα 2 μέτρα και με 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Το σερβίρισμα θα γίνεται επίσης με πολύ συγκεκριμένους τρόπους και οι μπουφέδες κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα υφίστανται καθόλου φέτος σε πολλά resorts.
Σχεδιάζονται επίσης πάρα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα καθαριότητας που απαιτούν όμως περισσότερα άτομα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης
Οι είσοδοι και οι έξοδοι κάθε δωματίου και πιθανόν και οι διαδρομές εντός του συγκροτήματος θα προσδιορίζονται επακριβώς για κάθε δωμάτιο για να μη συμπίπτουν κατά το δυνατόν οι επισκέπτες. Και το roomservice θα έχει την τιμητική του. Τα εντός δωματίων γεύματα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν καθώς ο κόσμος θα αποφεύγει την επαφή
Το σχέδιο δράσης σε περίπτωση κρούσματος κοροναϊού σε ξενοδοχείο
Ένα ενιαίο σχέδιο δράσης, του οποίου την ευθύνη υλοποίησης θα έχει η διεύθυνση του εκάστοτε τουριστικού καταλύματος, προβλέπει σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος κοροναϊού το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων του υπουργείου Τουρισμού.
Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης θα αφορά όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες με περισσότερα από 50 δωμάτια, ωστόσο σε όλα τα καταλύματα θα πρέπει να αναπτυχθεί σχέδιο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Αναλυτικό σχέδιο και ενημέρωση του ΕΟΔΥ
Με το σχέδιο δράσης, το υπουργείο Τουρισμού ελπίζει στην πρόληψη εμφάνισης κρουσμάτων κοροναϊού στις ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων που ενδεχομένως θα υπάρξουν με σκοπό τον περιορισμό της επέκτασης στο προσωπικό και τους ενοίκους.
Σε αυτό, θα παρουσιάζονται εγγράφως τα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων που θα έχει λάβει η διεύθυνση του τουριστικού καταλύματος.
Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ορισμένα από αυτά είναι:
– Η διεύθυνση του καταλύματος θα πρέπει να ορίσει συντονιστή για την επίβλεψη της εφαρμογής του και υπευθύνου για κάθε επιμέρους τμήμα αυτού (πχ. F&B, Housekeeping).
– Θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο στην τήρηση του πρωτοκόλλου ή των επιμέρους πρωτοκόλλων ανά τμήμα του καταλύματος με αντίστοιχη αναφορά των ατόμων, της διάρκειας και του τρόπου της εκπαίδευσης (πχ. τηλεκπαίδευση, εκπαίδευση από εξωτερικό διαπιστευμένο συνεργάτη κτλ).
– Θα αποτυπώνεται συνεργασία με ιατρό (αναλυτικά στοιχεία συνεργαζόμενου ιατρού), ο οποίος ενεργεί βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο του Covid-19 και ειδικότερα είναι εκπαιδευμένος στη λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος για μοριακό έλεγχο από ύποπτο κρούσμα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της τηλεϊατρικής έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ύποπτου κρούσματος και στενών επαφών του.
– Θα πρέπει να παρέχεται ενδεχόμενη πιστοποίηση του τουριστικού καταλύματος ως προς τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.
Παράλληλα, τα καταλύματα θα έχουν την υποχρέωση κοινοποίησης των στοιχείων επικοινωνίας του υπευθύνου εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος και του ιατρού που συνεργάζονται ή του παρόχου υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ.
Τέλος, η διεύθυνση του καταλύματος οφείλει να τηρεί αρχείο των μελών προσωπικού και όλων των ατόμων που διέμειναν στο ξενοδοχείο -όνομα, εθνικότητα, ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail)-, ώστε να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία με τις στενές επαφές τυχόν κρούσματος COVID-19, που ενδέχεται να ταυτοποιηθεί εκ των υστέρων.
Τι θα γίνει με τον εσωτερικό τουρισμό
Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, το «άνοιγμά» του αναμένεται την 1η Ιουνίου, όταν και επιτραπεί η λειτουργία των κάμπινγκ και των ξενοδοχείων–καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας.
Voucher σε 250.000 δικαιούχους
Το υπουργείο εστιάζει και στην τόνωση του κοινωνικού τουρισμού, καθώς ανακοινώθηκε η ενίσχυση του, ενώ οι συναρμόδιοι υπουργοί μίλησαν πιο συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για τριπλασιασμό της χρηματοδότησης του.
Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια και εστίασε στο πρόγραμμα Τουρισμός για όλους, που έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου και της τόνωση της ζήτησης.
Είναι προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία, θα προβλέπει κατ΄ ελάχιστον 4 διανυκτερεύσεις και θα αφορά 250.000 δικαιούχους, κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.