Δερμιτζάκης (Καθηγητής γενετικής) στα Παραπολιτικά 90,1: Οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκα και να μην μοιράζονται τίποτα μεταξύ τους
«Δοκιμάζονται πολλά φάρμακα για τον κοροναϊό, τα περισσότερα απέτυχαν δήλωσε» στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης.
Ο κ. Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι το εμβόλιο δεν θα καλύψει ποτέ 100% τους ασθενείς και είπε πως «πρέπει να υπάρξει φαρμακευτική αγωγή».
Αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, ο καθηγητής δήλωσε πως «η αύξηση των ατόμων αυξάνει τον συνωστισμό και την μετάδοση του κοροναϊού».
Ακόμη σημείωσε πως «οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκα και οι μαθητές να μην μοιράζονται τίποτα με τους συμμαθητές τους».
Διαβάστε ολόκληρη τη σσυνέντευξη του Μανώλη Δερμιτζάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
«Εμένα η ζωή μου ήταν στην Γενεύη αποφάσισα να περνάω το μισό χρόνο μου στην Ελλάδα για να κάνω κάτι, τα πράγματα ήταν πιο αργά απ’ ότι θα ήθελα. Η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν ότι διαπίστωσα ότι ο τομέας της έρευνας ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για χώρες οι οποίες είναι πετυχημένες, που έχει κάνει τεράστια διαφορά στην οικονομία και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από όλες τις πολιτικές παρατάξεις και την κοινωνία σε μεγάλο βαθμό ως κάτι που είναι ή πολυτέλεια ή περιφερειακό», σημείωσε ο καθηγητής γενετικής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης.
«Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι η έρευνα, η επιστήμη, η ανακάλυψη που μπορεί να γίνει στην Ελλάδα είναι το κέντρο όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων δεν πρόκειται ποτέ να δούμε ούτε τεράστια αύξηση στο ΑΕΠ μας και στην οικονομία ούτε πρόκειται να δούμε τα μυαλά να γυρίζουν πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν είχαν εμπλακεί στη δουλειά του οι πολιτικοί, ο καθηγητής δήλωσε: «Δεν θα το έλεγα έτσι, περισσότερο δεν με ρωτούσανε και εμένα για να συμμετέχω στη διαδικασία. Εγώ ήμουνα σύμβουλος σε διάφορα επίπεδα και μπορούσα να προσφέρω τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου φέρνοντας όμως και την εμπειρία και άλλων συναδέλφων. Νομίζω ότι στο οργανόγραμμα της κυβέρνησης, και οποιασδήποτε κυβέρνησης, ο τομέας της έρευνας δεν είναι σημαντικός, είναι περιφερειακός και αν αυτό δεν αλλάξει ότι και να συζητάμε για start up δεν πρόκειται... δηλαδή τα start up με την έλλειψη σοβαρής δομής και χρηματοδότησης της έρευνας θα παραμείνει ένας μικρός τομέας».
Αναφορικά με τη φαρμακευτική αγωγή σε σχέση με τη θεραπεία για τον κοροναϊό, δήλωσε ότι «αυτή την περίοδο πάρα πολλά φάρμακα δοκιμάστηκαν, τα περισσότερα από αυτά απέτυχαν παταγωδώς γιατί η έρευνα για φάρμακα είναι πάρα πολύ δύσκολη και όχι με τέτοιες ταχύτητες που θα θέλαμε με βάση την πανδημία».
«Υπάρχει το Remdesivir το οποίο κάνει μια μικρή διαφορά αλλά κάνει διαφορά. Μετά υπάρχουν πολλές δοκιμές που έχουν γίνει σε υπάρχοντα φάρμακα που έχουν αποτύχει. Το επόμενο επίπεδο είναι τα πιο στοχευμένα φάρμακα δηλαδή φάρμακα που αναπτύσσονται για τον κοροναϊό, αυτά τα οποία φαίνεται ότι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα γιατί είναι πολύ εξειδικευμένα και έχουμε και ιστορία στην τεχνολογία είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα. Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες έχουν ξεκινήσει και μάλιστα αρκετά επιθετικά για να επιταχύνουν τη διαδικασία», εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης.
