Από ώρα σε ώρα θα ανακοινωθεί η απόφαση επί των ποινών σε βάρος των καταδικασθέντων για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, καθώς το δικαστήριο, αυτή την ώρα συνεδριάζει προκειμένου να εκφωνήσει τις ποινές που θα λάβουν για κάθε αδίκημα όσοι έχουν κηρυχθεί ένοχοι.

Στο κόκκινο η ΕΛΑΣ
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες της ΕΛΑΣ για τη διαδικασία σύλληψης των κατηγορουμένων της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ολα δείχνουν ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες θα περάσουν την 14ημερη καραντίνα που προβλέπουν τα μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού στον Κορυδαλλό. Ακολούθως θα μεταφερθούν σε άλλες φυλακές, ενώ ο Γιώργος Ρουπακιάς αναμένεται να κρατηθεί σε κάποια από τις φυλακές σε Μαλανδρίνο, Τρίκαλα, Δομοκό ή Πάτρα.
Τέλος, το σχέδιο για τη σύλληψη των καταδικασθέντων αναμένεται να απασχολήσει περίπου 30 αστυνομικούς.

Τι ζήτησε η έδρα

Η εισαγγελέας της έδρας εκφώνησε την εισήγησή της χθες Τρίτη, προτείνοντας για τον ηγέτη της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, και τους υπόλοιπους έξι καταδικασθέντες ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης (Κασιδιάρη, Λαγό, Παππα, Γερμενή, Παναγιώταρο και Ματθαιοπουλο) σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, κινούμενη μέσα στο πλαίσιο ποινής 5-15 που ορίζει ο νόμος.

Αντίστοιχα, η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε για τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση -ανάμεσά τους και τους βουλευτές Ηλιόπουλο, Μπαρμπαρούση, Ζαρούλια, Γρέγο, Ζησιμόπουλος, Κουζηλος, Κουκούτσης- την επιβολή ποινής κάθειρξης 7 έτη, ενώ σε όσους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό -βουλευτές και μη- (όπως οι Αλεξόπουλος, Αρβανίτης, Μίχος και Μπούκουρας) να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 έτη.

Για τον Γιώργο Ρουπακιά, τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, η εισήγηση ήταν τα ισόβια δεσμά για την ανθρωποκτονία και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κάθειρξη 7 ετών.

Η εισαγγελική λειτουργός επίσης ζήτησε:

  • Για τους κατηγορουμένους της υπόθεσης δολοφονίας του Παύλου Φύσσα που καταδικάστηκαν για συνεργεία στην ανθρωποκτονία, ποινή κάθειρξης 8 ετών. Συγκεκριμένα, για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατελη προτάθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνεργεία σε ανθρωποκτονια και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε όσους έλαβαν ελαφρυντικό η προτεινόμενη ποινή είναι τα 6 έτη κάθειρξης.
  • Για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης από 7-10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή ζητά ποινή κάθειρξης 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και 7 ετών κάθειρξης για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ ζητά να επιβληθεί ποινή 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα. Εξαίρεση αποτελεί ο Χρήστος Χατζιδάκης ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό και για αυτόν ζητά ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη.
  • Για το αδίκημα της οπλοφορίας η εισαγγελέα πρότεινε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιακος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.
Ακολούθησαν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης γύρω από τις ποινές, με τον Τάκη Μιχαλόλια, συνήγορο του Νίκου Μιχαλολιάκου να αναφέρει στο δικαστήριο: «Την ιστορία δεν θα τη γραψουν μονο οι μέλισσες αλλά και οι λύκοι. Μέχρι τώρα δεν την έγραφαν οι μέλισσες, αλλά και οι κηφήνες. Πρεπει να εξοντώσουμε την οικογένεια Μιχαλολιάκου γιατί έτσι θέλουν τα ΜΜΕ. Με την επιμέτρηση της ποινής, πρέπει να πειτε ενα ηχηρό σκάσε σε όλους αυτούς που δικαζουν την απόφαση».

Από την πλευρά του, ο έτερος υπερασπιστής Νικ. Μιχαλολιάκου είπε πως ο εντολέας του «ήταν πάντα στη διαφάνεια, τον ήξερε όλος ο κόσμος, δεν αλλαξε γραμμή πλεύσης ούτε στο παραμικρό». Και συνέχισε: «Πως ξαφνικά για το διάστημα 2008-2013 δημιούργησε αυτή τη δράση ώστε να του πείτε ότι αποφάσισε να γίνει διευθυντής. Θεωρώ ότι ειναι δεδομένο ότι πρέπει να έχει το ελάχιστο και ανεξαρτήτως του νομικού πλαισίου θα διαλύσετε ο κάθε υπόνοια οποιοδήποτε τρίτου εντός εκτός μεγάρων, δημοσιογράφων, συναδέλφων ότι η προσέγγιση του δικαστηρίου Σας είχε να κανει με κάτι άλλο περα από την απόδοση Δικαιοσύνης».

