Αυτός είναι ο φράχτης που εγκαινίασε ο Μητσοτάκης στον Έβρο: Πώς θα θωρακιστούν τα ελληνικά σύνορα και πότε θα είναι έτοιμος (Εικόνες)
«Η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, συζητώντας με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας - Θράκης Χρ. Μέτσιο, αμέσως μετά την αναλυτική παρουσίαση που του έγινε στις Φέρες για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής του φράχτη.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021 όπως έχει προγραμματιστεί, και σε ερώτηση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δ. Πέτροβιτς απάντησε ότι θα έρθει τότε στον Έβρο για να το εγκαινιάσει.
Δείτε το βίντεο:
Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού.
Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.
Το έργο συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς πέραν του βασικού αμυντικού-αποτρεπτικού του χαρακτήρα, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου το σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.
Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.
Δείτε τον φράχτη:
Η παρουσίαση για τα χαρακτηριστικά του εμποδίου στον Έβρο έγινε από Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Σύμβουλος επίβλεψης έργου, Γεώργιος Ντουνιάς. Ο Πρωθυπουργός συνοδευόταν στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στον Έβρο από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι Βουλευτές Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκης καθώς και εκπρόσωποι φορέων.
Επιπλέον, για την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων αναλαμβάνουν εργασία 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο και άλλοι 800 σε νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Το συνολικό έργο χωρίζεται σε δύο μέρη
Το πρώτο αφορά την κατασκευή νέου φράχτη συνολικού μήκους 27 χλμ. στην περιοχή των Φερών. Δεν θα είναι συνεχόμενος, όπως ο υφιστάμενος. Τα πρώτα 9 χλμ. θα φτιαχτούν στο «Πέταλο» Φερών, τα επόμενα 15 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία».
Πρόκειται ουσιαστικά για δυσεπιτήρητα σημεία κατά μήκος της συνοριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας, όπου ο ποταμός Εβρος δεν λειτουργεί ως φυσικό σύνορο καθώς το τουρκικό έδαφος «μπαίνει» δυτικά του ποταμού.
Το δεύτερο σκέλος της προκήρυξης αφορά τη συντήρηση και την ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη μήκους 12,5 χλμ. που καλύπτει το χερσαίο τμήμα των συνόρων από τον μεθοριακό σταθμό 1 των Καστανιών μέχρι τη Νέα Βύσσα.
Ο φράχτης υπέστη φθορές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία, ενώ τα τελευταία 400 μέτρα στη θέση «πράσινη πόρτα» έχουν καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας της κακοκαιρίας. Η ανάδοχος εταιρεία καλείται να ενισχύσει τον φράχτη προσθέτοντας σε όλο το μήκος επιπλέον συρματόπλεγμα ύψους 5 μέτρων αντί για 3,5 που είναι σήμερα. Στο ψηλότερο σημείο θα τοποθετηθεί κονσερτίνα.
«Θα είμαστε, όπως και σε όλα, στην ώρα μας. Το πρώτο τμήμα του φράχτη δεν άντεξε μόνο του, αλλά επειδή υπήρξε η Αστυνομία, ο Στρατός, οι συνοριοφύλακες, οι Εβρίτες. Κράτησαν το φρόνημα της πατρίδας πολύ υψηλό», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευόμενος να επισκεφθεί ξανά την περιοχή μέχρι τον Απρίλιο όποτε και αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται νέος φράχτης μήκους 26 χιλιομέτρων και αναβαθμίζονται παλαιότερα τμήματα μήκους 10 χιλιομέτρων.
Πριν από την αναλυτική παρουσίαση του έργου κατασκευής του νέου φράχτη το λόγο πήρε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου ο οποίος αναφέρθηκε στη επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Μάρτιο και δήλωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία προστατεύουν αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα τα σύνορα της Ελλάδας που είναι σύνορα της Ε.Ε.
Στην παρουσίαση παρόντες ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και βουλευτές του νομού.
Να σημειωθεί πως μετά το τέλος της της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, όπου καταδικάστηκαν ρητά οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός έφτασε στην πρωτεύουσα του Έβρου και συναντήθηκε με τον γιο του αλλά και την σύζυγο του Μαρέβα Μητσοτάκη η οποία από το πρωί της Παρασκευής βρισκόταν στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διάλογο με εκπροσώπους των συνοριοφυλάκων που τον υποδέχτηκαν στην περιοχή. «Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη στήριξη της πολιτείας σε αυτό το δύσκολο έργο που ήδη εδώ και πολλά χρόνια κάνουμε: για τις νέες προσλήψεις συναδέλφων μετά από 18 χρόνια. Είναι πραγματικά μεγάλη στήριξη για εμάς» είπε στον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας. Ο κ. Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε και ανέφερε: «ήταν μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει».
