Στη μέγγενη του εισαγγελέα η οικογένεια του Σωκράτη Κόκκαλη
Τα στοιχεία αφορούν ύπαρξη «εγκληματικής οργάνωσης» για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή, στην οποία συμμετείχαν οι εταιρείες συμφερόντων του ομίλου
Ιδιαίτερος προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στην ηγεσία του Oμίλου Κόκκαλη για την εισαγγελική έρευνα που εξελίσσεται και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται πλέον σε πολύ προχωρημένο στάδιο σχετικά με τη δράση εγκληματικής οργάνωσης με στόχο το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και τη φοροδιαφυγή όπου εμφανίζονται να έχουν εμπλοκή οι κεντρικές εταιρείες του ομίλου (Intracom Α.Ε., Intrasoſt International, Intrakat A.E., Intralot και Intracom Υπηρεσίες Πληροφορικής). Την όλη υπόθεση είχαν φέρει στο προσκήνιο της δημοσιότητας, μαζί με απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα, τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», τον Απρίλιο του 2019 (έκδοση 20/4/2019). Τα στοιχεία προέκυψαν έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες και εφόδους της Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, με τη συνδρομή των κυπριακών Αρχών δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Αφορούν στην ύπαρξη «εγκληματικής οργάνωσης» για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και τη φοροδιαφυγή στην οποία συμμετείχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Κόκκαλη, αφού εμφανίζονται ως λήπτριες εικονικών τιμολογίων ύψους 13,348 εκατ. ευρώ το διάστημα 20112014.Στην παρούσα φάση, η προανάκριση που είχε διαταχθεί κατά το Αρθρο 243, παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής ∆ικονομίας για την παράβαση των Αρθρων 187, παρ. 1 Π.Κ. και 66 του Ν. 4174/2013 έχει προχωρήσει, ενώ οι ανησυχίες στον όμιλο στον οποίο συμμετέχει και η οικογένεια Κόκκαλη σχετίζονται και με αμερικανικά funds, που, μετά την υπόθεση της Folli Follie, στην παρούσα φάση διερευνούν και φέρνουν στο φως παρατυπίες άλλης ελληνικών συμφερόντων εισηγμένης. Ταυτόχρονα όμως μιλούν για μια τρίτη περίπτωση, προκαλώντας επιπλέον ανησυχίες για επιπλοκές πέραν της εισαγγελικής έρευνας στην οικογένεια του Σ. Κόκκαλη. Ενθυμούμενοι τα βασικά στοιχεία της υπόθεσης που διερευνά η Εισαγγελία και είχαν φέρει στο φως τα «Π» περίπου έναν χρόνο πριν, αξίζει να σημειώσουμε τα εξής: Κεντρικό πρόσωπο της εν λόγω «εγκληματικής οργάνωσης» και κύριος πρωταγωνιστής στο δίκτυο, το οποίο περιελάμβανε 58 εταιρείεςσφραγίδα, εκδότριες εικονικών τιμολογίων και 23 φυσικά πρόσωπα κυπριακής υπηκοότητας, σε ρόλο «αχυραν θρώπων», εμφανίζεται πάντοτε σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία ο κ. Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος (εν συντομία Γ.Σ.), πρόσωπο με πολύ επιβαρυμένο ποινικό μητρώο σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος από τη δεκαετία του 1980 ακόμα, με εμπλοκή στην επονομαζόμενη «μαφία των ακινήτων» και κεντρικό ρόλο στο «Παραδικαστικό 2».
Οπως συγκεκριμενοποιήθηκε στο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας, οι προαναφερόμενες εταιρείες του Ομίλου Κόκκαλη περιλαμβάνονται ανάμεσα σε αυτές που «αξιοποίησαν τις υπηρεσίες του Στ. Γεωργιτσογιαννάκου και της εγκληματικής του οργάνωσης». Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας και τον φάκελο της προανάκρισης, η υπόθεση αφορά συνολικό ποσό 91.001.250 ευρώ, που διακινήθηκε μέσω 50.751 αναλήψεων, κατά τη χρονική περίοδο 20112015, καθώς και την έκδοση «850 πλαστών και εικονικών τιμολογίων συνολικής καθαρής αξίας πλέον των 45.000.000 ευρώ προς ημεδαπές εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται οντότητες με σημαντική παρουσία στον τομέα δραστηριοποίησής τους».