Μεταξύ άλλων, η υπεράσπιση του Ηλ. Κασιδιάρη αναρωτήθηκε: «Γιατί ειναι διευθυντής; Επειδή ήταν εκπρόσωπος Τύπου; Επειδή εκανε χειρονομίες επειδή είχε λόγο; Τί πρεπει να σταθμιστεί για τα αίτια που τον ώθησαν να διευθύνει σε εγκληματική οργάνωση; Αυτό εκλιπαρώ μία εβδομάδα, το σπέρμα της αιτιολογίας σας. Το ποινικό μας σύστημα έχασε με αυτό που έγινε. Δυστυχώς. Ζητώ το ελάχιστο».

«Ο εντολέας μου δεν θα ζητήσει συγγνώμη για τους αγώνες του, ο ελληνικός λαός τον εξέλεξε να τον εκπροσωπήσει στο Ευρωκοινοβουλίου. Η ποινή είναι δυσανάλογη για τη συγκεκριμένη υπόθεση συγκριτικά με άλλες υποθέσεις που έχουν περάσει» ανέφερε η υπεράσπιση του Ιω. Λαγού.

Οι προτάσεις της Εισαγγελέως για τις ποινές στην ηγεσία - Ισόβια για Ρουπακιά

Την εσχάτη των ποινών, δηλαδή τα ισόβια δεσμά, πρότεινε η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου για το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Για τη διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης η πρόταση είναι 13 χρόνια ενώ για όσους έλαβαν ελαφρυντικό η πρόταση είναι για πέντε χρόνια. Μεταξύ αυτών οι Μπούκουρας, Μίχος, Αλεξόπουλος.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, πρέπει να επιβληθούν καθείρξεις οκτώ ετών στον καθένα, σε όσους κατηγορούνται για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και δεν έχουν ελαφρυντικό και έξι ετών σε εκείνους που έχουν. Για την ομάδα των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση των αλιεργατών, εισηγήθηκε κάθειρξη εφτά ετών για όσους έχουν ελαφρυντικά και δέκα ετών για τον πυρηνάχρη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή.

Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα, για τρεις κατηγορούμενους ζήτησε φυλάκιση δέκα μηνών και για έναν κατηγορούμενο έξι μηνών για κάθε πράξη.

Για τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και πρώην βουλευτές, που έχουν ένταξη ζήτησε κάθειρξη επτά ετών για τον καθένα, γι' όσους δεν έχουν ελαφρυντικό. Σε όσους έχουν ζήτησε κάθειρξη πέντε ετών.

Για όσους δεν έχουν λάβει ελαφρυντικό η εισαγγελική πρόταση θέλει επτά χρόνια φυλάκισης. Πρόκειται (μεταξύ άλλων) για τους Μπαρμπαρούση, Ζαρούλια, Ηλιόπουλο, Πατέλη, Πανταζή.

Για το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.

Για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης από 7-10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατελη προτάθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνεργεία σε ανθρωποκτονία και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή ζητά ποινή κάθειρξης 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και 7 ετών κάθειρξης για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.

Οι προτάσεις της Εισαγγελέως δεν δεσμεύουν το δικαστήριο που μπορεί να επιβάλλει και μεγαλύτερες ποινές, σύμφωνα με ότι προβλέπει ο νόμος.

Παράδειγμα: Η διευθυντική ομάδα της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, οι οποίοι δεν έλαβαν κανένα ελαφρυντικό, έχει πλαίσιο ποινών 10 έως 15 έτη.
To σύνολο της απόφασης όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα

Καταδικάζεται χωρίς ελαφρυντικά η διευθυντική ομάδα της ΧΑ, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Νίκος Μιχαλολιάκος και οι Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Το ίδιο συνέβη και για το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά και όσους ακόμα εμπλέκονταν στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού, ενώ δεν αναγνωρίστηκαν ούτε ελαφρυντικά για τους επιτιθέμενους στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Kανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε και στους Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση. Η ποινή τους θα κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια.

Αναγνώριση ελαφρυντικών

Ελαφρυντικά από την άλλη χορηγήθηκαν σε όσους έκρινε το δικαστήριο πως είχαν μικρή συμμετοχή την εγκληματική οργάνωση, ενώ από τους πρώην βουλευτές, ελαφρυντικά έλαβαν οι Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αβράμης Αρβανίτης και Νίκος Μίχος.

Ειδικότερα:

  • Οι βουλευτές Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος λαμβάνουν το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
  • Στον Νικ. Μίχο αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.
  • Ο Μιχ. Αρβανίτης λαμβάνει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Στους καταδικασθέντες για ένταξη και υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Τέλος, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).