«Ο τελευταίος τιτάνιος αγώνας που κάναμε στις Καστανιές και σε όλο τον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, δείχνει ουσιαστικά ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί με τη βοήθεια και τη στήριξη της πολιτείας» τόνισε ο εκπροσωπος των συνοριοφυλάκων για να λάβει την ακόλουθη απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Γι’ αυτό και είμαστε εδώ για να σας ενισχύσουμε και με τεχνικά μέσα αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό».
Σημειώνεται ότι 400 νέοι μόνιμοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα στον Έβρο, άλλοι 800 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συνολικά, σε ένα χρόνο 1.680 συνοριοφύλακες αναπτύσσονται σε όλα τα σημεία που απαιτούν ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, αποφορτίζοντας ταυτόχρονα το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. από αυτό το έργο, ώστε να αφοσιωθεί στη μάχη της εγκληματικότητας σε πόλεις και χωριά.
Αμέσως μετά τις Φέρες ο πρωθυπουργός της χώρας μετέβη στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο, όπου μεταξύ άλλων μίλησαν και για τη στρατιωτική θητεία του γιου του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη.
Μετά την επίσκεψή του στις Φέρες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς.
Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:
«Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η χρονική συγκυρία της επίσκεψής μου, γι’ αυτό ήθελα να έρθω στο λιμάνι καθώς χθες ανακοινώθηκε ότι είχαμε τέσσερις προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οι οποίες όλες φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και θα αξιολογηθούν τώρα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Εύχομαι, να μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ σύντομα ώστε πράγματι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να γίνει αυτό το οποίο όλοι οραματιζόμαστε: ένας πόλος ανάπτυξης, όχι μόνο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, για ολόκληρη τη Θράκη. Νομίζω ότι είναι μία επένδυση η οποία θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό κέντρο. Οπότε, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είχαμε τέσσερις καθώς φαίνεται πολύ αξιόπιστες προσφορές. Και, βέβαια, προσβλέπουμε τώρα στην ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων του διαγωνισμού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στον εμπορικό λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού συνέπεσε, όπως σημείωσε, με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τέσσερα επενδυτικά σχήματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο μιας επένδυσης που θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη οικονομικό και γεωπολιτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο τον οποίο και ευχαρίστησε για το πολυσήμαντο και πολύπλευρο που προσφέρει.
«Σας οφείλουμε μία τεράστια ευγνωμοσύνη πρώτα - πρώτα από τον Φεβρουάριο, από τις Καστανιές, μας κάνατε να αισθανθούμε σιγουριά στον τόπο μας και περηφάνια. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, κι έτσι προσωπικά σας ευγνωμονώ», τόνισε ο Μητροπολίτης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για το θερμό καλωσόρισμα, σημειώνοντας πως ο ίδιος βρίσκεται, πάντα, σε τακτική επικοινωνία με τον Έβρο.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021 όπως έχει προγραμματιστεί, και σε ερώτηση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δ. Πέτροβιτς απάντησε ότι θα έρθει τότε στον Έβρο για να το εγκαινιάσει.
Δείτε το βίντεο:
Τα χαρακτηριστικά του νέου φράχτη
Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού.
Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.
Το έργο συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς πέραν του βασικού αμυντικού-αποτρεπτικού του χαρακτήρα, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου το σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.
Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.
Δείτε τον φράχτη:
Η παρουσίαση για τα χαρακτηριστικά του εμποδίου στον Έβρο έγινε από Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Σύμβουλος επίβλεψης έργου, Γεώργιος Ντουνιάς. Ο Πρωθυπουργός συνοδευόταν στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στον Έβρο από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι Βουλευτές Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκης καθώς και εκπρόσωποι φορέων.
Επιπλέον, για την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων αναλαμβάνουν εργασία 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο και άλλοι 800 σε νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Το συνολικό έργο χωρίζεται σε δύο μέρη
Το πρώτο αφορά την κατασκευή νέου φράχτη συνολικού μήκους 27 χλμ. στην περιοχή των Φερών. Δεν θα είναι συνεχόμενος, όπως ο υφιστάμενος. Τα πρώτα 9 χλμ. θα φτιαχτούν στο «Πέταλο» Φερών, τα επόμενα 15 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία».
Πρόκειται ουσιαστικά για δυσεπιτήρητα σημεία κατά μήκος της συνοριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας, όπου ο ποταμός Εβρος δεν λειτουργεί ως φυσικό σύνορο καθώς το τουρκικό έδαφος «μπαίνει» δυτικά του ποταμού.
Το δεύτερο σκέλος της προκήρυξης αφορά τη συντήρηση και την ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη μήκους 12,5 χλμ. που καλύπτει το χερσαίο τμήμα των συνόρων από τον μεθοριακό σταθμό 1 των Καστανιών μέχρι τη Νέα Βύσσα.
Ο φράχτης υπέστη φθορές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία, ενώ τα τελευταία 400 μέτρα στη θέση «πράσινη πόρτα» έχουν καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας της κακοκαιρίας. Η ανάδοχος εταιρεία καλείται να ενισχύσει τον φράχτη προσθέτοντας σε όλο το μήκος επιπλέον συρματόπλεγμα ύψους 5 μέτρων αντί για 3,5 που είναι σήμερα. Στο ψηλότερο σημείο θα τοποθετηθεί κονσερτίνα.