Το εμπιστευτικό έγγραφο της Οικονομικής Αστυνομίας με ημερομηνία 24/10/2017, στο οποίο αναφέρεται ότι τον Ιούνιο του 2014 πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία-κρησφύγετο του Σταύρου Γεωργιτσο-γιαννάκου στον Χολαργό.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ολα ξεκίνησαν έξι χρόνια πριν, από έρευνα στο «κρησφύγετο» του Στ. Γεωργιτσογιαννάκου από την Οικονομική Αστυνομία, που βρισκόταν σε διαμέρισμα στον Χολαργό. Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουνίου 2014. Ο εν λόγω διωκόταν «με καταδικαστικές αποφάσεις και εντάλματα σύλληψης ανακριτών του Πρωτοδικείου Πειραιά, Αθηνών και του Εφετείου Αθηνών και η αναζήτηση είχε στόχο να προσαχθεί στο δικαστήριο». Είχαν προηγηθεί διακριτική παρακολούθηση της δηλωμένης οικίας του στο Ψυχικό, συλλογή πληροφοριών και εντοπισμός προσώπων και κινήσεων που θα οδηγούσαν σε αυτόν. Κατά τη διάρκεια της εφόδου των αστυνομικών στον Χολαργό, ο εν λόγω βρισκόταν εκεί και στην προσπάθεια διαφυγής του, αλλά, έχοντας ως στόχο την εξαφάνιση κρίσιμων στοιχείων που τον ενοχοποιούσαν, πέταξε από τον 4ο όροφο μια νάιλον σακούλα, την οποία εντόπισαν οι αστυνομικοί. Σε αυτήν, αλλά και στην έρευνα που εξελίχθηκε εντός της οικίας του Χολαργού, με την παρουσία εισαγγελέα, εντοπί στηκαν σωρεία εγγράφων, 52 συσκευές «token» της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) ηλεκτρονικοί κλειδάριθμοι για την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών μέσω web banking, USB memory stick, 33 συσκευές κινητών τηλεφώνων και 45 κάρτες κινητών τηλεφώνων.
Στη συνέχεια της έρευνας και κατόπιν συνδρομής που ζητήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΤΕ, διαπιστώθηκε ότι οι δικαιούχοι των συσκευών ήταν 58 νομικά και 23 φυσικά πρόσωπα. Ζητήθηκαν από την Οικονομική Αστυνομία στοιχεία από την κίνηση των λογαριασμών, ειδικά στην Εθνική Τράπεζα, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2011 μέχρι τον Απρίλιο 2015 (τότε διαβιβάστηκε το αίτημα). Επίσης, ζητήθηκε συνδρομή για συγκέντρωση στοιχείων από το ΙΚΑΕΤΑΜ, ενώ πραγματοποιήθηκε άρση του απορρήτου για τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων. Ζητήθηκαν, τέλος, στοιχεία κίνησης από τις ανάλογες εταιρείες κινητής. Ακολούθησαν έρευνες στις δηλωμένες έδρες των 58 εκδοτριών εταιρειών και στα σπίτια των 23 φυσικών προσώπων.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ότι αποδείχθηκε πως οι εταιρείες ήταν «επιγραφές» μόνο, χωρίς ουσιαστική δραστηριότητα (εταιρείεςμαϊμού), πέραν της μεταφοράς και διακίνησης των συγκεκριμένων κεφαλαίων, ενώ τα 23 φυσικά πρόσωπα ήταν όλα κυπριακής υπηκοότητας, χωρίς καμία παρουσία στην Ελλάδα.
