«Λαμβάνονται προληπτικά όλα τα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τυχόν συνέπειες από την έλευση της κακοκαιρίας Ιανός», δήλωσε στα Παραπολιτικά
90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Μάλιστα ο κ. Πατούλης έκανε γνωστό πως στις 11:00 το πρωί θα γίνει σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ώστε να δοθούν οδηγίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων, ενώ τόνισε πως «η Αττική θα αρχίσει να επηρεάζεται από το μεσημέρι ή απόγευμα της Παρασκευής και για περίπου ένα 24ωρο».

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα και μέχρι το Σάββατο, αναμένεται να χτυπήσει και τη χώρα μας ο Μεσογειακός Κυκλώνας με τον κρατικό μηχανισμό να προειδοποιεί τους πολίτες για πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αναμένονται ισχυρότατες καταιγίδες, μεγάλος όγκος βροχής, αλλά και θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάσουν ως και τα 11 μποφόρ, ενώ το κύμα κακοκαιρίας «Ιανός» αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του το απόγευμα και θα πλήξει την δυτική, νότια και κεντρική Ελλάδα έως και το Σάββατο το μεσημέρι.

Ο Μεσογειακός κυκλώνας (ή medicane όπως αποκαλείται) ήδη βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο και χθες επηρέασε το νοτιότερο τμήμα της Ιταλίας, με τα ύψη της βροχής να πλησιάζουν τα 600 χιλιοστά.

Τέλος για την πανδημία του κοροναϊού που τα τελευταία 24ωρα σαρώνει ολόκληρη την Αττική ο περιφεριεάρχης είπε ότι «ο ιός δεν εξαφανίστηκε και είναι εδώ» ενώ ζήτησε τη χρήση μάσκας από όλους και την αποφυγή συνωστισμού.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Πατούλη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με καιρικό φαινόμενο «Ιανός», ο κ. Πατούλης σημείωσε: «Είναι ένα ακραίο φαινόμενο το οποίο απ’ ότι φαίνεται πλησιάζει τη χώρα μας και θα πρέπει προληπτικά να μας να δώσει μια ένταση ενεργειών και μια εγρήγορση και κατόπιν προφανώς οδηγίες οι οποίες θα δοθούν προς κάθε πολίτη».

«Στις 11 η ώρα θα γίνει μια σύσκεψη στο γραφείο της Πολιτικής Προστασίας όπου εκεί θα πάρουμε πληροφορίες ακόμα περισσότερες όσον αφορά αυτό το φαινόμενο αλλά και μια στρατηγική του τι γίνεται από όλους μας βάζοντας όλο τον κρατικό πολυεπίπεδο μηχανισμό σε εγρήγορση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει καθαρισμός με επιμελή τρόπο, τουλάχιστον για τα ρέματα της Αττικής, ώστε να μην υπάρχουν φερτά τα οποία με τη μεγάλη ροή δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα. από την άλλη όμως το ότι υπάρχουν σημεία τα οποία θέλουν διευθέτηση καλύτερη οριοθέτηση των ρεμάτων που είναι μια δουλειά που χρειάζεται χρόνος υφίσταται. Σε αυτό τοποθετήθηκε και ο κ. Χαρδαλιάς ότι σε σημεία που ξέρετε ότι έχει πλημμυρίσει, ότι είσαστε σε ένα υπόγειο και είναι δίπλα ένα ρέμα που δεν ξέρουμε την συμπεριφοράς του καλό θα είναι να προσέξουμε να είμαστε σε πιο ψηλά σημεία», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Η Αττική θα αρχίσει να επηρεάζεται από την Παρασκευή το μεσημέρι προς απόγευμα το οποίο θα κρατήσει μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι όπου θα αρχίσει να κινείται προς τις Κυκλάδες», επισήμανε ο ίδιος.

«Από προχθές έχουν εντατικοποιηθεί ακόμα περισσότερο οι καθαρισμοί που ούτως εδώ και ένα χρόνο υφίσταται. Δεύτερον, θα στείλουμε επιστολή προς κάθε κατεύθυνση δηλαδή εννοώ των δημάρχων για τον καθαρισμό έστω και σε κάποια φρεάτια στα οποία ενδεχομένως κάποια φερτά έχουνε καλύψει. Από την άλλη πλευρά όμως θα υπάρχουν σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες για το πώς ακριβώς πρέπει να συμπεριφερθούν», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Αναφορικά με την κατάσταση του covid19 στην Αττική, ο περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε: «Ο covid δεν εξαφανίστηκε είναι εδώ. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ή θα πάμε πολύ καλύτερα ή θα πάμε πολύ χειρότερα. Θέλει σύνεση, μάσκα και χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι όταν βρισκόμαστε σε συνωστισμό, όταν βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά με ανθρώπους είτε μέσα είτε έξω η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητο στοιχείο για τη μη μεταδοτικότητα του ιού. Προστατεύουμε και τον εαυτό μας και τους γύρω μας».