«Εύχομαι και ελπίζω αυτή η απόφαση να συνοδευτεί από μη αναγνώριση ελαφρυντικών γιατί αυτοί που καταδικάστηκαν είναι αμετανόητοι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Σωτηρέλης, αναφορικά με την ιστορική απόφαση της δίκης.

Αναφορικά με τις επιθέσεις που είχε δεχτεί από τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Σωτηρέλης διευκρίνισε ότι «οι επιθέσεις δεν ήταν μόνο από τη Χρυσή Αυγή ήταν και από έντυπα που επικαλούνται τη ‘’δημοκρατία’’ αλλά είχαν αναλάβει εργολαβικά τη δολοφονία χαρακτήρων όλων όσοι στρέφονταν κατά της Χρυσής Αυγής».

«Δηλαδή υπήρξαν διάφορα έντυπα και διάφορα site τα οποία είχαν αναλάβει εργολαβικά να υπερασπίζονται τη Χρυσή Αυγή και να διαχέουν το δηλητήριο της εμμέσως πλην σαφώς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά τη σύγχρονη δημοκρατία διότι η ναζιστική ιδεολογία αλλά και το όλο πρόβλημα που ανέκυψε με την Χρυσή Αυγή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, υπήρξαν θύλακοι και στο χώρο των ΜΜΕ και στο χώρο της πολιτικής δικαιοσύνης και στο χώρο της Αστυνομίας και στο χώρο του στρατού και δυστυχώς έχουμε μια ρωγμή μεγάλη στο αυγό του φιδιού που εκκολάφθηκε αυτά τα χρόνια αλλά δεν έχουμε οριστικό σπάσιμο και η δημοκρατία χρειάζεται να επαγρυπνεί και να αποδεικνύει, όπως απέδειξε και σήμερα, ότι ξέρει να αμύνεται. Είναι ανεκτική αλλά και ξέρει να αμύνεται», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για την μη επανεκλογή της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, δήλωσε: «Αυτό ήταν πολύ σημαντικό, ήταν η αρχή του τέλους για την Χρυσή Αυγή. Θέλω να επισημάνω και είναι πολύ σημαντικό ότι παρότι υπήρξε αυτή η άνθηση του φαινομένου για ένα διάστημα και παρότι στην Ελλάδα υπήρξαν συνθήκες πάρα πολύ άσχημες για μεγάλο χρονικό διάστημα, για μια δεκαετία σχεδόν, αντίστοιχα με αυτές που υπήρξαν στον μεσοπόλεμο στη Γερμανία για παράδειγμα και ευνοούν την άνθηση τέτοιων φαινομένων τελικά έφθινε και εξαφανίστηκε και σε αυτό συνέβαλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου».

«Ενώ αντίθετα σε ευρωπαϊκές χώρες που δεν γνώρισαν τέτοια προβλήματα είχαμε μια εκτίναξη κομμάτων τα οποία λίγο παραλλάχτηκαν αλλά η ουσία είναι η ίδια, είναι φασίζοντα κόμματα τα οποία όμως παίζουν ρόλο στις εξελίξεις. Αυτό λοιπόν είναι σημαντικό επίτευγμα του πολιτικού μας συστήματος παρότι υπήρξε το φαινόμενο αυτό και αναπτύχθηκε με έναν τρόπο προβληματικό, και σε αυτό συνέβαλε πάρα πολύ η ‘’ιδεολογία του εχθρού’’», επισήμανε ο κ. ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Ο κ. Σωτηρέλης εξήγησε ότι «καλλιεργείται η αντίληψη ότι ο απέναντι ο οποίος διαφωνεί μαζί μας είναι εχθρός, είναι προδότης, είναι γερμανοτσολιάς ή τι άλλο, αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Η δημοκρατία σημαίνει ανεκτικότητα, ανοχή της άλλης άποψης εφόσον βέβαια κινείται σε δημοκρατικό πλαίσιο».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε στην ίδια βάρκα ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές αλλά από εκεί και πέρα είμαστε στην ίδια βάρκα και αν ο ένας επιδίδεται σε διχαστικό λόγο απέναντι στον άλλο ουσιαστικά κινδυνεύει να βουλιάξει η ίδια η βάρκα της δημοκρατίας. Και ακριβώς αυτό πρέπει να αποφευχθεί με αφετηρία αυτή την ιστορική απόφαση του Εφετείου», τόνισε.

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι «εύχομαι και ελπίζω αυτή η απόφαση να συνοδευτεί από μη αναγνώριση ελαφρυντικών γιατί αυτοί που καταδικάστηκαν είναι αμετανόητοι πρώτον, και δεύτερον από μη αναστολή της ποινής τους ακριβώς γιατί ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια δείχνουν ότι δεν έχουν καμία επίγνωση του τι έκαναν και πως το έκαναν».

«Είμαστε σε πολύ δύσκολες συνθήκες ξανά, χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση σε πάρα πολλά ζητήματα πέρα από τις διαφορές και αυτό είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι σε αυτή την εκτρωματική λογική του φασισμού», πρόσθεσε.