Το έγγραφο της Οικονομικής Αστυνομίας προς την Εισαγγελία Αθηνών, με το οποίο της γνωστοποιήθηκε αυτεπάγγελτη προανάκριση για «εγκληματική οργάνωση».
Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Στ. Γεωργιτσογιαννάκος, σύμφωνα με την έρευνα, οργάνωσε ή απέκτησε τον έλεγχο σε ένα δίκτυο 58 εταιρειών που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, με νόμιμους εκπροσώπους πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του σε ρόλο «αχυρανθρώπων».
«Μοναδική ζωτική λειτουργία των εταιρειών που ήλεγχε ο Γ.Σ.», όπως αναφέρεται στο πόρισμα των ερευνών, «ήταν οι κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών στην ΕΤΕ. Χρησιμοποιήθηκαν από αυτόν ως οχήματα μεταφοράςδιακίνησης κεφαλαίων, με απώτερο σκοπό αυτά να κινηθούν στο τραπεζικό σύστημα και να καταλήξουν στους όποιους καρπωτές τους στη μορφή μετρητών. Η διαδικασία με την οποία επιτυγχανόταν αυτό και η οποία ελεγχόταν και πραγματωνόταν από τον Γ.Σ. ήταν η ακόλουθη: Οντότητες, είτε οίκοι του εξωτερικού είτε ημεδαπές εταιρείες, που φέρονται βάσει στοιχείων ως λήπτες φορολογικών στοιχείων και κάποιες εκ των αφανών εταιρειών έμβαζαν σημαντικά κεφάλαια στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών. Εν συνεχεία, ο Γ.Σ., μέσω web banking συναλλαγών, μοίραζε το αρχικό έμβασμα στους λογαριασμούς που ήλεγχε, μέχρι να είναι εφικτή η συνολική ανάληψή του από μηχανήματα ΑΤΜ της ΕΤΕ. Επί παραδείγματι, το αρχικό έμβασμα 100.000 ευρώ μετατρεπόταν σε επιμέρους μικρότερα εμβάσματα προς άλλες ελεγχόμενες εταιρείες, έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνολική ανάληψη σε μετρητά του προαναφερθέντος ποσού μέσω διαδοχικών αναλήψεων 2.000 ευρώ ανά ΑΤΜ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κατά τα έτη 20112015 πραγματοποιήθηκαν μέσω του συγκεκριμένου δικτύου 50.751 αναλήψεις, συνολικής αξίας 91.001.250 ευρώ. Ειδικότερα, το 2011 πραγματοποιήθηκαν 4.884 αναλήψεις από ΑΤΜ, συνολικής αξίας 8.387.500 ευρώ. Το 2012, 9.580 αναλήψεις, συνολικής αξίας 17.290.070 ευρώ. Το έτος 2013, 12.109 αναλήψεις, αξίας 22.329.320 ευρώ. Το 2014, 16.443 αναλήψεις, αξίας 29.373.050 ευρώ. Το 2015, 7.735 αναλήψεις, αξίας 13.621.310 ευρώ.
Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Από αυτά τα ποσά, αναφέρεται στο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας, «σύμφωνα με τα δεδομένα από την εφαρμογή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών κατά τις χρήσεις 20112013, οι υπό τον έλεγχο του Γ.Σ. αφανείς εταιρείες εξέδωσαν τουλάχιστον 850 φορολογικά στοιχεία, συνολικής καθαρής αξίας πλέον των 45.000.000 ευρώ, προς ημεδαπές εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται οντότητες με ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στον τομέα δραστηριοποίησής τους».
Στις «ενδεικτικά εμπλεκόμενες οντότητες που αξιοποίησαν τις υπηρεσίες του Γεωργιτσογιαννάκου και της εγκληματικής του οργάνωσης» αναφέρονται οι εταιρείες της οικογένειας Κόκκαλη. Οι συγκεκριμένες εταιρείες εντοπίστηκαν μάλιστα από την αρχική φάση της έρευνας, όταν, κατά την έφοδο στο «κρησφύγετο» του Στ. Γεωργιτσογιαννάκου εντοπίστηκαν αντίγραφα ταυτοτήτων και διαβατηρίων εκδοθέντων από τις κυπριακές Αρχές. Κατόπιν αιτήματος συνδρομής στην Interpol Κύπρου, βεβαιώθηκε ότι τα δελτία ταυτότητας και τα διαβατήρια ήταν αυθεντικά και έχουν εκδοθεί στα αναφερόμενα άτομα. Οι συγκεκριμένοι υπήκοοι Κύπρου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σχετίζονταν με την εταιρεία Intralot International Ltd.
