Σπύρος Λίτσας (διεθνολόγος): Η Τουρκία επιδιώκει την οικονομική «αιμορραγία» της Ελλάδας
«Το επόμενο βήμα της Τουρκίας, που περιμένουμε, δεν είναι τόσο η έναρξη μιας διαδικασίας γεωτρήσεων, όσο η επιστροφή στις εποχές του Χόρα και του Σεισμίκ. Ένα σεισμογραφικό να εμφανίζεται στις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές να “παίζει με τις γραμμές”, δηλαδή να μπαινοβγαίνει στα εθνικά μας χωρικά ύδατα, με στόχο, όχι να διαμορφώσει ένα επιστημονικό πλαίσιο έρευνας για υδρογονάνθρακες στον βυθό, αλλά να ανεβάσει την ανδρεναλίνη στην επιφάνεια»!
Τα παραπάνω τόνισε ο διεθνολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπύρος Λίτσας μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος».
«Υπάρχει και κάτι βαθύτερο σ` αυτή την τακτική» εξήγησε. «Ή χώρα μας, έχοντας πάει πάρα πολύ καλά στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, βρέθηκε σε πολύ καλύτερο… πλασάρισμα, σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι το πλήγμα στον τουρισμό μας, υπαρκτό μεν, θα είναι μικρότερο από όσο αν βρισκόμασταν σε μια διαφορετική κατάσταση. Αυτό η Τουρκία δεν το επιθυμεί, διότι ένας από τους βασικούς της στόχους, ίσως ο πιο ρεαλιστικός, είναι να αυξάνει διαρκώς τον ανταγωνισμό και την τριβή, για να επιτυγχάνεται η οικονομική “αιμορραγία” της Ελλάδας».
Ο κ. Λίτσας υπογράμμισε τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή σε διπλωματικό επίπεδο, τονίζοντας πως «αποτελεί τεράστιο βήμα υπέρ των θεσεών μας η τοποθέτηση του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα» και πρόσθεσε ό,τι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, διότι ένα θερμό επεισόδιο, μπορεί να προκύψει και μέσα από μια διαδικασία ατυχήματος και όχι απαραίτητα ως σχεδιασμένη ενέργεια».
Συμπλήρωσε δε, πως σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου, θα πρέπει ως χώρα να είμαστε προετοιμασμένοι «να μεταφέρουμε πολιτικά και θεσμικά τις εξελίξεις στον πυρήνα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που δεν μπορεί να κρύβεται διακρώς πίσω από την γνωστή Χάρτα, που δίνει στο ΝΑΤΟ τη δυνατότητα να παίζει ρόλο Ποντίου Πιλάτου, όταν δύο μέλη βρίσκονται σε συνθήκες όξυνσης».