«Θα είμαστε, όπως και σε όλα, στην ώρα μας. Το πρώτο τμήμα του φράχτη δεν άντεξε μόνο του, αλλά επειδή υπήρξε η Αστυνομία, ο Στρατός, οι συνοριοφύλακες, οι Εβρίτες. Κράτησαν το φρόνημα της πατρίδας πολύ υψηλό», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευόμενος να επισκεφθεί ξανά την περιοχή μέχρι τον Απρίλιο όποτε και αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται νέος φράχτης μήκους 26 χιλιομέτρων και αναβαθμίζονται παλαιότερα τμήματα μήκους 10 χιλιομέτρων.
Πριν από την αναλυτική παρουσίαση του έργου κατασκευής του νέου φράχτη το λόγο πήρε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου ο οποίος αναφέρθηκε στη επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Μάρτιο και δήλωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία προστατεύουν αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα τα σύνορα της Ελλάδας που είναι σύνορα της Ε.Ε.
Στην παρουσίαση παρόντες ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και βουλευτές του νομού.
Να σημειωθεί πως μετά το τέλος της της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, όπου καταδικάστηκαν ρητά οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός έφτασε στην πρωτεύουσα του Έβρου και συναντήθηκε με τον γιο του αλλά και την σύζυγο του Μαρέβα Μητσοτάκη η οποία από το πρωί της Παρασκευής βρισκόταν στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διάλογο με εκπροσώπους των συνοριοφυλάκων που τον υποδέχτηκαν στην περιοχή. «Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη στήριξη της πολιτείας σε αυτό το δύσκολο έργο που ήδη εδώ και πολλά χρόνια κάνουμε: για τις νέες προσλήψεις συναδέλφων μετά από 18 χρόνια. Είναι πραγματικά μεγάλη στήριξη για εμάς» είπε στον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας. Ο κ. Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε και ανέφερε: «ήταν μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει».
«Ο τελευταίος τιτάνιος αγώνας που κάναμε στις Καστανιές και σε όλο τον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, δείχνει ουσιαστικά ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί με τη βοήθεια και τη στήριξη της πολιτείας» τόνισε ο εκπροσωπος των συνοριοφυλάκων για να λάβει την ακόλουθη απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Γι’ αυτό και είμαστε εδώ για να σας ενισχύσουμε και με τεχνικά μέσα αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό».
Σημειώνεται ότι 400 νέοι μόνιμοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα στον Έβρο, άλλοι 800 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συνολικά, σε ένα χρόνο 1.680 συνοριοφύλακες αναπτύσσονται σε όλα τα σημεία που απαιτούν ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, αποφορτίζοντας ταυτόχρονα το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. από αυτό το έργο, ώστε να αφοσιωθεί στη μάχη της εγκληματικότητας σε πόλεις και χωριά.
Αμέσως μετά τις Φέρες ο πρωθυπουργός της χώρας μετέβη στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο, όπου μεταξύ άλλων μίλησαν και για τη στρατιωτική θητεία του γιου του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη.
Μετά την επίσκεψή του στις Φέρες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς.
Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:
«Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η χρονική συγκυρία της επίσκεψής μου, γι’ αυτό ήθελα να έρθω στο λιμάνι καθώς χθες ανακοινώθηκε ότι είχαμε τέσσερις προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οι οποίες όλες φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και θα αξιολογηθούν τώρα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Εύχομαι, να μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ σύντομα ώστε πράγματι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να γίνει αυτό το οποίο όλοι οραματιζόμαστε: ένας πόλος ανάπτυξης, όχι μόνο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, για ολόκληρη τη Θράκη. Νομίζω ότι είναι μία επένδυση η οποία θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό κέντρο. Οπότε, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είχαμε τέσσερις καθώς φαίνεται πολύ αξιόπιστες προσφορές. Και, βέβαια, προσβλέπουμε τώρα στην ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων του διαγωνισμού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στον εμπορικό λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού συνέπεσε, όπως σημείωσε, με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τέσσερα επενδυτικά σχήματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο μιας επένδυσης που θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη οικονομικό και γεωπολιτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
*«Μας κάνατε να αισθανθούμε σιγουριά στον τόπο μας»*
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο τον οποίο και ευχαρίστησε για το πολυσήμαντο και πολύπλευρο που προσφέρει.
«Σας οφείλουμε μία τεράστια ευγνωμοσύνη πρώτα - πρώτα από τον Φεβρουάριο, από τις Καστανιές, μας κάνατε να αισθανθούμε σιγουριά στον τόπο μας και περηφάνια. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, κι έτσι προσωπικά σας ευγνωμονώ», τόνισε ο Μητροπολίτης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για το θερμό καλωσόρισμα, σημειώνοντας πως ο ίδιος βρίσκεται, πάντα, σε τακτική επικοινωνία με τον Έβρο.