«Όταν βρεθεί κάτι το οποίο φαίνεται ότι δουλεύει τότε μπορεί να πάει πολύ γρήγορα αν είμαστε τυχεροί γιατί επειδή το κάνουμε σε ασθενείς εάν αυτό έχει πραγματικά μεγάλη αποτελεσματικότητα μπορεί να το δούμε πάρα πολύ γρήγορα. Επομένως δεν αποκλείεται να είμαστε τυχεροί και να έχουμε ένα φάρμακο με αυτή τη μορφή, που δεν ξέρω αν θα είναι μήνες αλλά μπορεί να είναι σε ένα χρόνο από τώρα. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό διότι το εμβόλιο δεν θα μπορέσει ποτέ να καλύψει 100% όλους τους ασθενείς και το να έχουμε ένα στοχευμένο φάρμακο του οποίου η τεχνολογία να μπορεί να ανανεώνεται, γιατί ο ιός εξελίσσεται άρα πρέπει να εξελίσσονται και τα αντισώματα αντίστοιχα, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο είναι η έρευνα για το εμβόλιο του κοροναϊού, απάντησε πως «στα εμβόλια είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση με την έννοια ότι έχουν ξεκινήσει πάρα πολλές εταιρείες εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Υπάρχουν κάποια εμβόλια τα οποία βρίσκονται σε φάση 3 αυτή τη στιγμή».
Αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις και την αντιπαράθεσή του και τον κ. Μαγιορκίνη, δήλωσε: «Να ξεκαθαρίσω ότι οι επιστημονικές αντιπαραθέσεις είναι πάντα φιλικές, είναι πάντα καλοπροαίρετες. Το λεω για να μην φαίνεται σαν να τσακωνόμαστε... η άποψή μου είναι ότι η αύξηση των ατόμων σε ένα δεδομένο χώρο αυξάνει το συνωστισμό και επομένως τη μετάδοση».
«Στο σημείο που διαφωνώ είναι ότι όταν έχουμε 25 παιδιά δίνουμε τη δυνατότητα σε περίπου 15 επαφές να είναι λιγότερο από το 1 μέτρο που σημαίνει ότι αυτή η επαφή είναι πολύ κοντινή, δεν εξασφαλίζουμε τη μίνιμουμ απόσταση που θέλουμε. Όταν έχουμε 15 παιδιά έχουμε μηδέν επαφές. Όταν σε μια τάξη δίνουμε 15 ευκαιρίες να γίνει μετάδοση είναι πολύ περισσότερες από το μηδέν. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει ρίσκο, είτε στο 15 είτε στο 25, το ρίσκο είναι σίγουρα μικρότερο στο 15», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι «οι μαθητές θα πρέπει να φοράνε τις μάσκες γιατί αυτό είναι το έξτρα μέτρο το οποίο εμποδίζει τη μετάδοση λόγω της απόστασης που είναι μικρότερη. Να μην μοιράζονται τίποτα γόμες, μολύβια και επίσης θα πρέπει να κρατάνε, στο βαθμό που γίνεται, ο καθένας να έχει το δικό του χώρο στο θρανίο».
«Δεν ανησυχώ πάρα πολύ για τα σχολεία δηλαδή αυτό που συζητάμε τώρα οι διαφορές είναι μικρές σχετικά στο σύνολο του ρίσκου που συζητάμε. Είμαστε σχετικά καλά σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, θα ήθελα να είμαστε πιο χαμηλά αλλά δεν έχουμε ξεφύγει. Νομίζω ότι έχουνε μάθει τα παιδιά και οι δάσκαλοι στο πρώτο επίπεδο πώς να λειτουργούν στο σχολείο από τον Μάιο και τον Ιούνιο», ξεκαθάρισε.
«Εμένα η πρότασή μου θα ήταν να ανοίξουμε τα σχολεία και μάλιστα και από τις 7 δεν νομίζω ότι είναι τόσο τραγικό. Επομένως νομίζω ότι οι γονείς πρέπει να μην αγχώνονται, τα παιδιά δεν κινδυνεύουνε, οι μεταδόσεις δεν νομίζω ότι θα είναι τραγικές, πρέπει να προσέξουμε άλλες πλευρές περισσότερο απ’ ότι τα σχολεία», σημείωσε επιπρόσθετα.