Κοροναϊός-Νέα επέλαση της πανδημίας με 667 κρούσματα – Πληρώνουμε το τίμημα της χαλάρωσης-Δραματικές εκκλήσεις Γκίκα-Χαρδαλιά στους νέους
Στην κορυφή των νέων κρουσμάτων οι νέοι ηλικίας 18-39 ετών
Αντίστροφα μετρά η χώρα για νέα πιο αυστηρά μέτρα καθώς εξακολουθεί να είναι αυξητική η διασπορά του ιού με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 667 νέα κρούσματα.
Τόσο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Γκίγκας Μαγιορκίνης, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, απεύθυναν εκκλήσεις, συστάσεις και προειδοποιήσεις κυρίως στους νέους ανθρώπους, καθώς η διασπορά σε όλη την Ελλάδα είναι μεγάλη και η χώρα πολύ κοντά στο «τσουνάμι» του κοροναϊού.
Έκκληση Μαγιορκίνη στους νέους να τηρούν τα μέτρα
Αυστηρή σύσταση προς τους νέους ανθρώπους να τηρούν κατά γράμμα τα μέτρα προστασίας καθώς αποτελούν τον κύριο λόγο της διασποράς του ιού απεύθυνε ο καθηγητής Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Νωρίτερα ανέφερε το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ, που φτάνει για πρώτη φορά στη χώρα μας τα 667 κρούσματα. Από αυτά τα 250 εντοπίστηκαν στην Αττική, 125 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημειώθηκαν 8 θάνατοι και υπάρχουν 87 διασωληνωμένοι ασθενείς.
Προειδοποίηση Χαρδαλιά: Υπάρχει επιθετική έξαρση του ιού
«Τηρήστε τα μέτρα, υπάρχει επιθετική έξαρση του ιού». Δραματική ήταν η έκκληση που απεύθυνε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Καστοριάς, της Βοιωτίας και των Σερρών, καθώς είναι περιοχές που παρουσιάζουν επιθετική αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι: «Στην Καστοριά υπάρχει επιθετική έξαρση» και ανέφερε πως αύριο θα συμμετέχει σε σύσκεψη για την Περιφέρεια.
Στο στόχαστρο του κοροναιού οι νέοι - Μειώθηκε στα 30 έτη ο μέσος όρος των ενεργών κρουσμάτων
Η έκκληση για τήρηση των μέτρων, τόσο από τον κ. Γκίκα, όσο και από τον κ. Χαρδαλιά, είχε στόχο κυρίως του νέους, όχι μόνο γιατί αποτελούν τον κύριο λόγω διασποράς του ιού, αλλά και γιατί έχουν μπει στο στόχαστρο του ιού.
«Εχθές ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ήταν 30 ετών και στην Αττική 33 ετών», αποκάλυψε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Στην Αττική η κατάσταση παραμένει κρίσιμα σταθερή και στον κεντρικό τομέα είναι εύθραυστη» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και απαντώντας σε ερώτηση για επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής απάντησε: «το Σύνταγμα δεν ξέρω πως προκύπτει. Ο κεντρικός τομέας είναι επιβαρυμένος. Η Αττική είναι σε σταθερή κατάσταση δεν βγάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Λόγω του όγκου και του πληθυσμού που συνοδεύει την μητροπολιτική Αθήνα η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί σε λίγα 24ωρα».
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων – Έκρηξη και στην Θεσσαλονίκη
Τον αριθμό των κρουσμάτων ανακοίνωσε ο καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων στα 667 σήμερα, όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης προκαλεί μεγάλη ανησυχία, τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και στην κοινωνία, με κύρια συνέπεια την πίεση τους συστήματος υγείας. Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι από τα 667 κρούσματα τα 250 εντοπίστηκαν στην Αττική, 125 στη Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσίασε έκρηξη κρουσμάτων, κυρίως από τον συνωστισμό που παρατηρείται σε στέκια νεολαίας. Παράλληλα ανέφερε ότι σημειώθηκαν 8 θάνατοι, ενώ υπάρχουν 87 διασωληνωμένοι ασθενείς.
Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερη, καθώς ενώ στις αρχές Αυγούστου η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα ήταν κάκιστη, με τα κρούσματα να φτάνουν μέχρι και τα 50 ημερησίως (παραδείγματος χάριν στις 4 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 47 κρούσματα), ξαφνικά τον Σεπτέμβριο κατάφερε να βελτιώσει όλους τους κρίσιμους δείκτες. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς μετά την επιβολή ωραρίου στην εστίαση, η συμπρωτεύουσα έφτασε μάλιστα να μετρά στις αρχές Οκτωβρίου μόλις 2 κρούσματα.
Στην προσπάθεια που έκανε η Θεσσαλονίκη για να νικήσει τον κοροναϊό μάλιστα είχε αναφερθεί μέχρι και ο Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας στις 30 Σεπτεμβρίου έξω από το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα πως «στην Θεσσαλονίκη πήραν το μάθημά τους και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά».Σχεδόν ένα μήνα μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά. Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Η Θεσσαλονίκη μέσα σε 5 ημέρες έχει συνολικά 368 κρούσματα, δηλαδή μέσο όρο 73 κρούσματα την ημέρα.
Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι 18-39 ετών. Φαίνεται λοιπόν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, ωστόσο αυτή τη φορά κακή επιδημιολογική κατάσταση παρουσιάζουν αρκετοί νομοί σε Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.
Τι πήγε στραβά και κατρακύλησε η Θεσσαλονίκη ξανά
Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία εβδομάδα για αρκετούς λόγους. Εκτός από τα πολλά κρούσματα που σημειώνονται καθημερινά, αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι αφενός πως τα κρούσματα είναι διάσπαρτα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη στεγανοποίηση και η ιχνηλάτησή τους και αφετέρου τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι.
Η δύσκολη ιχνηλάτηση αποτελεί τον πρώτο λόγο για τον οποίο έχει σημάνει συναγερμός στην συμπρωτεύουσα. Εκτιμάται πως το προφίλ αρκετών κρουσμάτων αφορά άτομα με πολλές κοινωνικές επαφές (π.χ μπάρμαν) με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατον να αναγνωριστούν όλες οι επαφές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στην απότομη αύξηση κρουσμάτων μεγάλο ρόλο παίζει και η πτώση θερμοκρασίας. Οι ειδικοί έχουν τονίσει πολλές φορές πως όσο χειμωνιάζει, τόσο πιο πολύ θα δυσκολεύουν τα πράγματα, καθώς ευνοείται η διασπορά του ιού σε κλειστούς χώρους.
Εκτός από τα διάσπαρτα κρούσματα και την πτώση της θερμοκρασίας, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας θα μπορούσε να θεωρηθεί η έναρξη της νέας φοιτητικής χρονιάς. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως οι εστίες υπερμετάδοσης είναι τα πανεπιστήμια, αλλά γενικότερα η συγκέντρωση φοιτητών σε εσωτερικούς χώρους αυτό το διάστημα.
Ειδικότερα, αναφορικά με τα κρούσματα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
3613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.