Συνήγορος οικογένειας Φύσσα στα Παραπολιτικά 90,1: Το πολιτικό σύστημα μπορεί να αποκλείσει τους καταδικασθέντες
«Ιστορική η απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής που στηρίχθηκε στα στοιχεία της δικογραφίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα Ελευθερία Τομπατζόγλου.
Η κ. Τομπατζόγλου ανέφερε πως η καθυστέρηση της διαδικασίας οφείλεται «στα αιτήματα των κατηγορουμένων».
Παράλληλα σημείωσε πως «το πολιτικό σύστημα μπορεί να αποκλείσει τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ελευθερίας Τομπατζόγλου στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την απόφαση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή, η κ. Τομπατζόγλου σημείωσε: «Ειναι δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με μια ιστορική απόφαση. Το βασικό της απόφασης αυτής είναι ότι στηρίχτηκε καθαρά στα στοιχεία της δικογραφίας, είναι μια καθαρή ποινική απόφαση. Είμαι βέβαιη ότι θα έχει πληρέστατη αιτιολογία. Είναι μια δίκη η οποία είχε πληθώρα στοιχείων, η απόφαση ήταν πλήρως αιτιολογημένη, δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν φωνές που ακόμα θα ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία ήταν ελλιπή και ότι η απόφαση ελήφθη υπό το βάρος της πίεσης της κοινωνίας».
Αναφερόμενη στη μεγάλη διάρκεια της δικής, η συνήγορος της οικογένειας του Φύσσα: «Η καθυστέρηση η οποία προκλήθηκε δεν οφείλεται σε θεσμικούς παράγοντες με την έννοια ότι κάποιος εμπόδιζε τη διαδικασία. Οι μεγάλες καθυστερήσεις οφείλονταν αποκλειστικά στους κατηγορουμένους γιατί είχανε το θράσος να ζητήσουν το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Και θα σας πω δύο πολύ ενδεικτικά παραδείγματα. Κατά τον χρόνο που είχαμε αποχή οι δικηγόροι οι Σύλλογοί μας μας δίνανε τη δυνατότητα να ζητήσουμε άδεια με βάση τη βαρύτητα της υπόθεσης προκειμένου να συνεχιστεί η δίκη κατά τη διάρκεια της αποχής, η πολιτική αγωγή έλαβε άδεια από τους Συλλόγους και πήγαν και ανακαλέσανε τις άδειές μας. Δεν υπήρχε κανένας λόγος με χορηγηθείσα άδεια να σπεύσουν να ανακαλέσουν τις άδειες. Δεύτερον, ο Λαγός προσκόμισε 2.100 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις».
Αναφορικά με τη συζήτηση για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, επισήμανε: «Πλέον το πολιτικό σύστημα είναι προ των απολύτων ευθυνών του. Ούτε προσχηματικές δηλώσεις, ούτε προσχηματικές αποκηρύξεις ούτε ίσες αποστάσεις εδώ πέρα πλέον όταν υπόδικοι για εγκληματική οργάνωση, αποδεδειγμένα ναζιστές, τολμήσουν να ξανακατέβουν σε δημοκρατικές εκλογές, ανεξαρτήτως του ποσοστού του κόσμου που μπορεί να τους στηρίξει, είναι χρέος του πολιτικού συστήματος πλέον να τους αποκηρύξει».
Ερωτηθείσα πότε εκτιμά ότι θα τελεσιδικήσει η υπόθεση, απάντησε: «Δεν μπορώ να κάνω υπολογισμό γιατί δεν ξέρω πότε θα προσδιοριστεί το Εφετείο και πιθανολογώ ότι αν στο Εφετείο είναι πάλι καταδικαστική η απόφαση σίγουρα οι κατηγορούμενοι θα φτάσουν μέχρι Άρειο Πάγο. Το ζήτημα είναι ότι επειδή ο όγκος του αποδεικτικού υλικού είναι τεράστιος, τον οποίο τον χειριστήκαμε και οι δύο πλευρές και πλέον τον κατέχουμε, δεν θα τίθεται ζήτημα τόσο μακράς διάρκειας γιατί θα ξέρουμε πλέον σε ποια σημεία να επιμείνουμε. Οι Εφέτες στο Πενταμελές θα έχουν ναι απόφαση αιτιολογημένη πλήρως... Τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα τουλάχιστον από άποψη χρόνου και διαδικασίας».
Για την κα Μάγδα Φύσσα, ανέφερε: «Όλα αυτά τα χρόνια μας παρείχε μια ψυχολογική στήριξη που συνήθως είναι το αντίστροφο με την έννοια ότι σε κάθε στιγμή ήταν δίπλα μας, σε κάθε στιγμή μας έδινε θάρρος, σε κάθε στιγμή μας έλεγε ότι «ξέρω ότι κάνετε το καλύτερο δυνατό». Επειδή πλέον μας αντιμετωπίζει σαν παιδιά της μετά την απόφαση και όταν βγήκαμε έξω μας είπε «παιδιά μου κερδίσατε».
Ερωτηθείσα πως αντιδρούσε η μητέρα του Παύλου Φύσσα στις φραστικές επιθέσεις μέσα στο δικαστήριο, σημείωσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι ένας άνθρωπος που έχει χάσει το παιδί του και εν συνεχεία δέχεται όλα αυτά κάθε φορά μας έλεγε ότι «νοιώθω σαν να τον ξανα-μαχαιρώνουν».
Στην ερώτηση αν τους ικανοποιεί το γεγονός ότι χθες βρέθηκε ενωμένο σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα, απάντησε: «Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για το πώς το βλέπει η κα Φύσσα, προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι πολύ θετική αυτή η συστράτευση, κρατάω φυσικά επιφυλάξεις ότι από κάποιες πλευρές είναι παντελώς προσχηματική και φαίνεται και από τις διατυπώσεις αφενός, αφετέρου αν αυτό το πράγμα είχε γίνει το ’12 ή και το ’13 ακόμα θα είχαμε αποφύγει πάρα πολλά πράγματα, θα ζούσε πιθανότατα ένας άνθρωπος. Το χρέος των ανθρώπων αυτών που αυτή τη στιγμή πολύ αργά μεν αλλά έστω και τώρα πήρανε θέση είναι να φροντίσουν να αποκλείσουν αντίστοιχα και άλλα τέτοια μορφώματα ή άλλους θεσμικούς παράγοντες που υιοθετούν αυτή την ρητορική».