Λινού (καθηγήτρια επιδημιολογίας) στα Παραπολιτικά 90,1: Δυστυχώς έχουμε διασπορά των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Ινστιτούτου Προληπτικής περιβαλλοντικής και εργασιακής ιατρικής πρόληψης, κα Αθηνά Λινού, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Αναφερόμενη στην έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στις μεγάλες πόλεις, η κα Λινού είπε ότι είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων.
«Πρώτα-πρώτα είναι αποτελέσματα της χαλάρωσης γιατί ο ιός υπήρχε στη χώρα και βγαίνοντας ή σταματώντας την καραντίνα δεν πήραμε μέτρα προστασίας και ίσως δεν ενημερώσαμε επαρκώς τον πληθυσμό για τη σοβαρότητα και την ανάγκη ειδικών μέτρων προστασίας. Δεν είναι λήξη συναγερμού το ότι δεν έχουμε καραντίνα πλέον. Δυστυχώς έχουμε διασπορά των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα με περισσότερα κρούσματα στις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχει και μεγαλύτερος πληθυσμός που είναι σε κίνδυνο να κολλήσει και μεγαλύτερος συνωστισμός», τόνισε
Για το κύμα των ανθρώπων που πιστεύουν ότι δεν είναι αληθινή η απειλεί του ιού, σημείωσε ότι «υπάρχει αντίδραση και η αντίδραση έχει προκληθεί από την έλλειψη εμπιστοσύνης του πληθυσμού σε πολλούς απ’ εμάς. Είναι δικαιολογημένη αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης διότι αρκετοί είπαν «δεν χρειάζεται μάσκα» επειδή πίστευαν ότι δεν χρειάζεται η μάσκα επειδή δεν είχαμε επαρκή πληροφορία αλλά εν μέρει δεν είπαμε στους ανθρώπους την αλήθεια. Όταν ο ΠΟΥ έλεγε ότι δεν είναι απαραίτητη η μάσκα δεν το έλεγε επειδή πίστευε ότι δεν είναι απαραίτητη η μάσκα αλλά επειδή υπήρχε τεράστια ανάγκη να κάνουμε οικονομία στις μάσκες που δεν υπήρχαν παγκοσμίως για να καλύψουμε το υγειονομικό προσωπικό. Πάντα σε μια πανδημία τους πρώτους που προσπαθείς να σώσεις είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο. Ο ΠΟΥ αντί να πει «διαφυλάξτε τις μάσκες είναι εντελώς απαραίτητες για τον πληθυσμό των νοσηλευτών και των γιατρών πρώτης γραμμής» είπε μια παραπληροφόρηση ότι δεν βοηθάει και πολύ η μάσκα και αυτό διαδόθηκε παγκοσμίως. Ακόμα και τώρα είναι διστακτικοί στο να πουν «καθολική εφαρμογή της μάσκας» και αυτό γιατί υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν έχουν μάσκα.
Ερωτηθείσα ποια είναι η εικόνα των νοσοκομείων, η κα Λινού επισήμανε ότι είναι πολύ καλή από ότι ακούει από τις ανακοινώσεις και είναι καλή γιατί, όπως είπε, «έχουμε μεν κρούσματα αλλά τα κρούσματα είναι μεταξύ νεότερων ανθρώπων οι οποίοι κινούνται πιο πολύ έχουν πιο πολλές επαφές άρα νοσούν πιο συχνά»
«Το θέμα είναι ότι σε κάποια φάση θα αρχίσουμε να έχουμε κρούσματα και σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε ποιο ευάλωτους πληθυσμούς που νοσούν ή έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα και τότε θα υπάρχει κίνδυνος να μην επαρκούν οι ΜΕΘ σε συνδυασμό και με όλα τα άλλα νοσήματα που πρέπει να καλύψουν», είιπε για να προσθέσει στη συνέχεια.
«Λέγοντας την αλήθεια στον πληθυσμό ότι αν όλοι φορούσαμε μάσκα θα είχε εξαφανιστεί μέσα σε δύο μήνες ο ιός αλλά μάσκα όλες τις ώρες και τη φορούσαμε σωστά... Πιστεύω ότι πρέπει η επιτροπή να έχει το θάρρος να τα εισηγηθεί γιατί αν δεν τα πούμε αυτά εμείς που ξέρουμε τι σημαίνει ιατρικά δεν νομίζω ότι μπορεί ένας οικονομολόγος να τα πει γιατί η δουλειά του είναι να διασώσει την οικονομία.
Έπρεπε να υπάρχει μια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ταυτόχρονα και οι επιδημιολόγοι και οι κλινικοί γιατροί, να υπάρχουν και κοινωνιολόγοι και πολιτικοί γιατί και πολιτική αναστάτωση μπορεί να έχουμε αν έχουμε πείνα και αρρώστια ταυτόχρονα και οικονομολόγοι. Να κάτσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να κατανοήσει ο ένας την πλευρά του άλλου και να μπορέσουμε να έχουμε λύσεις οι οποίες θα βοηθάνε προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι σαφές ότι ζούμε σε μια εποχή που έχουμε πολλαπλές κρίσεις ταυτόχρονα».