Στη συνέχεια της έρευνας, εξάλλου, εντοπίστηκαν πολύ συγκεκριμένες δοσοληψίες, οι οποίες συνδέουν τις εταιρείες Κόκκαλη ως λήπτριες ποσών εικονικών τιμολογίων που εξέδιδαν οι εταιρείες του δικτύου που κατηγορείται ότι είχε οργανώσει και αξιοποιούσε ο Στ. Γεωργιτσογιαννάκος. Τα «Π» είχαν δημοσιοποιήσει από πέρυσι τις δοσοληψίες αυτές, όπως έχουν καταγραφεί από την αστυνομική έρευνα και δείχνουν την εμπλοκή των εταιρειών του επιχειρηματικού ομίλου Κόκκαλη στη διαδικασία «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης.
Το πολύ ενδιαφέρον, ταυτόχρονα, είναι ότι στις αναφερόμενες εταιρείες της οικογένειας Κόκκαλη πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις έδρες τους και, κατόπιν εφόδου, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τα εικονικά τιμολόγια των εταιρειών του δικτύου Γεωργιτσογιαννάκου, ενώ διασταυρώθηκαν τα στοιχεία και τα κεφάλαια ύψους 13,348 εκατομμυρίων ευρώ που διακινήθηκαν το χρονικό διάστημα 20112014 με τελικούς αποδέκτες τις εταιρείες Κόκκαλη.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 23 Μαΐου
Οπως συγκεκριμενοποιήθηκε στο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας, οι προαναφερόμενες εταιρείες του Ομίλου Κόκκαλη περιλαμβάνονται ανάμεσα σε αυτές που «αξιοποίησαν τις υπηρεσίες του Στ. Γεωργιτσογιαννάκου και της εγκληματικής του οργάνωσης». Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας και τον φάκελο της προανάκρισης, η υπόθεση αφορά συνολικό ποσό 91.001.250 ευρώ, που διακινήθηκε μέσω 50.751 αναλήψεων, κατά τη χρονική περίοδο 20112015, καθώς και την έκδοση «850 πλαστών και εικονικών τιμολογίων συνολικής καθαρής αξίας πλέον των 45.000.000 ευρώ προς ημεδαπές εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται οντότητες με σημαντική παρουσία στον τομέα δραστηριοποίησής τους».
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ολα ξεκίνησαν έξι χρόνια πριν, από έρευνα στο «κρησφύγετο» του Στ. Γεωργιτσογιαννάκου από την Οικονομική Αστυνομία, που βρισκόταν σε διαμέρισμα στον Χολαργό. Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουνίου 2014. Ο εν λόγω διωκόταν «με καταδικαστικές αποφάσεις και εντάλματα σύλληψης ανακριτών του Πρωτοδικείου Πειραιά, Αθηνών και του Εφετείου Αθηνών και η αναζήτηση είχε στόχο να προσαχθεί στο δικαστήριο». Είχαν προηγηθεί διακριτική παρακολούθηση της δηλωμένης οικίας του στο Ψυχικό, συλλογή πληροφοριών και εντοπισμός προσώπων και κινήσεων που θα οδηγούσαν σε αυτόν. Κατά τη διάρκεια της εφόδου των αστυνομικών στον Χολαργό, ο εν λόγω βρισκόταν εκεί και στην προσπάθεια διαφυγής του, αλλά, έχοντας ως στόχο την εξαφάνιση κρίσιμων στοιχείων που τον ενοχοποιούσαν, πέταξε από τον 4ο όροφο μια νάιλον σακούλα, την οποία εντόπισαν οι αστυνομικοί. Σε αυτήν, αλλά και στην έρευνα που εξελίχθηκε εντός της οικίας του Χολαργού, με την παρουσία εισαγγελέα, εντοπί στηκαν σωρεία εγγράφων, 52 συσκευές «token» της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) ηλεκτρονικοί κλειδάριθμοι για την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών μέσω web banking, USB memory stick, 33 συσκευές κινητών τηλεφώνων και 45 κάρτες κινητών τηλεφώνων.
