Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά,  η ελληνική κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή, κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας, στοχευμένα τοπικά
μέτρα για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.  Ο κ. Χαρδαλιάς μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσίασαν τον χάρτη υγειονομικής ασφαλείας της χώρα μέσα από τον οποίον οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα ανά περιοχή, αναλόγως με το επιδημιολογικό φορτίο που θα καταγράφεται ανά περιοχή. 


Τα τέσσερα επίπεδα ανά περιοχή 


Αξιοποιώντας την πείρα της πρώτης φάσης της πανδημίας, καθώς και τα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί, ενεργοποιείται στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κοροναϊό , που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας

  • Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας,
  • Επίπεδο 2 - Επιτήρησης,
  • Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και
  • Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου.







Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.








Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:


  • α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο
  • β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή
  • γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.







Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.


Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας


/files/2020-10-09/xartis-OCT9.pdf


Τα μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού αναλυτικά 



/files/2020-10-09/xartis-analysi.pdf