Χαρδαλιάς για «Ιανό»: Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ηλεία θα χτυπηθούν πρώτα-Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά-Είμαστε σε επιφυλακή
Οι τρεις οδηγίες που έδωσε
Οδηγίες προστασίας στους κατοίκους των περιοχών της δυτικής και κεντρικής Ελλάδος, που είναι στο κόκκινο λόγω της κακοκαιρίας που έρχεται με την μορφή σφοδρού κυκλώνα, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Είμαστε σε επιφυλακή ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που θα «χτυπήσουν» τη χώρα τις επόμενες ώρες, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Από αύριο Πέμπτη ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα μας», είπε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς και ανέλυσε τον όρο κυκλώνας, όπως ο «Ιανός».
«Το φαινόμενο θα πλήξει τη χώρα αργά το απόγευμα. Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία θα χτυπηθούν πρώτα. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και μεγάλης διάρκειας».
«Μπορεί να υπάρξουν βλάβες και πλημμύρες σε αστικές περιοχές και παράκτιες. Ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος. Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι».
«Καλούμε τους πολίτες να μείνουν σε απόλυτη επιφυλακή», τόνισε χαρακτηριστικά και έδωσε τρεις βασικές οδηγίες στους πολίτες.
Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε τρεις συγκεκριμένες οδηγίες:
- Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή κοντά υπάρχουν χείμαρροι και ακτές να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν σε συγγενείς ή φίλους.
-Να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους.
-Να μη διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει.
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κακοκαιρίας.
Οι οδηγίες προς τους πολίτες
Να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την κακοκαιρία Ιανός έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σε ανακοίνωσή της η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Συγκεκριμένα, στην κεντρική και νότια Ελλάδα όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.