Στη συνέχεια της έρευνας και κατόπιν συνδρομής που ζητήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΤΕ, διαπιστώθηκε ότι οι δικαιούχοι των συσκευών ήταν 58 νομικά και 23 φυσικά πρόσωπα. Ζητήθηκαν από την Οικονομική Αστυνομία στοιχεία από την κίνηση των λογαριασμών, ειδικά στην Εθνική Τράπεζα, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2011 μέχρι τον Απρίλιο 2015 (τότε διαβιβάστηκε το αίτημα). Επίσης, ζητήθηκε συνδρομή για συγκέντρωση στοιχείων από το ΙΚΑΕΤΑΜ, ενώ πραγματοποιήθηκε άρση του απορρήτου για τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων. Ζητήθηκαν, τέλος, στοιχεία κίνησης από τις ανάλογες εταιρείες κινητής. Ακολούθησαν έρευνες στις δηλωμένες έδρες των 58 εκδοτριών εταιρειών και στα σπίτια των 23 φυσικών προσώπων.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ότι αποδείχθηκε πως οι εταιρείες ήταν «επιγραφές» μόνο, χωρίς ουσιαστική δραστηριότητα (εταιρείεςμαϊμού), πέραν της μεταφοράς και διακίνησης των συγκεκριμένων κεφαλαίων, ενώ τα 23 φυσικά πρόσωπα ήταν όλα κυπριακής υπηκοότητας, χωρίς καμία παρουσία στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Στ. Γεωργιτσογιαννάκος, σύμφωνα με την έρευνα, οργάνωσε ή απέκτησε τον έλεγχο σε ένα δίκτυο 58 εταιρειών που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, με νόμιμους εκπροσώπους πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του σε ρόλο «αχυρανθρώπων».
«Μοναδική ζωτική λειτουργία των εταιρειών που ήλεγχε ο Γ.Σ.», όπως αναφέρεται στο πόρισμα των ερευνών, «ήταν οι κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών στην ΕΤΕ. Χρησιμοποιήθηκαν από αυτόν ως οχήματα μεταφοράςδιακίνησης κεφαλαίων, με απώτερο σκοπό αυτά να κινηθούν στο τραπεζικό σύστημα και να καταλήξουν στους όποιους καρπωτές τους στη μορφή μετρητών. Η διαδικασία με την οποία επιτυγχανόταν αυτό και η οποία ελεγχόταν και πραγματωνόταν από τον Γ.Σ. ήταν η ακόλουθη: Οντότητες, είτε οίκοι του εξωτερικού είτε ημεδαπές εταιρείες, που φέρονται βάσει στοιχείων ως λήπτες φορολογικών στοιχείων και κάποιες εκ των αφανών εταιρειών έμβαζαν σημαντικά κεφάλαια στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών. Εν συνεχεία, ο Γ.Σ., μέσω web banking συναλλαγών, μοίραζε το αρχικό έμβασμα στους λογαριασμούς που ήλεγχε, μέχρι να είναι εφικτή η συνολική ανάληψή του από μηχανήματα ΑΤΜ της ΕΤΕ. Επί παραδείγματι, το αρχικό έμβασμα 100.000 ευρώ μετατρεπόταν σε επιμέρους μικρότερα εμβάσματα προς άλλες ελεγχόμενες εταιρείες, έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνολική ανάληψη σε μετρητά του προαναφερθέντος ποσού μέσω διαδοχικών αναλήψεων 2.000 ευρώ ανά ΑΤΜ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κατά τα έτη 20112015 πραγματοποιήθηκαν μέσω του συγκεκριμένου δικτύου 50.751 αναλήψεις, συνολικής αξίας 91.001.250 ευρώ. Ειδικότερα, το 2011 πραγματοποιήθηκαν 4.884 αναλήψεις από ΑΤΜ, συνολικής αξίας 8.387.500 ευρώ. Το 2012, 9.580 αναλήψεις, συνολικής αξίας 17.290.070 ευρώ. Το έτος 2013, 12.109 αναλήψεις, αξίας 22.329.320 ευρώ. Το 2014, 16.443 αναλήψεις, αξίας 29.373.050 ευρώ. Το 2015, 7.735 αναλήψεις, αξίας 13.621.310 ευρώ.
Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Από αυτά τα ποσά, αναφέρεται στο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας, «σύμφωνα με τα δεδομένα από την εφαρμογή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών κατά τις χρήσεις 20112013, οι υπό τον έλεγχο του Γ.Σ. αφανείς εταιρείες εξέδωσαν τουλάχιστον 850 φορολογικά στοιχεία, συνολικής καθαρής αξίας πλέον των 45.000.000 ευρώ, προς ημεδαπές εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται οντότητες με ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στον τομέα δραστηριοποίησής τους».
Οι αποκαλύψεις των «Π», τα εικονικά τιμολόγια ύψους 13,348 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2011-2014, ο ρόλος του Σταύρου Γεωργιτσογιαννάκου και οι έφοδοι σε σπίτια και γραφεία
Στις «ενδεικτικά εμπλεκόμενες οντότητες που αξιοποίησαν τις υπηρεσίες του Γεωργιτσογιαννάκου και της εγκληματικής του οργάνωσης» αναφέρονται οι εταιρείες της οικογένειας Κόκκαλη. Οι συγκεκριμένες εταιρείες εντοπίστηκαν μάλιστα από την αρχική φάση της έρευνας, όταν, κατά την έφοδο στο «κρησφύγετο» του Στ. Γεωργιτσογιαννάκου εντοπίστηκαν αντίγραφα ταυτοτήτων και διαβατηρίων εκδοθέντων από τις κυπριακές Αρχές. Κατόπιν αιτήματος συνδρομής στην Interpol Κύπρου, βεβαιώθηκε ότι τα δελτία ταυτότητας και τα διαβατήρια ήταν αυθεντικά και έχουν εκδοθεί στα αναφερόμενα άτομα. Οι συγκεκριμένοι υπήκοοι Κύπρου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σχετίζονταν με την εταιρεία Intralot International Ltd.
Στη συνέχεια της έρευνας, εξάλλου, εντοπίστηκαν πολύ συγκεκριμένες δοσοληψίες, οι οποίες συνδέουν τις εταιρείες Κόκκαλη ως λήπτριες ποσών εικονικών τιμολογίων που εξέδιδαν οι εταιρείες του δικτύου που κατηγορείται ότι είχε οργανώσει και αξιοποιούσε ο Στ. Γεωργιτσογιαννάκος. Τα «Π» είχαν δημοσιοποιήσει από πέρυσι τις δοσοληψίες αυτές, όπως έχουν καταγραφεί από την αστυνομική έρευνα και δείχνουν την εμπλοκή των εταιρειών του επιχειρηματικού ομίλου Κόκκαλη στη διαδικασία «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης.
Το πολύ ενδιαφέρον, ταυτόχρονα, είναι ότι στις αναφερόμενες εταιρείες της οικογένειας Κόκκαλη πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις έδρες τους και, κατόπιν εφόδου, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τα εικονικά τιμολόγια των εταιρειών του δικτύου Γεωργιτσογιαννάκου, ενώ διασταυρώθηκαν τα στοιχεία και τα κεφάλαια ύψους 13,348 εκατομμυρίων ευρώ που διακινήθηκαν το χρονικό διάστημα 20112014 με τελικούς αποδέκτες τις εταιρείες Κόκκαλη.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 23 Μαΐου